Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Kevés az új földesúr

Az elmúlt másfél évtizedben a megyében is kirajzolódtak egybefüggő, ezer-kétezer hektáros igazi nagybirtokok, de azokat egy kezünkön is meg tudnánk számolni. Informátoraink szerint kicsi a jelentősége annak, hogy az új földesurak birtokainak mekkora hányada van a nevükön, és mekkora az a terület, amit bérelnek.
Nem segíti a nagyobb földbirtokok kialakulását az érvényes földtörvény, Magyarországon ugyanis kizárólag magyar állampolgárságú természetes személy juthat legfeljebb 300 hektárnyi birtokhoz. A jogszabály még a társas vállalkozások földszerzését is kizárja. A családi gazdálkodók is csak úgy növelhetik birtokuk nagyságát, hogy hozzátartozóik nevére vásárolnak földet. Egy négytagú család esetében legfeljebb 1200 hektáros „uradalom" jöhet össze, ám erre kevés példát találni a megyében. Már csak azért sem – ezt Tasnádi Gábor, a megyei FVM-hivatal vezetője mondta –, mert a birtok mérete nem érheti el az adott település nagyságának 20 százalékát.

A Csongrád megyei új földbirtokok és földesurak számáról csak a legendák élnek, az ingatlan-nyilvántartásban ugyanis tilos a név szerinti „rákérdezés", gyűjtés. Akik a mezőgazdaságból élnek, azt mondják, elég kimenni a határba, és sorra megkérdezni az összes traktorost, kinek a
Földárverések

Márciusban kezdődött el az állami tulajdonú, a Nemzeti földalap (NFA) tulajdonában lévő, 10 hektárnál kisebb területű földek árverése a megyében. Többek között azon területekről van szó, amelyeket az elmúlt években a nyugdíjasoktól vásárolták, életjáradék ellenében – mondta Nyári Károly, az NFA megyei irodájának vezetője. Az árveréseken nem feltétel, hogy az érdeklődő elővásárlási joggal rendelkezzen. Eddig az árverésen felkínált 170 hektárból 99 kelt el. Tíz hektárnál nagyobb egybefüggő területet is kínál az NFA, ezekre pályázatot kell benyújtani. A dobra vert 281 hektárból pályázat útján 213-at vásároltak meg. 
földjén a dolgozik. Estére okosabb lehet az ember. Figyelmeztetnek arra is, egy földbirtok nagyságát nem abban kell mérni, hány hektár van a gazdálkodó nevén, hanem hogy együttesen mekkora az a terület, amit használ.

A legnagyobb gazdálkodók információink szerint sokkal több hektárnyi földet bérelnek, mint amekkora a saját tulajdonuk. Ezt megerősítette Horváth Gyula is, az a földbirtokos, aki egyedüliként nyilatkozott lapunknak a megye legnagyobbjai közül. A Nagymágocsi Farmer Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 2200 hektáron gazdálkodik, a területnek azonban csak a töredéke van a nevén. Nem árulta el, mekkora birtokkal rendelkezik, mindössze annyit mondott: a saját tulajdon a 10 százalékot sem éri el. A kft. által bérbe vett terület 636 „kisbirtokosé": velük az eltelt másfél évtizedben sikerült olyan jó kapcsolatot kialakítani, hogy a táblát „egyben tudja tartani".


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók útját vizsgálják

Tanúként hallgatta meg a rendőrség annak a cégnek a vezetőjét, amely az M5-ös autópálya nyomvonalán… Tovább olvasom