Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Kevés pénzből is minőséget szeretne Szeged főkertésze

Szeged - A környezetgazdálkodás főkertésze büszke a szőregi körforgalom növényeire. Sirkó Zoltán velük szemlélteti, hogyan lehet minőségi munkát végezni kevés pénzből hosszú távra.
– Nem lesz sétagalopp a munkám, komoly kihívások előtt áll a cég; egyre kevesebb pénzből kell emelni a színvonalat. Mellébeszélés nincs – idézi Sirkó Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. új főkertésze, miben állapodtak meg Makrai László igazgatóval, amikor egy éve belépett a társasághoz. Túl van néhány komoly beruházáson, és úgy érzi, sikerült bebizonyítania, hogy elkötelezett a minőségi munka iránt. A követelményeket az egyéves szőregi körforgalom ágyásain szemlélteti, ez volt szinte az első akciója. Az az elv, hogy újszerű megoldásokkal dolgozzanak, és hosszútávon, minimális erőforrással fenntartható zöldfelületet hozzanak létre. Ha ezt lefordítjuk fákra, virágokra, a körforgalom rendkívül mostoha körülményeknek kitett növényein mindjárt az a feltűnő, hogy évelőkkel dolgoznak. Az olyan pozsgások, mint a varjúháj, tartják a vizet, dekoratívak, és alig kell hozzájuk nyúlni. A többi fortély szinte láthatatlan. A talaj előkészítését a cégnél előállított zöldkomposzttal végzik, és nem külföldről vásárolt alapanyagot használnak, mint korábban. Ezután leterítik agroszövettel, mert ez visszatartja a vízpárolgás 30 százalékát, és nem is gyomosodik. Abba ültetnek. Az öntözést a legköltségkímélőbb csepegtetőcsövekkel oldják meg, a növények tövét pedig szintén saját gyártású faaprítékkal takarják be. A főkertész büszke a körforgalomra, mert olyan szőregiektől kaptak segítséget és dicséretet, akik generációk óta kertészkedésből élnek.

A szőregi körforgalom ágyásai már Sirkó Zoltán elképzeléseit szemlélteti és dicséri. Fotó: Schmidt Andrea
A szőregi körforgalom ágyásai már Sirkó Zoltán elképzeléseit szemlélteti és dicséri.
Fotó: Karnok Csaba 

Annak ellenére töretlen a főkertész munkakedve, hogy a legújabban elkészült Thököly utcai körforgalomból másnapra kilopták az egyik spiráltuját. A társaság feljelentést tett a rendőrségen.

Nem adja fel

Sirkó Zoltán január óta a környezetgazdálkodás főkertésze. 40 éves, Vásárhelyen él, három diplomája van: kertészmérnök, környezetvédelmi mérnök és kertépítő szakmérnök. Szegedi munkája előtt saját vállalkozását vitte, most is gazdálkodik, bionövényeket termeszt és állatokat tart. Szegedről nem tervez gyors visszavonulót.

Sokkal szembetűnőbb az idei nagy fejlesztésük: újrarajzolták a Széchenyi téri egynyári ágyásokat. A szakember szerint a város emblematikus parkjának legfőbb díszét adó színpompás virágok eddig a dekorációs értékükhöz méltatlan keretekben kaptak helyet. Pénzek átcsoportosításával átalakították az ágyásokat, javították a talajt és annak tápanyagtartalmát, hiszen az a kertészeti munka alfája és ómegája. Végül klímatűrő, betegségeknek ellenálló, változatos hazai nemesítésű egynyári növényeket ültettek ki. A hiányzó anyagokat saját alapanyagokkal és szakmaisággal pótolták. Igaz, hogy az átalakítás néhány hetes késést okozott a kiültetésben, a főkertész reményei szerint viszont jelentősen megszépíti a tér összképét. Így lehet méltó folytatása a tavaszi látványt meghatározó tulipános dekorációnak, amelyhez 42 ezer extraminőségű tulipánhagymát használtak fel. A virágözönt rendszeresen fotózták a járókelők, sok esküvői képnek szolgált hátteréül, ebből a szakember arra következtet, hogy a helybeliek és a turisták is elégedettek voltak a látvánnyal. A tulipánhagymák jelenleg nyári pihenőjüket töltik a cég új raktáraiban.

