Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kevesebbet késik a 76-os - nem a sofőrön múlik

Szeged - Menetrend szerint 19 perc alatt ér Szentmihályról a 76-os busz a Bartók térre. Útvonalát hétfőtől megváltoztatták, a korábban tapasztalt 15–20 perces késést 5 percen belülire szorították.
Októberben írtuk: a 20 perces előírt menetidő helyett a szentmihályi végállomásról akár 35–40 percbe is telhet, amíg a 76-os busszal az utasok a Bartók térre érnek. Hétfőtől új útvonalon jár a busz: a Dugonics térről immár nem a Kálvária sugárútra fordul, hanem a Tisza Lajos körúton jut el a Mikszáth Kálmán utcai végállomáshoz.

A a korábban tapasztalt 15–20 perces késést 5 percen belülire szorították.Fotó: Segesvári Csaba
A korábban tapasztalt 15–20 perces késést 5 percen belülire szorították.
Fotó: Segesvári Csaba

A november 28-i menetrendváltás szerint a Szentmihályról 14 órakor induló 76-os busz 14.19-re ér a Mikszáth Kálmán utcára, a Bartók térre. Mivel megváltozott az útvonal, újra felszálltunk a 76-osra, hogy megtudjuk, sikerül-e időben a Bartók térre érnie. Szentmihályi végállomásán velünk együtt öten vártak a kora délutáni járatra. A belváros felől érkező Ikarus leszállítás és gyors fordulás után picit késve, 14.03-kor állt be a megállóba. Villámgyors felszállás után padlógázzal indultunk meg a Kapisztrán út zötyögős burkolatán. Miután Szentmihálytelket elhagytuk, 14.13-ra értünk a Pick-gyár elé – dolgozókkal és iskolásokkal telt meg a busz. Annak ellenére, hogy mindent kiadott magából az Ikarus, szárnyalásról nem beszélhetünk. 2 perces, tolerálható késéssel érkezünk a belváros kapujának számító Dugonics téri kettős körforgalom előtti Földváry utcáig.

Megváltozott a szentmihályi busz útvonala. Fotó: Segesvári Csaba
Megváltozott a szentmihályi busz útvonala.
Fotó: Segesvári Csaba

Az új menetrend szerint a 76-os buszok már nem érintik a a Dáni utca (Dugonics tér) és Kálvária sugárút megállót, hanem a Tisza Lajos körúton mennek végig a Mikszáth Kálmán utcai végállomásig. Így a busz nem tekereg a Kálvárián, nagykörúton, hanem a Tisza Lajos körúti közös tömegközlekedési sávban suhanva szinte gond nélkül jut el a Centrumig, majd a Bartók térig. 14.22-t mutatott az óránk, mire célba értünk. A menetrendhez viszonyítva 3 perces a csúszás, sokkal kevesebb, mint a korábban tapasztalt 15–20 perc. És a pontosság nem a buszvezetőn múlt.
Mi okozza a 76-os késését? Elsőként a kereszteződésekbe behajtó, a lámpák alatt beragadt autósokat említenénk. Ugyanis a Dugonics téri kettős körforgalomig szinte fennakadás nélkül haladt a 76-os, a Tisza Lajos körúti tumultus, a nem éppen előzékeny autósok hada viszont jelentősen hátráltatta a buszozókat.

Olvasóink írták

 • 10. ifj. Nagy Gábor 2011. december 01. 21:55
  „8. saturnus
  "Mert a Röszke-ieknek bemegy a buszuk a Centrumig?"

  Röszke nem része Szegednek. A szegedi külső városrészekből viszont elég kevés olyan van, ahonnan nincs közvetlen járat a kiskörút vonaláig: Tápé, Baktó jut csak eszembe. Ezért egyfajta "szerzett jogként" tekintik a külvárosiak és érthetően ragaszkodnak hozzá. Persze, át lehet szállni, csak az nem utasbarát, márpedig a városnak elemi érdeke, hogy utasbarát közösségi közlekedést kínáljon, különben összeomlik a közlekedési rendszere!

  "Hát persze minden utas ,utazni szándékozó azt szeretné,hogy a lakása előtt meg áll a troli,a busz a villamos és ott áll meg ahol az uti célja lenne."

