Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Kevesebb orvos dolgozik majd egy műszakban

Ugyan a megszabott határidőn belül a kormányzat leült tárgyalni a traumatológusokkal, egy barátságos beszélgetésen túl semmi nem történt. A baleseti sebészeknek azt mondták: nincs pénz. Ők azonban ezt nem fogadják el, és készek a nyomásgyakorlásra.
Dr. Simonka János Aurél Fotó: Karnok Csaba
Lejár ma a határidő, melyet a Magyar Traumatológus Társaság szabott július közepén a kormányzatnak. A baleseti sebészek vezetőit tömörítő szervezet azután fogalmazott meg nyilatkozatot, hogy a színlelt szerződéseket meg kellett szüntetni az egészségügyben, mely intézkedés havonta jelentős összegeket vett ki az ügyeletes orvosok zsebéből. Cserébe azt kérték: emeljék meg a sürgősségi pontértékeket, az ügyeleti idő teljes egészében számítson munkaidőnek, és emeljék meg fizetésüket 250 százalékkal. Mindezekre augusztus 15-éig vártak érdemi választ.

Ha azt nem is kaptak, a döntéshozók nem hagyták teljesen szó nélkül a nyilatkozatot. – Augusztus nyolcadikára a parlament egészségügyi bizottságának elnöke, Kökény Mihály egy informális, tájékozódó jellegű összejövetelt hívott össze – mondta el lapunknak Simonka János Aurél, a Magyar Traumatológus Társaság elnöke. A szegedi professzor hozzátette: érdemi döntésről, pláne a követelések teljesítéséről szó sem volt.

– Mi elmondtuk a magunkét, majd ők is, hogy minderre nincs pénz. Az egyetlen pozitívum az volt, hogy a döntéshozók, akik között az egészségbiztosító és a tisztiorvosi szolgálat képviselői is jelen voltak, nem ellenségesen viszonyultak hozzánk.

Simonka professzor úgy foglalta össze a tárgyaláson szerzett tapasztalatait: a kormányzat érzékeli, hogy a traumatológia kulcsszakma az egészségügyben. Tisztában vannak a döntéshozók azzal, hogy ha a baleseti sebészetben fennakadás történik, az komoly következményekkel járhat, tehát a szakma képviselőinek követeléseit nem lehet egyszerűen az asztal alá söpörni. Pénzt azonban egyértelműen nem akarnak adni.

– Mi viszont nem fogadjuk el, hogy nincs pénz, hiszen a közelmúltban is több alkalommal bebizonyosodott: amire fontos, arra van. Ki akarjuk követelni a magunk jussát, akár a tiltakozás valamely formájával is.

A traumatológusok új dátuma: augusztus 30. A betegek azonban ennél már korábban is érzékelik majd a változásokat. – A színlelt szerződések felszámolása miatt a közép-és kisméretű osztályokon egészen biztos, hogy szeptember második felében már gondot okoz majd az ügyeleti stáb kiállítása – mondta Simonka professzor. – Krízishelyzet persze valószínűleg nem lesz, hiszen az orvosi eskü mindenkit kötelez arra, hogy valamilyen megoldást találjon a betegek ellátására. A minőségi romlás azonban szinte biztos, hogy elkerülhetetlen: kevesebb orvos dolgozik majd egy műszakban, és ők sem a legszakképzettebbek lesznek. Pedig éppen ez az, ami ellen tiltakozunk.

Az APEH is jóváhagyta a szerződést

A makói kórházban az uniós normáknak megfelelően rendezték az orvosok munkaidejének kérdését – tudtuk meg Baráth Lajostól, az intézmény főigazgatójától. Azt mondta, megállapodtak arról, hogyan fizetik ki a túlórázó munkatársak pénzét. A vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója, Kallai Árpád úgy nyilatkozott, náluk is sikerült megegyezni a kollégákkal az ügyeletről. Ezt erősítette meg Tímár László főorvos is, az orvosi kamara vásárhelyi elnöke, hozzátéve: sikerült átdolgozni a szerződéseket úgy, hogy az ügyeleti ellátás ne legyen veszélyben. A szentesi kórház főigazgatója, Fenyves Ernő azt mondta, nincsen tudomása arról, hogy munkatársai szeptember 1-jétől ne lennének hajlandók a kötelező 48 óránál többet dolgozni hetenként. A főigazgató tájékoztatása szerint olyan szerződést kötöttek a traumatológusokkal, amelyet jóváhagyott az APEH.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi helyén a Tas-dombormű

Befejezték a januárban ellopott, majd néhány nap múlva megkerült pusztaszeri Tas-dombormű… Tovább olvasom