Gúzsba kötve

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. évről évre egyre kevesebb önkormányzati támogatást kap parkfenntartásra: 2010-ben 214 milliót, 2011-ben és 2012-ben 150-150 milliót, idén pedig 123 millió forintot. Ehhez képest a társaság 2010-ben 324 milliót költött a város zöldfelületeire, 2011-ben 355 milliót, 2012-ben pedig 316 millió forintot fordított a parkokra.

Olvasóink írták

 • 6. ugbkbnikl 2013. július 04. 11:13
  „Tényleg szépek a növények a körforgalomban, mert már lopják őket.

  Magyarország én ÍGY nem szeretlek....”
 • 5. Neszemetelj! 2013. július 03. 16:09
  „Szegednek nincsen főkertésze?
  Akkor mit szólnál, ha Sándorfalván dolgoznál és nap mint nap szembesülnél az igazsággal?
  Gaztenger a "városközponttól" 200 m-re! Egy szép és igényes virágágyást nem látsz, csak a Polgármesteri Hivatal előtt...
  Ami most fontos: a Nádastó környékének tisztán tartása, de csak az is addig, amíg a szezon van :)
  A buszmegállót külterületen ne is keresd, mert nem látszik a gaztól. Nem a virágágyásoktól, és a virágos útszélétől, hanem a parlagfűtől!
  Sajnálom azokat az embereket, akik Sándorfalván élnek, mert nem tudnak gyönyörködni semmiben, csak a közeli Tájvédelmi Körzetben!”
 • 4. zorba5 2013. július 03. 15:59
  „Szerintem is kétségtelen a változás! Már-már profi...
  Sokkal szebb és gondozottabb Szeged mint volt. Több a virág szebbek a gyepek, ami nem semmi, mert ennyi eső után nagyon nő a fű. Gyönyörű a Széchenyi tér, Csillag tér és a tápéi főtér is, de a Makai úti mindkét körforgalom is nagyon látványos lett. Ilyen kertet csak Balatonfürden a parti sétányon láttam, ahol azért van lóvé. A múzeum előtt és a Fölső Tiszaparton a rózsák pazarok! Dunántúli ismerőseim el vannak ájulva hogy egy alföldi városban hogyan tartható ez fönn.
  Köszönjük és gratulálunk! Jöhetnek a szabadtérire, büszkén fogom mutatni a vendégeimnek!
  Végre van a városnak gazdája. A huhogásból nem kérek!”
 • 3. tatam 2013. július 03. 08:03
  „"Kevés pénzből is minőséget szeretne Szeged főkertésze" Kedves Tünde! Ez az ami nem igaz! Szégyellni való, de tény: Szegednek nincsen főkertésze!”
 • 2. egek 2013. július 03. 06:13
  „Szerintem jól látható a változás az utóbbi időben! Rendkívüli módon megszépült Szeged, rendezett, kivirágzott tereket, utcákat látni több helyen. Más városokhoz, ill. külföldhöz hasonlítva is csak pozitívakat tudok említeni. Csak gratulálni tudok! Nekem tetszik, szeretem a várost!”
 • 1. abcdef 2013. július 02. 16:06
  „A Dugonics téri TESCO-val szembeni villamos megállónál lévő hosszú szárú fehér virágok hajtásai feketék voltak a tetvektől. Rossz volt nézni. "Minimális erőforrással" lepermetezhették volna, ha észrevették volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább támogatják a hátralékosokat

Idén 47 millió forintos összeggel folytatódik az a támogatási program. Tovább olvasom