Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kevés az óvszer-automata Szegeden

Szeged - Összesen hét óvszer-automata létezik Szegeden, ezek közül csak egy van szórakozóhelyen, de az sem üzemel. Ujhelyi István MSZP-alelnök még 2005 végén mint a népesedéspolitikáért felelős kormánymegbízott javasolta: minden középiskolában legyen ilyen készülék. De nem lett.
– Lesz még valami a kotonos úrnak? – kérdezték egykoron a zavartan motyogó Bodrogi Gyulától a népszerű kabaréjelenetben. A fiatalok közül is sokaknak gondot okoz, ha nyilvános helyen kell „védőfelszerelést" vásárolniuk, éjszaka ráadásul az üzletek zárva vannak. Egyszerűbb megoldás lenne tehát óvszer-automatát használni – ezekből azonban kevés van Szegeden.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, népesedéspolitikai kormánymegbízottként még 2005 végén vetette fel: helyezzenek el óvszer-automatákat a gimnáziumok és középiskolák férfi mosdóiban. A javaslat ellen akkor számos iskolaigazgató, valamint a Fidelitas is tiltakozott. Szegeden is csak néhány középiskolába, illetve egészségügyi intézménybe került automata.

Míg Európa nagy részén mindennapos látvány, Szegeden egyetlen szórakozóhelyen van óvszer-automata, a JATE-klubban, de már fél éve itt is csak hozott anyagból lehet boldogulni. Fotó: Miskolczi Róbert

– A makói és a szentesi kórházban üzemeltetünk óvszer-automatát, Szegeden pedig hat készülékünk van: a Mars téri buszpályaudvaron, a Gábor Dénes Gimnázium és Szakközépiskola kollégiumában, a II-es kórházban, az új klinikán, a Radnóti Miklós gimnáziumban, valamint a Krúdy Gyula középiskola Maros utcai oktatási kabinetjében – tájékoztat Karaba György, aki óvszer-automaták üzemeltetésével foglalkozik. Szerinte kétféle intézményvezető van: az egyik típus nyitott erre a témára, a másik viszont mereven elzárkózik. – Egy hétéves kislány apjaként is úgy gondolom, hasznos, hogy van ilyen lehetőség. Én is voltam 17 éves, tudom, hogy a fiúk nem teszik bele az óvszert a bevásárlókosárba, mert az ciki. Márpedig aminek meg kell történnie, az meg is történik – legfeljebb gumi nélkül, az pedig még rosszabb – fogalmazott Karaba György. A Mars téri óvszer-automatát magunk is szemügyre vettük: jó nevű, márkás óvszert kínál jó áron, 300 forintért.

Szegeden csupán egy szórakozóhelyen, a JATE-klubban szereltek fel óvszer-automatát, még 2004-ben, ám már jó fél éve nem töltötték fel. Üzemeltetője, Bodnár Annamária elmondta: pénzhiány miatt üres a gép – pedig sok fiatal használta, mert gátlás nélkül vásárolhatott védelmet.

Éjszaka így egyetlen megoldásként a gyógyszertár marad. Az ügyeletes patikában hétvégente érzékelhetően megnő a kereslet a gumi iránt, pedig ilyenkor a 360 forintos csengetési díjat is ki kell fizetni.

Olvasóink írták

  • 1. mandy 2007. december 03. 17:56
    „Testhez álló téma;) ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösti Árpád: Az alsó fiók

Szeged - Túl a hetvenen rendszeresen írogat újságba, és sorozatban jelennek meg könyvei is. Újságíró is, író is. Az alsó fiók címet viselő legújabb vaskos írása azonban meglepetésekkel is szolgál. Tovább olvasom