Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebben mennek el a szegedi klinikákról

Hetvenhét aktív korú szakember helyett csak negyvenöt távozik a szegedi klinikákról, így az ebből származó bérmegtakarítás is jóval kevesebb a tervezettnél. A csoportos létszámleépítésben érintett szakemberek számára valódi elhelyezkedési esélyt csak a külföldi munka kínál.
Hetvenhét aktív korú szakember helyett csak negyvenöt távozik a szegedi klinikákról, így az ebből származó bérmegtakarítás is jóval kevesebb a tervezettnél. A csoportos létszámleépítésben érintett szakemberek számára valódi elhelyezkedési esélyt csak a külföldi munka kínál – vagy ha óriási szerencsével munkát találnak az ország másik végében.

Júliustól ugyan megkezdődtek a leépítések a szegedi klinikákon, de az előzetes tervekhez képest kevesebb munkatárs távozik. Még június elején jelentette be Mikó Tivadar, a szegedi orvoscentrum akkori elnöke: 77 aktív és 31 nyugdíjas dolgozótól kénytelenek megválni, hogy a szegedi klinikákon bekövetkezett 1,2 milliárdos forráskivonás hatásait tudják ellensúlyozni. Az intézkedéssel 415 millió forintot szándékoztak megspórolni.

Túlélési stratégiák

Szerettük volna megkérdezni a – különböző korú – elbocsátott orvosokat és szakdolgozókat arról, hogy milyen lehetőséget látnak az elhelyezkedésükre, hol dolgoznak a későbbiekben, de senki sem vállalta a megszólalást. Úgy tudjuk, pszichiátereknek, belgyógyászoknak, szülész-nőgyógyászoknak mondtak fel augusztustól, és a legtöbb nővért, ápolót a pszichiátriai klinikáról küldték el. Információink szerint a pszichiáterek egyike a MÁV-rendelőben kaphat helyet, másikuk – főállásban – ingyen dolgozik a gondozóban, hogy kereső mellékállását megtarthassa. Van olyan szakember, aki magánpraxisba fog, másról azt hallottuk: külföldre készül.

Mint Kovács Iván stratégiai igazgatótól megtudtuk, a nyugdíjas dolgozókat már elbocsátották, az aktív korú munkatársak leépítése augusztustól kezdődött meg. A korábban bejelentett 77 dolgozó helyett azonban csak 45-től válnak meg: 6 orvostól, 4 egyéb diplomás szakembertől, 27 ápolótól, asszisztenstől, illetve beteghordótól, valamint 8 gazdasági, műszaki, ügyviteli területen dolgozó munkatárstól. Így viszont az annak idején az aktív állomány elbocsátásától remélt 160 milliós bérmegtakarításnak csak nagyjából a hatvan százaléka érhető el. A vezető azt mondja: az intézkedés végrehajtása után újra értékelik a lehetőségeiket, és szükség szerint más területeken spórolják meg a kellő összeget. Hozzátette: a leépítés a klinikai ellátást kevésbé befolyásolja, összesen 900 orvos és 1700 szakdolgozó maradt a klinikai központban.

Mivel közalkalmazottakról van szó, az elbocsátottaknak időarányos végkielégítés jár, valamint a felmentési időre és szabadságokra járó bért is meg kell kapniuk. Ennek költsége 120 millió forint, amit az egyetem már le is hívott az erre fenntartott központi céltartalékból. Az összeg egy részét az egyetemnek kell majd állnia, de hogy mennyit, az csak november 10-e után derül ki: ekkorra kell elszámolniuk a pénzzel.

Az elbocsátott aktív korú munkatársak a 2-8 hónapos, fizetett felmondási időszak felében mentesülnek a munkavégzés alól, a vezető szerint ezalatt lehetőségük van munkát keresni. Emellett az egészségügyi szakdolgozói kamara, illetve az ÁNTSZ adatbázisában is akadnak állásajánlatok, és létezik a szaktárca által meghirdetett mobilitásprogram is – amelynek azonban a távoli helyekre való költözés miatt minimális a kihasználtsága.

Kovács Iván szerint – az egészségügyi intézményekben zajló általános leépítési hullám miatt – valódi elhelyezkedési esélyt az elbocsátott dolgozóknak leginkább a külföldi munkavégzés kínál. Főként a nyelveket jól beszélő, fiatal szakorvosoknak, de akár a szakdolgozóknak is. Megjegyezte: a külföldi munkaerőpiac elszívó hatásait egyébként is érzékelik, hiszen sok végzett hallgató azonnal elutazik az országból, amint megkapja a diplomáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmilliós kórházi gyors segély

Háromszáznegyvenmillió forintos kiegészítő támogatást ad a szaktárca a Csongrád megyei egészségügyi… Tovább olvasom