Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kevés a hely az orvoskaron

Egyre többen jelentkeznek az orvosi képzésekre, a felvételi irányszámok évről-évre növekednek. A szegedi orvosi karnak a közeljövőben bővítenie kellene a tantermeit, hogy el tudják helyezni a hallgatókat.
A négy hazai orvoskar között a szegedi vezető helyen áll a jelentkező és a felvett hallgatók arányát tekintve. A kar dékánihivatal-vezetője szerint ez nagyrészt a nyílt napok szervezésének és a hazánkban egyedülálló felkészítő tanfolyamoknak köszönhető. Az is serkenti a jelentkezőket, hogy a magyar orvosi és a fogorvosi diploma az Európai Unióban elfogadott. Lednitzky András elmondta, a minisztériumban mára belátták, hogy orvoshiány van Magyarországon. Így a központilag meghatározott felvételi irányszám fokozatosan emelkedik: 2004-ben 187 volt, idén 200, jövőre pedig 216 fő lesz az irányszám a szegedi orvoskaron, de a fogorvosoknál is tapasztalható enyhébb emelkedés.

Bár a lemorzsolódás ezeken a képzéseken magas, így is nagyon sok hallgatónak kell helyet biztosítani. – Orvoskarunk 1921-es, elavult, korszerűtlen épületekben működik, ezeket még 50–60 hallgatóra méretezték – mondta Lednitzky András. – Az ötvenes-hatvanas években 200 fős évfolyamokra bővítették az épületeket, de ma így is reggeltől estig igénybe vannak véve a tantermeink – tette hozzá. Jelenleg a szegedi kar az egyedüli az országban, amelynek nem épült külön elméleti oktatási tömbje. Az oktatási épületben egy 300 főt befogadó terem van, ezenkívül három-négy tanterem tud másfélszáz körüli hallgatót ellátni. Nagyon kevés pályázatot írtak ki termek kiépítésére a közelmúltban, pedig szemináriumi és nyelvoktatáshoz szükséges helyiségekből is kevés van.

– Amikor megtudtuk, hogy van lehetőség létszámbővítésre, felmértük, hogyan állunk a tantermekkel – tájékoztatott a dékánihivatal-vezető. – Néhány helyen csak újabb széksorokat kell beállítani, de van olyan terem is, amely fölé még egyet kellene építeni, ha a tetőszerkezet elbírná – beszélt a lehetőségekről Lednitzky András. A kari könyvtár TIK-be költözésével is helyiségek szabadultak fel, és a kis oktatási épület alagsori részében is kialakíthatók tanlaborok. A fejlesztések fontos forrásai az angol és német nyelvű képzésből befolyó összegek. Ezekre évente 110-110 külföldi hallgatót tud felvenni a kar, tandíjuk pótolja a hiányzó pénz egy részét.

Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom