Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kevés a szálloda a városban

Nem örült a Kajak-kenu Szövetség, még kevésbé a szabadtéri vezetősége, de nem voltak boldogok a szállodások sem. Az augusztusi nemzeti ünnep hétvégéjén, egy időben lesznek Szegeden a világbajnokság versenyei és a szabadtéri idei favoritjának, a Bánk bánnak az előadásai.
A Novotel – és a Forrás – mellett elkelne még egy igényes szálloda. Fotó: Segesvári Csaba
A legnagyobb tömegeket a szabadtéri előadások és a sport világeseményei vonzzák Szegedre. Fotó: Segesvári Csaba, Karnok Csaba
Nem örült a Kajak-kenu Szövetség, még kevésbé a szabadtéri vezetősége, de nem voltak boldogok a szállodások sem. Az augusztusi nemzeti ünnep hétvégéjén, egy időben lesznek Szegeden a világbajnokság versenyei és a szabadtéri idei favoritjának, a Bánk bánnak az előadásai. Nemcsak Szegeden, hanem a környező településeken sem kapnak szállást, sem a vb-szurkolók, sem az opera távolabbról érkező nézői.

– Mondhatom, példás szervezettséggel bonyolította a szövetség az idei kajak-kenu vb-nek a szállásfoglalásait – mondta Illés Németh István, a szegedi Stüszi vadász étterem és panzió tulajdonosa. A Maros utcai vendéglátóhelyen a svéd válogatott sportolói laknak majd, szálláshelyüket tavaly augusztusban lefoglalták. Az idén januárban a panziótulajdonos már azt is írásban kapta, milyen menüvel szolgáljon – reggelire és vacsorára. A városban egyedinek számító vadászétterem és panzió azóta több ezer érdeklődőt utasított el telefonon; a tulajdonos tapasztalati alapján 30 százalékuk biztos szállóvendég lett volna az augusztusi ünnep hétvégéjén – ha lett volna hely.

– Első lépésben csak kisebb panziót építenék, reggelizővel – válaszolt kérdésünkre Szabó Mihály, a Novotel igazgatója. A kérdés így hangzott: ha milliárdos lenne, építene-e négycsillagos szállodát Szegeden? – Egyelőre rövidnek találom azokat az időszakokat, amikor a magasabb kategóriájú szálláshelyek is gond nélkül eladhatók itt – folytatta. – Nem mindig van kajak-kenu vb, de szabadtéri is csak nyaranta.

A legnagyobb tömegeket a szabadtéri előadások...
– A Novotel, a Forrás, a Royal – és kész. Több magasabb kategóriájú hely kellene Szegeden egy ilyen világversenyhez – mondja Schmidt Gábor, a Kaja-kenu Szövetség főtitkára. – Kétezer fürdőszobás szálláshelyet foglaltunk le már tavaly. Maradtak még egyes panziók, a kollégiumok, a kempingek, amelyekben versenyzőket nem helyezhetünk el, de ajánljuk ezeket a hozzátartozóknak, szurkolóknak.

A szövetség vezetői nem örültek annak, hogy csak ebben az időpontban lehet megtartani a versenyeket. A főtitkár szerint a nemzeti ünnepre és a szabadtéri előadásokra is tekintettel lettek volna – ha tehették volna. Most van a budapesti úszó Európa-bajnokság, a hét végén a szlalom-vb, az augusztus 20-át követő hét végén rajtol az evezős-vb. Mindegyik nemzetközi szövetség a legjobban szeretné eladni a televíziós társaságoknak a maga sportágát – megegyeztek és kitértek egymás elől.
A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség ahhoz végképp nem járult hozzá, hogy még később, szeptemberben bonyolítsák le a szegedi vb-t.

...és a sport világeseményei vonzzák Szegedre. Fotó: Segesvári Csaba, Karnok Csaba
– A Játékok 1959-es újrakezdése óta nem fordult elő, hogy augusztus 20-án ne lett volna az évad zárásaként szabadtéri színházi előadás. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy erről lemondjunk – érvel Bátyai Edina. A szabadtéri igazgatója szerencsétlennek tartja a sport világesemény és a Bánk bán előadások időbeli egybeesését. – A jubileumi évadunkban, amikor először tartunk kettő helyett három operaelőadást, ráadásul saját, nagy erőbedobással létrehozott produkciónkról, nemzeti operánkról van szó, amelyben világsztárok énekelnek... Mit mondhatok? Utazási iroda partnerünk ajánlgatja az érdeklődőknek Ásotthalom, Vásárhely, Makó maradék szálláshelyeit...

– Ha valaki hosszú távon gondolkodik, ne habozzon – biztat befektetőket a Novotel-igazgató. – Szegednek föltétlenül kell legalább még egy magas kategóriájú szálloda. A konferenciaturizmusnak van jövője, a nemzetközi kongresszusok résztvevői ma már igénylik az ötcsillagos létesítményeket is – szögezi le Szabó Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházfelújítás a kiskörúton

A kiskörúti bérházak felújítása a napokban a Lófara felőli oldalon folytatódik. Tovább olvasom