Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Kevesen használják az újszegedi Torontál teret

Csak néhány autós él az újszegedi Torontál tér nyújtotta lehetőséggel. Ők rájöttek, hogy érdemes itt parkolni és gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel megközelíteni a belvárost.
Csak néhány autós él az újszegedi Torontál tér nyújtotta lehetőséggel. Ők rájöttek, hogy érdemes itt parkolni és gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel megközelíteni a belvárost. Azok, akik így gondolkodnak, időt spórolnak meg és a közlekedési dugók miatt kevesebbet idegeskednek.

Egy évvel ezelőtt átalakították Újszegeden a Torontál teret. Az elhanyagolt parkolóból tetszetős, fáktól árnyékolt autóbeálló-sor született. Egyszerre száznegyven autó várakozhat itt. Az önkormányzat szakemberei is kíváncsian várták: az új parkoló kínálta lehetőségeket hányan használják ki. A terv ugyanis az, hogy a távolabbi városrészekből – például Szőregről – autóval érkezők ne hajtsanak be a zsúfolt belvárosba, hanem álljanak le a parkolóban és üljenek tömegközlekedési járműre, s így haladjanak tovább, vagy sétáljanak át a Belvárosi hídon.

Amszterdamban bejött

Külföldön már nem újdonság a Szegeden még bevezetésre váró „parkolj és tömegközlekedj" módszer. Például Amszterdamban, Stockholmban a helyi járatok végállomásánál hatalmas parkolókat alakítottak ki. Az emberek élnek is a lehetőséggel. Igaz, Szegeden még kevés az ilyen parkoló.

– Általában idegesen értem be a munkahelyemre és ez is közrejátszott abban, hogy májusban változtattam szokásaimon. Reggel nyolckor leteszem az autót itt, az újszegedi oldalon, aztán nyugisan átsétálok a Széchenyi tér melletti munkahelyemre. Így harminc-negyven percet megspórolok, ráadásul mozgok is egy kicsit. A levegő a hídon csúcsforgalomban nem a legjobb, de ki lehet bírni – magyarázta Tánczos György.

Nem ő az egyetlen, aki felfedezte a Torontál téri parkolás lehetőségét. Akinek nem közvetlenül a híd másik oldalán van a munkahelye, annak is adott a lehetőség, hiszen a parkolótól száz méterre állnak meg a tömegközlekedési eszközök. Fel lehet szállni a Vedres utca sarkán a trolibuszra, vagy a Szent Erzsébet-templom előtt megálló 2-es és 60-as autóbuszra. Ezekkel a járatokkal Szeged távolabbi pontjaira is el lehet jutni.

– A Mars térig szoktam utazni a trolival. Innen pedig néhány perces gyaloglással elérem a munkahelyemet. Semmi kedvem tolongani a hídon és araszolni a csúcsforgalomban. Többször meghúzták az autóm oldalát. Aki teheti, éljen a Torontál téri lehetőséggel – ajánlotta autóstársainak Vígh Árpád, aki az újszegedi kiskertekből jár a város másik pontjára dolgozni.

A Torontál téren azonban még mindig kevés a szegedi oldalon dolgozó vagy szórakozó gazdájára várakozó autó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romantikus döcögés az Újszeged – Mezőhegyes vasútvonalon

Tizenegy megálló, hatvanhat kilométeren. Mindezt kilencvennyolc perc alatt teszik meg a 121-es… Tovább olvasom