Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kevés a líra az olvasók kosarában

Ma van a költészet napja. Kíváncsiak voltunk, keresik-e manapság a verseket a szegedi könyvesboltokban. József Attila és Juhász Gyula művei továbbra is népszerűek, a kortárs költőkről azonban szinte nem is hallottak. A boltos szerint főleg a média hírverésén múlik, melyik lírikus lesz népszerű.
Fotó: Karnok Csaba
Kukorelly Endre, Térey János vagy Tolnai Ottó – szinte semmit sem mondanak ezek a nevek az átlagpolgárnak, noha az irodalmárok szerint a mai magyar líra briliáns alkotói. Köteteik százas, legföljebb ezres nagyságrendben jelennek meg, mert nincs rá kereslet. A magyar költészet napja előtt könyvesbolti sétára indultunk, hogy kiderüljön: olvasnak-e még verset a szegediek?

A Tisza Lajos körúti Fókusz könyváruházban önálló szekciót alkotnak a klasszikus és kortárs verseskötetek. Tegnap dél körül a vásárlók pillantásra sem méltatva a hazai lírát, a bestsellerpolcok közelében időztek. A bolt bejáratánál fölállított könyves Top 10 állványán még mindig A Da Vinci-kód vezet, a magyar irodalomnak csak az ötödik helyre futotta.

– A versolvasáshoz hangulat kell, ami nekem csak ritkán adódik. Inkább francia és orosz realista regényeket szoktam olvasni: azok igazi kedvenceim – árulta el a CD-k között turkáló Farkas Kristóf. A negyedéves joghallgató szerint egyre inkább elcsökevényesedik a magas kultúra iránti igény, az emberek többségét kielégíti a tévé és az internet – ezért nincs kereslet a némi agymunkát igénylő verseskötetek iránt.

– Mi Varró Danit szoktunk olvasni a gyerekeknek, nagyon tetszik nekik. Szerintem egyre jobb a gyerekverskínálat – de magamnak sosem szoktam verseskötetet venni – vallotta be őszintén a kislányával a gyermekirodalmi részen nézelődő Fodorné Nagy Katalin. Mint mondta, hallott ugyan már a mostanság fölkapott Karafiáth Orsolyáról is, de nem olvasott még tőle semmit. – Ezek nekem biztosan túl modernek, inkább József Attilát vagy Juhász Gyulát olvasok helyette: azok tényleg megráznak – mondta.

– Nagyon sok múlik azon, hogy mekkora hírverést csap valamelyik kortárs költőnek a média. Varró Danit, Karafiáth Orsolyát, Parti Nagy Lajost például ezért keresik többen. A klasszikusok közül József Attila, Juhász Gyula és Radnóti népszerű, de a versantológiákat szinte csak „szezonálisan", könyvhét körül keresik. A mostanában kiadott Reményik- és Dsida Jenő-kötetek is jól fogynak – avatott be a magyar líra iránti kereslet alakulásába Virághné Nógrádi Szilvia, a bolt munkatársa. Molnár Imréné üzletvezető hozzátette: az már jónak számít, ha az eladott magyar prózai műveknek harminc-ötven százalékát eléri a hazai líra iránti kereslet.

Versrádió az interneten

Hosszas előkészítés után április 8-án elindult Magyarország egyetlen költészetre szakosodott rádiója az interneten, a versradio.hu. A Magyar Versmondók Egyesülete által működtetett, folyamatosan gazdagodó tartalmú honlapon számos magyar költő versei hallhatóak neves előadók tolmácsolásában. Ennek bővítéseként terveznek egy olyan „hangtárat" is, ahol az írók és költők művei saját előadásukban szerepelnének. A friss költészeti hírekkel is szolgáló website-on jelenleg közel száz alkotás található, köztük már most is ott vannak a magyar irodalom klasszikusainak – többek közt Juhász Gyulának, Arany Jánosnak, Babits Mihálynak, Ady Endrének és Csokonai Vitéz Mihálynak – művei. Szegedi vonatkozású kuriózum, hogy a honlapon költőként találkozhatunk Szent-Györgyi Albert nevével, akinek Gyermekek című művét Németh Kristóf előadásában hallgathatjuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siket Judit: Nem történt csalás

Nincs arra konkrét adat, hogy a megyében választási csalás történt volna. A választási… Tovább olvasom