Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb a diák, de nem kell iskolát bezárni

Szeged - Az országos sajtóban megjelent hírek szerint eltűntek a magyar középiskolások. Csongrád megyében megnyugtató a helyzet.
Július eleji sajtóhírek szerint a meghirdetett 152 ezer férőhelyből 56 ezer üresen maradt a középfokú beiskolázás során. Azt is megírták, a diákhiány már akkora, hogy az iskolák egy részének működését veszélyezteti. Mi a helyzet Csongrád megyében?

– A meghirdetett létszám nem jelenti, hogy valóban ennyi férőhely lenne. Kétségkívül csökken a középiskolások száma, hiszen 2006-ban még 3326, 2010 őszén már csak 2893 kilencedik évfolyamos középiskolást számoltunk – magyarázta Kardos János, Szeged Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális és Sportiroda vezetője, aki szerint az elmúlt években végrehajtott összevonások egyelőre elégségesek. 2007-ben történt két kisebb összevonás, majd 2009-ben – igazodva a megváltozott jogszabályi környezethez is – szakmai előkészítés után a szakképzési intézményrendszert is átalakították, melynek következményeként 13 szegedi középiskolából 4 lett.

Kids walking around in an empty school in Hrisaugi Kozani, Greece, http://pixdaus.com/single.php?id=199459
Kids walking around in an empty school in Hrisaugi Kozani, Greece. Fotó: http://pixdaus.com/single.php?id=199459


– A demográfiai folyamatokat és a munkaerőpiaci igényeket is figyelembe véve profiltisztítást is végeztünk, a szakközépiskolákból eltűntek a gimnáziumi osztályok. Ennek eredménye, hogy a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Széchenyi István Tagintézményében – közismertebb nevén Tisza-parti gimnázium – és Gábor Dénes Tagintézményében folyamatosan csökken az osztályszám – tudtuk meg. Ez a változás lehetővé teszi, hogy – közgyűlési döntést követően - a két tagintézmény egy épületben működjön tovább. Természetesen erre leghamarabb csak a 2012-2013. tanévtől kerülhet sor.

Mikor zárnak be újabb iskolákat?

– Semmi sem indokolja, hogy a 19 általános iskolánkból egyet is bezárjunk – mondta Kardos János. A város 2007–ben már meghozta azokat a döntéseket, amelyek következtében 2011-ben is stabil általános iskolai rendszerről beszélhetünk.

Az oktatási iroda tájékoztatása szerint az önkormányzati középiskolákban több mint ezer tanár dolgozik. A Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola foglalkoztatja a legtöbb pedagógust, mintegy 220-at, többet mint a három városi gimnázium együttvéve. – A szakképzés ősztől átalakul. A szakiskolai képzést választók eddig két évig általános, majd 2-3 évig szakmai képzésben vettek részt. Bár a jogszabályi háttér még nem teljes, 2012 őszétől – sőt egyes szakképesítések esetén már 2011-től lerövidül az oktatás ideje. Ez a közismereti tantárgyat tanító tanárokat érintheti jobban, hiszen eddig a 9-10. évfolyamon tanultak a diákok matematikát, magyart vagy éppen biológiát. A legújabb szabályozás szerint három évbe sűrítik a korábbi négy vagy éppen öt éves képzést, kevesebb tanárra lesz szükség – magyarázta Kardos, aki szerint a szakképzés reformja nagyobb hatással lehet a pedagóguslétszámra, mint a folyamatos gyerekfogyás.

Több elsős, több iskola. Fotó: delmagyar.hu
Több elsős, több iskola. Fotó: delmagyar.hu


A végzős általános iskolásokról megtudtuk, 2006 és 2010 között 14 százalékkal csökkent számuk, viszont jelenleg az első osztályosok száma magasabb a nyolcadikosokénál.

Makón 22, Hódmezővásárhelyen 19 százalékos a gyerekfogyás

Makón csak megyei fenntartású középiskolákat választhatnak az általános iskolai végzősök, a Csongrád Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint intézményeik nem érzékelik a sajtóban megjelent drasztikus létszámcsökkenést. Vásárhely is előre gondolkodott. – 2008-ban vontunk össze iskolákat, Hódmezővásárhely Szakképzés-fejlesztési Akciótervét 2008. február 13-án fogadta el a közgyűlés – közölte Göbl Vilmos, sajtóreferens. 4 középiskolát egy intézménnyé szerveztek, így létrejött egy közel 3 ezer tanulót integráló, térségi szinten is jelentős érdekérvényesítő képességgel rendelkező iskola, amely meghatározó tagja lett a megalakult 1000 Mester TISZK-nek, ezáltal hosszabb távon is biztosítva a város szakképző-rendszerének fennmaradását és fejlődését. Az átalakítás miatt jelenleg nincs veszélyben a középfokú oktatásban dolgozó 269 tanár munkahelye.

