Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kevesen ajánlották fel földjüket

Kevesen ajánlották fel földjüket életjáradékért a nemrégiben megjelent újabb pályázat után. A szakemberek szerint ebben közrejátszhat a szigorítás is.
Nagy volt az izgalom, mielőtt még megjelent volna a földért életjáradékot pályázat. Ahogy nyilvánosságra került a kiírás, alábbhagyott a lendület: a megyében tíz nap alatt a földhivatalok alig fogadtak be pályázatot. Információnk szerint egy hét alatt mindössze negyvenet.

Egyértelműen szigorítások történtek – magyarázta Nyári Károly, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Csongrád megyei irodavezetője. Elmondta: korábban a vételár kétszeres szorzata volt az életjáradék- számítás alapja, most másfélszeres. Ez azért csökkent, mert néhány év alatt emelkedtek a földárak. Eddig minden életjáradékra jogosultnál más szorzóval számoltak, most a hetven év felettieket egy kalap alá veszik. Ezzel az aránytalanul magas életjáradékokat akarták igazságosabbá tenni. Korábban gyakorlatilag nem számított, hogy hány éve van valakinek a tulajdonában a fölajánlott föld. Legújabban feltétel a hároméves tulajdonlás. Akik tehát spekuláltak és hirtelen földet vásároltak – pórul jártak.

Eddig a költségvetésből különítették el a földjáradék fedezetét, az idén az állami föld eladásokból. A szerződéseket a bevétel függvényében kötik. Eddig az NFA Csongrád megyében 420 hektárt hirdetett meg 120 millió forint értékben.

– Csakis egy és húsz hektár közötti külterületi földet lehet felajánlani, melynek értéke legfeljebb hárommillió forint. Méltányossági alapon az egy hektárnál kisebbeket is befogadják, ha az érték legalább százezer forint – mondta az irodavezető, aki hozzátette: a pályázók nyugodtan vethetnek, a tulajdonosé marad a termény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont épülhet

Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Lapunk információja szerint… Tovább olvasom