  Ezt rosszul tudod, a megállónak a szomszéd háza előtt kell lennie, mert akkor a zavaró hatásai ott jelentkeznek, de azért még elég közel van. :)))”
 • 9. Valahol 2011. december 01. 12:19
  „Én egyáltalán nem nevezném "sikertörténetnek" a 76-os busz új útvonalát. Rendszeresen utazom rajta, de nem vettem észre, hogy ezen az új útvonalon - nem hogy számottevően, de hogy egyáltalán - csökkent volna a menetidő. Hétfő óta, mióta az új útvonal van érvényben, minden reggel késve ér ki az elvileg (!) 6.55-kor visszainduló busz Szentmihályra, és jelentős késéssel is ér be, miközben pl. a múlt héten, mikor még a Kálvárián járt, időben kiért, időben visszafordult, és időben beérkezett az akkori végállomására (Bartók tér). Véleményem szerint teljesen felesleges volt megváltoztatni az útvonalat és bejáratni a kiskörútra a 76-ost. A belvárost eddig is érintette, a Kálvária sgt-on és a Mars téren is rengetegen szálltak le- és fel rá, most viszont ezeket a jól megszokott megállóhelyeket teljesen elkerüli a 76-os. Ráadásul az új menetrend szerint a busz az esetek többségében el sem visz a Mikszáth K. utcai kijelölt - a 74 és 74/A-val közös - megállóba, hanem a Cenrum Áruház után kb száz méterrel megáll és leszállítja az utasokat.”
 • 8. saturnus 2011. december 01. 09:26
  „4. ifj Nagy Gábor/ Pl; 4-es villamos átszállás Szalámigyárnál és még vagy Rákoczi u,Szivárvány kitérő? Mert a Röszke-ieknek bemegy a buszuk a Centrumig? Hát persze minden utas ,utazni szándékozó azt szeretné,hogy a lakása előtt meg áll a troli,a busz a villamos és ott áll meg ahol az uti célja lenne.”
 • 7. saturnus 2011. december 01. 09:08
  „4.ifj Nagy Gábor/ Valamit valamiért. Vagy időt vagy helyet? Mert mások nem szállnak át valahol valahova?”
 • 6. balugeep 2011. november 30. 15:26
  „Szerintem ez egy siker történet akár hogy is nézzük. A kedves olvasók jelezték hogy a számukra fontos 76-os járat sokat késik, a média, jelen esetben a Délmagyar felkarolta a témát, megírta, az illetékesek pedig megfogadva a tanácsot változtattak a menetrenden. Feltételezem így volt, vagy csak egy szerencsés véletlen? Mindegy a lényeg az, hogy a busz már nem késik 15-20 percet, hanem szépen beérkezik menetrend szerint (2-3 perc elhanyagolható késés, nincs jelentősége). Szóval volt egy igény, egy közvetítő, meghallgatták, elgondolkoztak, cselekedtek, szuper. Bárcsak mindenhol így lenne!!!”
 • 5. Valahol 2011. november 30. 12:37
  „Azért, ha előre szólnak, h változás lesz az nagyon jó lett volna, mert rengetegen várták a régi helyen a buszt...
  Sokan úgy jöttek rá, h változás van, h reggel másfelé ment a járatuk. Ez azért gáz sztem!
  Egy kiplakátolást megért volna, de látott vki olyat, vagy vmi tájékoztatást (akár a) szentmihályi megállókban róla?”
 • 4. ifj. Nagy Gábor 2011. november 30. 11:25
  „3. saturnus
  "De minek be vinni a kiskörútra a járatot?"

  Mert gondolom a szentmihályiaknak is sok úticéljuk a belvárosban található... és nyilván jobb szeretnék azokat átszállás nélkül megközelíteni, ami tulajdonképpen reális igény.

  Másfelől viszont a 76-os a Centrumnál a balra kanyarodáskor a mögötte jövő 3-4-8-10-20 mindegyikének simán okozhat egy lámpavesztést, mert amíg azok mehetnének egyenesen, ő vár a balra kanyarodó jelzésre. És ez sem elhanyagolható szempont, ezért volt olyan kacskaringós az útvonal, hogy el is érje a belvárost meg ne is menjen a Centrumos "szűkülethez". Annak viszont az volt a hátránya, hogy a Kálvárián beállt a dugóba és azzal vesztette az időt.

  Megoldás? Nem tudom...”
 • 3. saturnus 2011. november 30. 08:45
  „De minek be vinni a kiskörútra a járatot? Mikszáth Kálmán u, Nagykörút, Petőfi S sgt,-Mihálytelek és vissza és 25 percbe belefér ha a Ságvári tp-i vasúti átjáró sorompója nem tartja vissza sokáig.”
 • 2. kari2004 2011. november 30. 08:09
  „Rendben is van ez így! Csak mostmár csinálni kellene egy megállót a Földváry utcával ellentétesen egyet,mert így a Béke suliból hazajövő gyerekeknek sokkal nagyobb lett a forgalom(...mert ugyanis a suli is be lett zárva Mihálytelken),meg egyébként is túl hosszú az a szakasz,hogy ott nincs felszállási lehetőség.”
 • 1. joy 2011. november 30. 07:35
  „Csakhogy végre föltűnt másnak is az Attila-Kiskörús sarki káosz, ahol nem csupán a 76-os, de a 74-es, 83-as és a 3, F, 4-es villamosok is rendszeresen megállni kényszerülnek a Nagy Jenő utcából piroson beerőszakoskodó személyautók miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roncsderbi-futamokat fotóz Andrea

Andrea nem boldog benzingőz nélkül, imádja a sebességet és a motorok zaját.
Tovább olvasom