Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Kevés kiadó lakás maradt Szegeden

Szeged - Kétszobás lakások bérleti díját hasonlítottuk össze nagyvárosokban és Budapesten. A legtöbb tulajdonos a bérleti díj mellett kauciót is kér. A Limit ingatlaniroda vezetője állítja: alig maradt kiadó albérlet Szegeden.
Nincs túl nagy különbség bérleti díjban a szegedi kétszobás panel és téglaház között – a Déli apró hirdetéseinek tanúsága szerint.

Amíg a belvárosi Bocskai utcában ekkora téglaépítésű lakást rezsi nélkül negyvenezer, a Madách utcában felújítottan ötvenezer, az alsóvárosi Füzes utcában kerttel együtt ötvenkét ezer forintért lehet havonta bérelni, addig egy felsővárosi, Felső Tisza parti panelért negyven, egy makkosházi, Hont Ferenc utcaiért pedig 45 ezret kérnek el a tulajdonosok. Kétszobás panelt harmincezer forint alatt nem is lehet találni Szegeden.

Bátyiné Mester Zsuzsanna ingatlaniroda-vezető állítja: kínálati oldalon az elmúlt napokban teljesen bedugult az albérletpiac Szegeden. – Az egyik ok, hogy az egyetemisták visszajöttek a városba. A másik: több cég most költözik átmenetileg Szegedre, melynek munkásait, középvezetőit albérletekben helyezik el – mondta a szakember.

Sörös Csaba, Rácz Tamás és Kondás Győző az új albérletben. Fotó: Schmidt Andrea
Sörös Csaba, Rácz Tamás és Kondás Győző az új albérletben. Fotó: Schmidt Andrea

Arról, hogy miért került közel a téglaépítésű ház bérleti díja a panelhoz, azt válaszolta: utóbbi környékén sokkal jobb a tömegközlekedés. Az apróújságban szereplő hirdetések nagy számáról annyit mondott: a legtöbb szinte a megjelenés pillanatában elkel.

Mi a kaució?

A kaució egy szerződési biztosíték, melyet valamely követelés biztosítására nyújt a szerződés kötelezettje. A bérlő egy meghatározott összeget ad át a bérbeadónak, ami arra szolgál, hogy ha a bérleti díjat nem fizeti meg, a lakásban kárt okoz stb., akkor a bérbeadó ebből tudja azt fedezni. A megyei hirdetőújságban ezen a héten 449 lakást próbáltak-próbálnak kiadni a tulajdonosok. Közülük 244-et kaucióval hirdettek meg.

A már említett Felső Tisza parti panel tulajdonosa, Magyar László is gyorsan talált egyetemista albérlőket lakásába. Ezután még jó néhány telefonszámot tárcsáztunk: egy Hont Ferenc utcai panel és egy Madách utcai lakás kivételével már mindenhol új bérlők költöztek a lakásokba. Előbbi tulajdonosának elmondása szerint érdeklődőből nincs hiány, de nagyon megnézi, kinek adja ki kétszobás lakását. Ezért is kér majd kéthavi kauciót – biztosításképpen.

Mikor azonban arra kértük őket, hogy szeretnénk lefényképezni lakásukat, határozottan elutasították kérésünket. Egyikük bevallotta, hogy miért. Félt, hogy a cikk nyomán kiderül: számla nélkül akarja kiadni lakását.

Egy nap alatt találtak

Az utolsó éves egyetemista, Rácz Tamás és két barátja előző héten adott fel hirdetést az apróban – albérletet kerestek. – A megjelenés napján, az albérletet kínál rovatban leltünk rá arra a Retek utcai panelre, amelyet még aznap megnéztünk, és le is foglaltunk. Ezután még négyen hívtak: érdekel-e minket kiadó lakásuk.

Olvasóink írták

 • 6. maci52 2008. szeptember 04. 21:40
  „Van Szegeden olyan akinek 20-25 lakása van kiadva,Japánba jár kirándulni,lovakat tart,laktanyát vesz,persze ha nem fizetsz átírást időben,az APEH főbelövet.”
 • 5. geza 2008. szeptember 04. 13:03
  „Fizetheted a 25% adót utána.
  Tulajdonosnak/főbérlőnek semmi joga nincs, elvileg ki sem rakhatja az albérlőket, sőt a lakásába se mehet be a magyar jogrend szerint.”
 • 4. mucu 2008. szeptember 04. 09:06
  „Tévedtek, én vagyok az. Érzem is, hogy hülye vagyok. És ha ellenőrizni fognak, nálam találnak majd hibát, mert én bevallom.”
 • 3. grabner 2008. szeptember 04. 08:01
  „Papíron, nincs.”
 • 2. Minibusz 2008. szeptember 04. 06:33
  „Olyat még nem is láttam!”
 • 1. adófizető 2008. szeptember 04. 05:29
  „Mint a fehér holló, olyan ritka a törvényes bérbeadás manapság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: felújítják a klebelsbergtelepi haranglábat

Szeged - Szeptember 28-án ünnepli Klebelsbergtelep fennállásának 80. évfordulóját. Ebből az… Tovább olvasom