Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kevés a kuka, sok a szemetelő Szeged szívében

A Kárász utcán szinte minden lépésre hulladékgyűjtőbe botlunk, a kis mellékutcákon viszont alig találni egyet-egyet. A Kölcsey utca lakói elkeseredett harcot folytatnak a szeméttenger ellen. Az itteni élelmiszerbolt üzletvezetője szerint a több kuka sem jelentene megoldást, a baj az emberekkel van.
Használt zsebkendő, megtaposott gyorséttermi papírzacskó, üres sörösüveg. Elszomorító „csendélet" a belváros szívében, a Kölcsey utcában.

– Kevés a kuka a belvárosban, azért dobálják szét ezt a sok mocskot a huligánok – válaszolja egy asszony kérdésünkre, honnan a szeméttenger. Saját szemünkkel is meg akartunk győződni arról, valóban kukahiány van-e Szeged szívében. A Kölcseyből indultunk a Fekete Sas utca felé. A hosszú bevásárlóutcán egészen a Nagy Jenő utcai kereszteződésig egyetlen kukát találtunk, az egykori Bécsi kávézó épülete előtt árválkodott; a Kígyó, a Kiss Menyhért és a Nagy Jenő utcában egyet sem. Hiányérzetünk megszűnt a Kárász utcán, ahol tíz méterenként érik egymást a míves hulladékgyűjtők.

Mellé

A Kölcsey utcai élelmiszerbolt üzletvezető-helyettesétől megkérdeztük, tudta-e, hogy rendelet írja elő, a boltoknak gondoskodniuk kell a bejárat előtt szeméttárolóról. Nem tudta. Elmondta, több kukát is elloptak már előlük, de ha ki is tennének újat, az emberek akkor sem bele, hanem mellé dobnák a szemetet. Vagyis nem a kukahiány jelent problémát, a baj az emberekkel van.

– Hiába van tele a sétáló utca kukával, mégis szemetes a környék – panaszkodik Boldizsár Melánia, az egyik Kölcsey utcai lakó. – Csütörtök reggelre és a hétvégek után siralmas a helyzet. Ilyenkor az egész utcát szeméttenger borítja. Széttört sörösüvegek, papírzacskók szerteszéjjel. Sokszor nem bírjuk tovább, és mi, a ház lakói szedegetjük össze. Régebben a banknál állt egy szemetes, de egyik napról a másikra eltűnt. Az is ront a helyzeten, hogy az utcánkban bandáznak a hajléktalanok, akik széthajigálják az üres borospalackokat.

Szegeden összesen 3500 hulladékgyűjtő edény van közterületre kihelyezve. A belvárosban negyven-ötven méterenként találhatunk – halljuk Kovács Jánostól, a környezetgazdálkodási kht. közterület-fenntartási igazgatóhelyettesétől. Megkérdezzük, a sétánk során megfigyelt utcákban miért nem találtunk egyetlen kukát sem. A válasz: – Rendelet írja elő, hogy a különböző intézmények és bevásárlóközpontok épülete előtti utcafronton az intézmény és a boltok feladata szemetest kihelyezni. Ha az előírást mindenki betartaná, akkor találnánk ötvenméterenként kukát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 éves Szeged első koedukált kollégiuma, a Herman

Régi kollégisták tértek vissza az elmúlt hét végén az újszegedi Herman Ottó Kollégiumba, amely… Tovább olvasom