Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb potyázó beteg

Szeged - Július óta nem kell ellátniuk az orvosoknak az érvénytelen taj számú betegeket. De ilyen – úgy tudjuk – Szegeden még nem esett meg. Csökkent azok száma is, akiknek rendezetlen a biztosítási jogviszonya, de akadnak még notórius potyázók.
Júliustól elutasíthatják az orvosok azok ellátását, akiknek valamiért érvénytelen a taj számuk. Erre az ad lehetőséget, hogy a 2007 áprilisa óta élő számítógépes jogviszony-ellenőrzésnél az orvos – az OEP adatbázisába belépve – 4 hónapja már nem csupán zöld és piros színt láthat egy beteg taj számánál, hanem barnát és kéket is.
A zöld és a piros csak azt jelzi, ha a páciensnek valamiért rendezetlen a jogviszonya, a barna viszont a végleg, a kék pedig az ideiglenesen érvénytelen taj szám színe.

Kormányos Szilvia szegedi háziorvosnál július óta senkinél sem barnult vagy kékült be a taj szám. De még mindig sokan vannak – betegkörének nagyjából 20 százaléka –, akiknél pirosat jelez a rendszer. Főként a 30–40 év közöttieknél akad erre példa. A gyakorlat ugyanaz, mint 2 éve: az illetőt figyelmeztetik, hogy rendezze a jogviszonyát, erről aláíratnak vele egy papírt – majd ellátják. Pedig a „pirosak" közül sokaknál második-harmadik alkalommal is problémát jelez a rendszer. Ennek ellenére kötelező az ilyen beteget ellátni, holott lehet, hogy az illető már jó ideje nem fizet járulékot.

Havi 4,5 ezer

Két éve ellenőrzik az orvosok a biztosítási jogviszonyokat. Ennek köszönhetően a kezdeti 1 millióról 300 ezerre sikerült szűkíteni a rendezetlen jogviszonyúak körét. Akinek más jogcímen nem jár közfinanszírozott orvosi ellátás, annak havi 4500 forintot kell fizetnie egészségügyi járulékként az APEH-nak – vagy alkalmanként lerója a konkrét ellátás árát.

Szilárd András tápéi háziorvos sem találkozott még barna vagy kék taj számú beteggel, a piros színű jelzés pedig a két évvel ezelőttinek csak a tizede. A kontroll miatt sokan befizetik a járulékokat. Azt tapasztalta: többnyire adminisztrációs hibára vezethető vissza a piros taj szám. Egy főiskolára frissen felvett fiatalembernél például kiderült, hogy az új iskola még nem jelentette be. Fekete Judit szegedi háziorvos szerint is egyre ritkábban látni piros taj számot, barnával és kékkel pedig még nem találkozott.

Kékek, barnák

A „kékeknek" ideiglenesen érvénytelen a taj számuk, mert külföldön dolgoznak, és ott fizetnek járulékokat. Ha van náluk uniós egészségbiztosítási kártya, ellátják őket itthon is, a két biztosító lerendezi egymás közt a fizetnivalókat. Ha viszont nincs, számlát kapnak az orvostól, amit a helyszínen ki kell fizetniük. Ha nincs náluk pénz, vagy nem sürgős ellátást igénylő a betegségük, az orvos el is küldheti őket. Akinek viszont „bebarnul" a taj száma, azt – sürgős esetet kivéve – csakis pénzért látják el. Az ilyen taj szám vagy egy halotté, vagy végleg külföldre települtté, azaz érvénytelen.

Olvasóink írták

 • 11. babocska 2009. november 02. 12:11
  „Én már egy éve próbálkozok bejutni egy hasi ultrahangra.Ráirták a beutalóra a telefonszámot ,hogy érdeklődjek.Csak nem gondolták komolyan,hogy a nyugdijamat elfogom telefonálni,hogy bejussak egy 10 perces vizsgálatra.Aki ezt kitalálta a 6-s pesti gyors elé fektettném.Tényleg arra megy ki,hogy minél több embert eltegyenek lábalól.De az érsebészetre sem lehet bejutni az idén.A bőrgyógyászatra egy kenőcs receptjére másfél hónapot kellett várni.Mi van olyankor,ha az mégsem jó,akkor ujra másfél hónap?Vagy akik ezt kitalálták,azok sohasem betegek,?.Vagy a daganatos betegeknek,szombat és vasárnap nincs sugár,talán a daganat is ünnepel és azon a két napon nem növekszik? Tényleg agyalágyult alakok akik ezt hozták be,vagy kitudja mi van m ögötte?!!!”
 • 10. demeterkornel 2009. november 02. 11:48
  „Elmondom, hogy teljesen mindegy, hogy a "piros" taj kártya ellenére ellát-e az orvos, vagy sem, mert a gyógyszertárban úgysem kapod meg a gyógyszert, ha valami nem stimmel a taj kártyáddal!!!

