Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Kevesebbet lopnak a boltokból

Szeged - Sokkal kevesebb bolti lopás történik Magyarországon a tavaly augusztusban elfogadott új szabálysértési törvény életbe lépése óta. A CBA-ban már 1 hónap után érzékelték a hatást.
Negyven százalékkal csökkent a bolti lopások száma az elmúlt évben a szabálysértési törvény módosításának hatására – közölte belügyminiszteri meghallgatásán Pintér Sándor. A tárcavezető az iparkamarák adataira hivatkozva azt mondta: a csökkenést a kiskereskedelmi üzletekben tapasztalták.

A szabálysértési törvény módosítása tavaly augusztusban lépett hatályba, és lehetővé tette, hogy kijelölt bírósági titkárok intézzenek olyan szabálysértési ügyeket, amelyekben korábban csak bíró járhatott el. Ide tartoznak a 20 ezer forint értékhatár alatti, elzárással is sújtható, tulajdon elleni ügyek is. A Csongrád Megyei Bíróságra a törvénymódosítás óta a megyéből havi 150–240 ilyen ügy érkezett, ezek 60–70 százaléka volt elzárással is sújtható. Az idei év első két hónapjában az ilyen ügyek száma megkétszereződött. A bíróságon a szabályozás eredményességéről még nem akartak véleményt formálni.

A CBA szóvivője, Fodor Attila egyértelműen pozitív változásról számolt be lapunknak. – Már a módosítás életbe lépése utáni 1-2 hónapban érzékeltük a javulást. Korábban hiába növeltük a biztonsági személyzet létszámát, és fejlesztettük a biztonsági technológiát üzleteinkben, nem igazán volt hatása. A bűnözők pontosan tudták, mekkora értékhatár alatt és hány éves elkövetőkkel lophatnak büntetlenül – mondta.

A szegedi CBA Príma Áruház diszpécserközpontjában monitorokon tartják szemmel a bekamerázott üzletet. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi CBA Príma Áruház diszpécserközpontjában monitorokon tartják szemmel a bekamerázott üzletet.
Fotó: Karnok Csaba

A CBA áruházakban az elmúlt majd egy évben 30–35 százalékkal csökkent a lopások száma. – A szervezett bűnözői csoportok szinte teljesen eltűntek. Ők okozták korábban a legnagyobb károkat – közölte a szóvivő.

Az egyik Kálvária sugárúti csemegében elmondták: utoljára kedden akart lopni az üzletből egy 20 év körüli fiatalember, aki lebukott, de végül nem jelentették fel a rendőrségen. Úgy vélekedtek: a törvénynek van valamekkora visszatartó ereje, de aki lopni akar, az végül úgyis megteszi.

1714 tulajdon elleni szabálysértés

A rendőrség Csongrád megyében a törvénymódosítás óta 1714 tulajdon elleni szabálysértésben – ebbe nem csak a bolti lopások tartoznak bele – kezdeményezett eljárást. Hogy ezek közül a kis értékben elkövetett bolti lopások száma növekedett vagy csökkent, arról egyelőre nincs statisztika.

Olvasóink írták

 • 15. 4Angel 2011. május 14. 09:49
  „7. zoltanszabo 2011.05.12. 10:56

  Nálad van az igazság !!!”
 • 14. 4Angel 2011. május 14. 09:48
  „Én soha nem loptam !!!

  De ha éhes leszek, bizony meg fogom enni a ennivalót a boltba , ültessenek le legalább addig is eszek !!!!!!!!”
 • 13. vzoli 2011. május 13. 13:37
  „Amíg az embereknek lassan ennivalóra sem lesz pénzük addig lesz lopás mert már a megélhetésért lopnak az emberek, és ez teljes mértékben az állam hibája.”
 • 12. tol 2011. május 12. 17:47
  „mégis van a megfelelő törvénynek visszatartó ereje? Akkor kérem vissza a halálbüntetést!”
 • 11. X_Y 2011. május 12. 14:57
  „Ha még egy kicsit tovább dübörög a gazdaság, bezár a boltok fele - és ezzel sikeresen tovább csökken a bolti lopások száma:)

  "Én csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítok"”
 • 10. tommt 2011. május 12. 13:40
  „Ez hátrányos megkülönböztetés. Most mibül egésziccsük ki a segílyt?”
 • 9. Cactus 2011. május 12. 11:30
  „ezt a DM írta vagy vmelyik párt? ;)”
 • 8. Grabowsky 2011. május 12. 11:09
  „Biztosan azért, mert emelkedett az életszínvonal, egyre kevesebben szorulnak rá a lopásra....”
 • 7. zoltanszabo 2011. május 12. 10:56
  „Elég szánalmas dolog, hogy egy ellopott túró-rudiért lecsuktak egy fiatal embert--5 napra--ami kb. 120.-Ft volt, míg akik millókat--milliárdokat lopnak--csalnak, --fehérgalléros bűnözők--kapnak 1-2 évet, azt is felfüggesztve .”
 • 6. antikos 2011. május 12. 10:54
  „Na ja, de az utcai lopások emelkedtek, no meg a kistelepülési agresszív emberölések, illetve a kimondott cigánybűnözés. Ami nem mellesleg a Kárász utcán mindennap felüti fejét. A kancsal család bérkoldulókkal szerez delikvenseket. Hátulról követik őket, majd kifosztják a jószándékú embereket... Csak ezzel senki nem foglalkozik. Majd eljön nem sokára a Szebb Jövő!”
 • 5. Falcao 2011. május 12. 10:53
  „Tudjuk Pintér úr, sikeres az ország de főleg a kormány.
  Muhaha!”
 • 4. ferdzso 2011. május 12. 10:26
  „Hahaha! Ez nem a belügyminiszter érdem, hanem, azért, mert lassanként, minden vevőre jut egy bolti biztonsági őr.(Persze, ez a becsületes vásárlókat kissé zavarja, de ez más kérdés.) Volt, mikor nézelődtem egyik üzletben, és az "őr úr" a hátam mögött állva figyelt. Tettem két lépést előre, akkor ő is, vissza, hát ő is. A végén megkértem, hogy a pénztárnál motozzon majd meg, és nézze át, mit vettem, de most hagyjon vásárolni. (Paprika vörösen kért elnézést)..”
 • 3. PipiczGabor 2011. május 12. 10:14
  „Nagy dolog bizony! Csak a nagy szarkakat nem tudjatok elfogni, ugye tudjatok kikre gondolok...vicc az egesz.”
 • 2. Dushbag 2011. május 12. 08:09
  „Az ilyen statisztikáról W. Churchill híres szavai
  jutnak eszembe, fontosabb lenne, hogy az
  állampolgárok biztonságban érzik-e magukat...”
 • 1. Pres 2011. május 12. 07:45
  „Ez minket nem érdekel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirakatverseny Szegeden - irány a belváros!

Nosztalgiázónknak még eszébe juthat, a vasárnapi, Kárász utcai kirakatnézés. Akinél ez kimaradt, most pótolhatja: igaz a dekorosok által készített kirakatok többet mutatnak. Tovább olvasom