Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kevesebb a firka, nagy a kár a középületeken

A graffiti ellenszerét keresi a szegedi önkormányzat. Kié a leghatékonyabb lemosható falfesték? Három cég három technológiával versenyez. A polgárőrök szerint ronthatja a firkálókedvet a kamera és járőrszolgálatuk forródrótja is.
A Radnóti falán vizsgázik az egyik falfesték. Fotó: Karnok Csaba
Csak a szegedi a belvárosban félmilliárd forint kárt okoztak a vandál firkászok – a legutóbbi felmérések szerint. Mi lehetne a rongálások ellenszere? A válasz megtalálása érdekében az IKV Zrt. – az országban egyedülálló módon – versenyt hirdetett. Homlokzatvédelemre és -tisztításra szakosodott vállalkozásokat hívtak meg, tisztítsák meg különféle alapanyaggal a kijelölt közintézmények falát. Eddig három cég szállt versenybe Szegeden négy pontján. Először a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium falát tisztították körbe. Aztán a Kőrösy József Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola, a partfal Kőrösy melletti darabja és a Móra-múzeum előtti lejáró egy része is graffiti elleni bevonatot kapott.

– Az összefirkált falrészeket először letisztították, átfestették, majd egy védőréteget húztak rá, amely vízzel lemosható – tájékoztatott a kezdeményező IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Németh István elmondta, olyan festékeket és technológiákat próbálnak ki, amelyeket a falfelületekre, a lábazat műkövére is alkalmazhatnak. A Kelemen utcai házakra azonban speciális festék kellene, amely a nagy árvíz előtti falakat szellőzni engedi. A festékek és módszerek két-három héten át vizsgáznak. Az elbírálás egyik szempontja az eredmény, vagyis az ellenállóság, a másik: a beavatkozás költsége. Be lehet még szállni a versenybe. A legjobbnak ítélt technológiával az idén felújítandó középületeket kezelnék. Lemosható burkolatot kapna – többek között – a megújuló Vedres István Építőipari Szakközépiskola, a Tömörkény István gimnázium és Reök-palota. Ajánlanák az alapanyagot a panelrekonstrukcióhoz és a társasházi felújításokhoz.

Segít a kamera és az 1787

A rongálókat visszatartják a falakra szerelt kamerák – a polgárőrség tapasztalata szerint. Nongraffiti csoportjuk járőreit riaszthatjuk – vonalas telefonról a 1787-es ingyenesen hívható számot tárcsázva, hogy tetten érhessék a garázdákat.

Két évvel ezelőtt még naponta 50-100 új falfirka jelent meg a szegedi falakon, az utóbbi időben azonban alig tűnt fel új. Nagyjából százezerre becsüli a falakra festett firkák számát a Csongrád Megyei Polgárőrszervezetek Szövetségének elnökhelyettese. Sándor János szerint a helyzet javulása járőreik munkájának is köszönhető. Jó eredményeket hozna a jogszabályok megváltoztatása. A firkálás például egyelőre csak házfalon számít rongálásnak, a buszmegállón, kirakatüvegen nem. De a falfestés sem minden esetben büntethető. A polgárőrvezető többször javasolta már az önkormányzatnak, hogy a szabálysértőt négyzetméterre kiszabott közmunkával büntessék. A rongálók takaríthatnának – például pólójukon a felirattal: „Graffitiztem – várost takarítok."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázért lehet behajtani a temetőbe

Százötven forint helyett hatszáz forintot kell fizetnie annak, aki autóval szeretne behajtani a… Tovább olvasom