Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Kevesebb felszámolás az országban

Továbbra is nehéz helyzetben vannak a vállalkozások, igaz, a felszámolások növekedése lassul – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.
Az első negyedévben folytatódtak a felszámolások: januártól márciusig közel 4000 cég ellen indítottak eljárást a hitelezők az országban. A bedőlt cégek száma 2009 azonos időszakához képest 3,3 százalékkal (129-cel) emelkedett. Ez a növekedési ütem viszont már jelentősen elmarad az egy évvel korábbi, 32 százalékos emelkedéstől. – Még februárhoz képest is több cég ment tönkre márciusban, így ahelyett, hogy enyhültek volna a válság hatásai, éppen ellenkezőleg, továbbra sincs okunk a bizakodásra – értékelt Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Negyedéves szinten idén közel 3800 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, szemben a tavaly január–márciusi 3254-gyel. A növekedés üteme 6,7 százalékos volt az egy évvel korábbi 24,2 százalék után.

Ellenkező irányú tendenciát követnek az új cégalapítások adatai. Az első három hónapban az egy évvel korábbinál 12 százalékkal, azaz 1522-vel kevesebb, összesen 11,5 ezer új vállalkozást jegyeztek be. Az adatok a bejegyzett vállalkozások számának csökkenését, a cégvilág régóta kívánatos tisztulását mutatják.

Az országos adatok mögött jelentős területi egyenlőtlenségek állnak: az első negyedévet vizsgálva Nyugat-Magyarországon már hónapok óta csökken, a központi régióban és Kelet-Magyarországon viszont még mindig nő a felszámolás alá került cégek száma. Ugyanakkor az ország egyetlen régiójában sem alapítottak több céget, sőt a Dél-Alföld kivételével mindenhol két számjegyű – 20 százalék körüli – a csökkenés a január–márciusi időszakban egy évre visszatekintve.

A dél-alföldi régióban az év első három hónapjában a hitelezők 400 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást; ez 21 százalékkal több a tavalyi év ugyanezen időszakában rögzített adatoknál, s a növekedés jócskán meghaladja az országos átlagot. A végelszámolások száma viszont csökkent a régióban a tavalyi első negyedévhez képest: a tavalyi 319 cég bezárásával szemben idén 303 vállalat esetében döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy nem folytatják tovább.

A cégalapítási kedv visszaesett: míg tavaly az első három hónapban 1099 céget jegyeztek be, 2010-ben már csak 991 cégalapító gondolta, hogy érdemes új vállalkozást indítania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó simításokat végzik a Reök előtti téren

Szeged legújabb terét holnap vehetik birtokukba a városlakók. A tér névadóját későbbre tervezik. Tovább olvasom