Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Kevesebb a pollen a levegőben

Fellélegezhetnek az allergiások: néhány hétre kitisztul a megye levegője a pollenektől. A pázsitfűfélék elvirágoznak, a parlagfű pedig még nem szórja a virágport.
Az allergizáló növények tavasztól őszig megkeserítik a pollenérzékeny emberek mindennapjait. Márpedig ők nem kevesen vannak: jelenleg körülbelül hárommillió allergiás él Magyarországon, számuk pedig évente kétszázezerrel emelkedik. Azok a szerencsésebbek, akik ilyenkor csupán tüsszögnek és könnyeznek, nincsenek súlyos asztmatikus tüneteik. Az allergia azonban kétségtelenül nekik is sok bosszúságot tud okozni.

Juhász Miklós, a Szegedi Tudományegyetem aerobiológusa szerint a pollenérzékenyek néhány hétre most fellélegezhetnek. – Eddig a pázsitfűfélék virágoztak, a pollenszám azonban a jövő hétre már az allergiás határérték alá kerül – mondta a szakember. – Egyéb allergizáló növények most nem virágoznak, egyedül a libatop, a disznóparéj és a gyomkender virágpollenjének száma nő majd meg július elején. Ezek azonban csak közepesen allergének. Az első parlagfűpollenek általában július közepén jelennek meg, a virágzás azonban csak augusztus közepén indul be.

Hogy idén nyáron mennyi pollen lesz még a levegőben, azt a szakember sem tudja megjósolni. – A növények virágzását mindig az időjárás befolyásolja – mondta. – Mivel eddig sok eső esett, a parlagfűnövények most erősek. Arra azonban, hogy mennyi virágport szórnak majd, még ebből sem lehet következtetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss megyei képviselők vallottak a vagyonukról

A tizennégy megyei országgyűlési képviselőből hat most először tett vagyonnyilatkozatot. Lapunk… Tovább olvasom