  A feleségem GYES-es volt, amikor jelzett az orvosnál a gép. Mondta a doki, hogy nem baj, hiszen GYES-en van, létezhetetlen, hogy ne legyen rendezve a TB-je, hiszen a Magyar Államkincstár rendezi. Ez eddig oké, de a gyógyszert nem kapta meg!!! Körülbelül másfél hétig rohangáltunk papírok után, mire bebizonyítottuk a Magyar Államkincstárnak, hogy a GYES-en lévő anyuka után fizeti a Magyar Államkincstár a saját kasszájába a pénzt. Ezt nekünk kellett bizonyítanunk!!!!!!”
 • 9. Lixus_kzs 2009. november 02. 11:40
  „"Július óta nem kell ellátniuk az orvosoknak az érvénytelen taj számú betegeket."

  DE! El kell. A többség kárára is. Mi a fasz van itt emberek, már megbocsássanak? Akinek nincs munkája vagy pénze az nem kaphat ellátást? Ne is kerüljön ilyen orvos a szemem elé, komolyan ez már egy vicc, oda jutunk mint amerika, hogy ott hal meg a kórház várójában a beteg az orvosok meg le se szarják. Nem is tudom mit kéne csinálni az ilyen orvosokkal, meg azokkal akik ezt a rendszert kitalálták.”
 • 8. Ebgondolat 2009. november 02. 10:51
  „Én nagyon örülnék annak, ha vki felvilágosítana arról, mi a f..ért kell hónapokat várni arra, hogy szakorvoshoz jussak! Nem hiszem, hogy ilyen sok lett a beteg! De, akkor miért????”
 • 7. Mil 2009. november 02. 10:27
  „Ezzel csak az a baj, hogy én pl. állami cégnél vagyok, mégis volt, hogy érvénytelen volt a kártyám, mert valaki b@szta tenni a dolgát. PErsze a cég és a TB egymásra mutogatott bőszen..”
 • 6. babocska 2009. november 02. 10:08
  „Tényleg az 5.hozzászólónak igaza van,vonják be a magánrendelőket is és a beteg eldönti,hogy hova akar menni,nem pedig évet várni,vagy hónapokat,hogy netán óhajtanak ellátni.Mivel ez a hozzáállás arra megy ki,hogy minél több embert tegyenek a másvilágra.Vagy szerződésük van a temetkezési céggel,hogy százalékot kapnak minden delikvens után.Mivel ma ez igy néz ki a gyakorlatban.Mi van akkor ha az illető regisztrált munkanélküli,pénzt nem kap ,azután ki fizet és miből?”
 • 5. nemecsekerno_007 2009. november 02. 09:44
  „Ez elsô lépésnek nem rossz, de jó lenne ha a következô lépés az egyéni TB számla lenne, párhuzamosan bevonva a magánrendelôket és magán kórházakat is az ellátátsba, így lehetne választani. Persze nyílván azonos feltételekkel, ha az állami rosszul gazdálkodik akkor ne dobjanak neki mentôövet.”
 • 4. zsozso2 2009. november 02. 09:01
  „Ha jól értem..? a ,,pirosak" rendezetlen a státuszuk, mert nem fizetnek.
  Őket el kell látni...
  A ,,kékek" gondosan bejelentették, hogy külföldön próbálnak szerencsét
  Őket kp. Fizetés vagy külföldi kártya felmutatására látják el...
  A ,,barnák" kivándoroltak vagy meghaltak
  Őket kp. fizetés mellett látnák el....
  Szívet melengető, hogy végre a sok elhalt nem potyázik, azzal együtt aki
  bejelentette, hogy nem itthon fizeti a TB-t, mert jogkövető és foglalkozik
  egyáltalán az egésszel.
  A kérdésem: a ,,pirosak" azok miért, meg hogy és egyáltalán meddig...?”
 • 3. Emilio 2009. november 02. 08:53
  „Én még érvényes TAJ esetén is megfontolandónak tartom azt, hogy az ember letagadja a TAJ számát, ha ezzel megmenekül attól, hogy az OEP számára az orvos feljelentse az egészségügyi állapotról szóló adatokat.”
 • 2. Csirén 2009. november 02. 08:32
  „Tévedsz a nyilvántartési hibák nagy részét már korrigálták, a nem fizetők vannak többségben, akiket a mi kontónkra látnak el.”
 • 1. vmagdi 2009. november 02. 07:48
  „szoval azert kiderult, hogy a nyilvantartas a car es nem az emberek nem fizetnek biztositast? Viszont ezt tudtuk, emiatt kar volt tobmilliardot kolteni. A foldhivatal nyilvantartasa is car, majd vihetjuk a sok sok adasveteli papit, mikor azt is rendbe rakjak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édesapja veséjét kapja Zoli

Édesapja egyik veséjét ültetik be a napokban a szegedi sebészeti klinikán egy 23 éves tápéi fiatalembernek, aki születése óta vesebeteg. Tovább olvasom