Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kevesebb a gyerek, de bölcsődét építenek

A Szeged környéki településeken évről évre kevesebb a gyerek, bölcsődére mégis szükség van. Domaszéken bővítik az intézményt, Kisteleken újat nyitnak.
A Szeged környéki települések többségében folyamatosan kevesebb gyermek születik. Ezt mutatja az összehasonlítás, az 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben születettek számának összevetése. (Az önkormányzatok illetve a védőnők nyilvántartásaiban csak azok a gyerekek szerepelnek, akik még ma is az adott településen élnek.)

A vizsgált települések közül csupán Újszentivánon, Dócon, Domaszéken és Mórahalmon volt gyarapodás. Újszentivánon 1996-ban 17 gyermekkel gyarapodtak összességében a családok, míg tavaly 19-cel. Dócon nyolc évvel ezelőtt 7 gyermek született, 2000-ben és 2004-ben 11-11. A falu „egyforintos" telkeket bocsát a beköltözők rendelkezésére, ettől várja a lélekszám növekedését. Domaszéken 1996-ban 34, tavaly viszont már 40 csecsemő született. Mórahalmon 8-cal több gyermek született tavaly, mint nyolc éve.

A kistelepülések közül Deszk jutott túl a mélyponton. – 2003-ban csupán 26 gyermekkel gyarapodott a falu lakossága, tavaly már 33 gyermek született, idén pedig az újszülöttek száma elérheti a negyvenet – mondta Simicz József polgármester. Szerinte ez nagyon jó arány, hiszen folyamatos a mobilitás, nemcsak betelepülői vannak a falunak, sokan el is költöznek.

Az idén várossá vált Sándorfalvára is sokan költöztek az elmúlt esztendőkben, főleg Szegedről, az újszülöttek száma mégis csökkent. 1996-ban 87-en, tavaly már csak 66-an születtek.

A településeken a csökkenő gyermekszám ellenére szükség van bölcsődékre. Azokban a falvakban, kisvárosokban ugyanis, ahol nem működik ilyen intézmény, az édesanyák csak akkor tudnak visszamenni dolgozni, ha a nagyszülők átvállalják a kicsik napközbeni felügyeletét. Ha Szegedre jár dolgozni az édesanya, akkor a városi bölcsődében is elhelyezheti gyermekét. Azt viszont meg kell fontolni: érdemes-e naponta „megutaztatni" a 1-2 éves kicsiket.

A települések igyekeznek olyan körülményeket teremteni, hogy a családok ne költözzenek máshová. A megtartás egyik eszköze a szolgáltatások bővítése. A bölcsődét a viszonylag sok betelepülőt vonzó Domaszéken bővítik éppen egy olyan pályázat segítségével, amely a gyermekükkel otthon maradt anyák újbóli munkába állását támogatja.

Kisteleken szintén pályázati támogatásból építenek az óvoda mellé bölcsődét, 136 millió forintból. – Nem titkolt célunk, hogy a fiatalokat itt tartsuk. Az önkormányzat ezért vállalja a bölcsőde fenntartásával járó pluszköltségeket – mondta Somodi Lilla jegyző. A kisteleki intézmény jövő szeptemberben fogadja az első bölcsis csoportot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc hónapja nem tudja eltemetni édesanyját

Muskó Ferenc január közepe óta nem tudja eltemetni az édesanyját a Belvárosi temetőben – a… Tovább olvasom