Olvasóink írták

 • 10. ascendum 2011. július 08. 16:32
  „Igazából nem is lenne baj a kevesebb diák. Növelné az oktatás hatékonyságát, ha nem lennének sok helyen 30-35 fős osztályok, hanem inkább max. 20 fős csoportok. DE ez úgysem fog megvalósulni, függetlenül attól, mi történik most Szegeden. Körzetesítés, még több összevonás, bezárások, a magas létszámok fenntartása a költségcsökkentés miatt - ez az oktatáspolitika régi-új iránya.”
 • 9. kiokushyn 2011. július 08. 14:31
  „Évtizedeken keresztül azt hallgattuk az értekezleteken, hogy milyen jó lesz, ha kevesebb diák tanul majd, mert akkor lehet igazán SZEMÉLYRE szabottan foglalkozni a tanulókkal..
  Na, tessék! Ha kevesebb a diák, akkor mi is van? ISKOLABEZÁRÁS!!
  Szép, új világ!”
 • 8. shouri 2011. július 08. 13:48
  „A statisztika és a valóság legtöbbször más.Most is !Az iskola tudatos leépítése kezdődött meg néhány éve.Ehhez néhányan asszisztáltak.Ennek következtében kiváló tanárok kerültek utcára. A több mint 80 éves múltra visszatekintő, és sok kiváló embert útjára bocsátó iskolának a meggondolatlan döntések sorozata miatt lett vége.A tagozatok indokolatlan leépítése -más iskolában való megnyitása, összevonások -nyilvánvalóan elrettentették a szülőket attól, hogy gyerekeiket ide írassák. Ez a kendőzetlen valóság.”
 • 7. cat49 2011. július 08. 11:25
  „A Hunyadira már évekkel ezelőtt kimondták az áment, mikor összevonták a Petőfi-Bálint S-Hunyadit egy intézménnyé. A Hunyadi épületet szépen belakta a Busines Scool (Révész M érdekeltsége). A Hunyadiban már csak összesen 31 fő 7. és 8. osztályos maradt a következő tanévre. Onnantól, hogy nem indulhatott ott első osztály, szépen végelgyengült a suli. Úgyhogy tényleg nem zárnak be iskolát az idén. Nem idén.”
 • 6. shouri 2011. július 08. 10:51
  „Azért azt meg kell mondanom, hogy Szegeden egy iskolát az idén bizony bezárnak, méghozzá a Hunyadit!”
 • 5. xene@freemail.hu 2011. július 08. 10:35
  „És akkor menjen és tanuljon pedagógusnak az ember....mert idővel a demográfiai csökkenés miatt úgyis be kell majd zárni/összevonni iskolákat és néhány pedagógus sajnos utcára fog kerülni...
  A mai világban gyakorlatilag már semmire sem lesz szükség.....épp ma jártam a Tescoban, s látom, önkiszolgáló kasszák vannak már....lassan már eladók sem fognak kelleni csak 1-2 biztonsági őr, azt jó napot....”
 • 4. eljensokaszeged 2011. július 08. 09:15
  „Hát igen. Lehet szidni Szeged vezetését, de úgy tűnik időben léptek.”
 • 3. cat49 2011. július 08. 08:57
  „Az országos sajtóban megjelentek Budapestre vonatkoznak. Budapest ország az országban. Ott nem hajtották eddig végre sem az összevonásokat, nem a megszüntetéseket időben! A vidéki nagyvárosokban és egyébként tényszerűen országszerte (kivéve Bp) 15 éven belül jelentősen csökkenő tanulólétszámok miatt bezárták a kis iskolákat, vagy nem önkormányzati fenntartásúvá váltak. Sőt! Budapesten a pedagógusbérek is jelentősen magasabban, mint vidéken, mert a főváros pl. a pótlékokat duplázta vagy meg háromszorozta. Hogy a középiskolákat is eléri a demográfiai hullám, az egyáltalán nem volt váratlan, erre pl. Szeged felkészült, Bp nem. És most jönnek a nagy - az egész országra kiterjedően kommunikált - döbbenések az iskolabezárásokról és pedagógus elbocsátásokról.”
 • 2. dBrown 2011. július 08. 08:08
  „"Az országos sajtóban megjelent hírek szerint eltűntek a magyar középiskolások"
  Itt vagyok :D”
 • 1. Együgyű 2011. július 08. 07:48
  „Egyet kell érteni Kardos János úr elképzelésével, hiszen változik a világ, és változtatják.
  Üdvözlendő, hogy ebben a tanévben nem lesznek Szegeden pedagógus elbocsájtások!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadházi László kapta idén a Karinthy-gyűrűt

Először írt, utána kezdett bele a stand up comedy műfajába Hadházi László. Interjú. Tovább olvasom