Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kevesen pattantak kerékpárra az autómentes napon

Szeged - Autómentes nap ide vagy oda, hétfőn kora délután is komoly forgalommal és tömény benzingőzzel találkoztunk Szeged belvárosában. A kerékpárosok Széchenyi téri összejövetelén a drótszamárra ragasztható biztonsági matrica volt a sláger.
Hiába volt a levegőszennyezettség a mai autómentes nap fő témája, hétfőn is kevés autós mondott le a kényelemről, így semmivel sem pöfékelt kevesebb négykerekű Szeged szívében hétfőn, mint bármely más hétköznapon.

A Széchenyi téri kerékpáros utcai programra ellenben mindenki gyalog vagy biciklivel érkezett.

A szegedi bringások aláírás gyűjtő akciót szerveztek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a kerékpárosok - követve a közlekedési szabályokat - rendszeresen a járdán kénytelenek közlekedni, zavarva ezzel a gyalogosokat.

A szegedi bringások aláírás gyűjtő akciót is szerveztek a Széchenyi téren
A szegedi bringások aláírás gyűjtő akciót is szerveztek a Széchenyi téren.
Fotó: delmagyar.hu

Zavar a járdán

– Nem magunk ellen beszélünk, amikor azt állítjuk, hogy  a kerékpárosoknak nincs helye a járdán. Az illetékesek figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy a kerékpárutakat az úttestre kell tervezni. Számos szakmai javaslatot tettünk már a város önkormányzatának, hogyan lehetne segíteni a kerékpáros közlekedést. A forgalmas kereszteződésekben például hatékony lehetne a fogkefe alakzat. A rendőrlámpánál szabályosan csoroghatna előre a bicajos, az autók elé kerülve jól láthatóvá válna, azaz nem kerülhetne holttérbe – mondta el Dovalovszki András biciklis aktivista, a rendezvény egyik szervezője.

Biciklicsodákkal is találkozhattunk a Széchenyi téren

Azt is megtudtuk, hogy még az idén összesen mintegy 300 férőhelyes, úgynevezett fordított U-alakú kerékpártárolót adnak át Szegeden. Ennek jelenleg mindössze a tizede található meg a városban, többek között a Nagyposta, a JATE Klub és a Dóm tér közelében. A kerékpártárolók tervezett helyét ide kattintva lehet megnézni.

Hamarosan ilyen kerékpártárolókat adnak át Szegeden
Hamarosan ilyen U-alakú kerékpártárolókat adnak át Szegeden.
Fotó: delmagyar.hu

Biztonsági matrica a drótszamáron

A kerékpárosok Széchenyi téri összejövetelén a drótszamárra ragasztható biztonsági matrica volt a sláger. A városi rendőrkapitányság és a helyi kerékpárosklub kezdeményezése a biciklilopások csökkentésére szolgál. A hétvégén indított akcióhoz máris 250-en csatlakoztak. Azt szeretnék elérni, hogy a mintegy 50-60 ezerre becsült szegedi kerékpár nyilvántartásba kerüljön. Az akció az országban egyedülálló. A nyilvántartásba vett adatokat (a tulajdonos nevét, címét, elérhetőségét, a kerékpár vázszámát, típusát és a beazonosítást segítő egyéb információkat) a kerékpárosklub tárolja.

Eddig 250-en ragasztottak biztonsági matricát a kerékpárjukra
Eddig 250-en ragasztottak biztonsági matricát a kerékpárjukra.
Fotó: delmagyar.hu

A Széchenyi téren Katona Péter is biztonsági matricát ragasztott a kerékpárjára. – Egész évben biciklivel járok a munkahelyemre, és a gyerekeim is kerékpárt használnak. Nem szívesen hagyom utcán a bringát, tárolóban szoktam tartani. Jó ötletnek tartom a regisztrációt. A bicikliseknek biztonságérzetet ad és az esetleges lopás felderítése esetén a rendőröknek is megkönnyíti a dolgát, hiszen a kétkerekű visszakerülhet a tulajdonosához – vélte a polgármesteri hivatalban dolgozó nyomdász.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. dova 2008. szeptember 25. 15:48
  „Regisztrációra minden szombaton 10-14 óráig a Hild kapunál (Oskola u. 8.) lesz lehetőség, illetve október 1-től az összes kerékpár szaküzletben és szervízben.”
 • 23. dova 2008. szeptember 23. 20:39
  „A regisztrációs program folytatódik!
  Egy-két hét múlva az összes szegedi kerékpár szaküzletben lehet majd regisztrálni. Jellemzően azokat a bringákat, amiket ott vásárolnak, vásároltak vagy helyeztek üzembe régebben.
  (Az üzlet bejáratán ott fog díszelegni a legfelső képen is látható PARTNER matrica)

  Az egyéb kerékpárok regisztrációját a hétvégihez hasonló, kampány jellegű eseményken lehet majd regisztrálni. Ezek időpontja, helye, stb kialakítás alatt, pontos infot holnap tudok írni ide is.”
 • 22. Robby 2008. szeptember 23. 16:03
  „Help!
  Hol lehet még regisztráltatni guruljpárt????”
 • 21. Móka Miki 2008. szeptember 23. 13:20
  „Úgy tudom a járda miatt. Persze jogos, csak az időpont volt vicces (autómentes nap ) :)”
 • 20. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 23. 10:31
  „A Stefánián pontosan miért büntettek?

  A járdán kerékpározásért vagy a kerékpárúton kivilágítatlanul kerékpározásért?

  Mert ha igen, mindkettő pont a szabályszegések ellen van, a nevelés mellett, ami csak hosszútávú megoldás, sajnos erre is szükség van.”
 • 19. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 23. 10:29
  „Más városokban hogy létezhet az itteninél tíz-húszszor nagyobb arányú kerékpárhasználat?

  Ja tudom a választ: itt még a fizikai állandók is mások.... :-(((”
 • 18. Móka Miki 2008. szeptember 23. 09:28
  „Kedves biciklis gyerekek és felnőttek! Nem a kor alapján lesz valaki felnőtt, hanem akkor ha nem szóljátok meg a másikat ha nem úgy él ahogy Ti...viselkedésetek, megnyilvánulásotok sokszor gyerekes (bocs a gyerekektől). Különben minek másznátok villanykaróra, az amúgy is zsúfolt várost lezárjátok különféle akciókkal...stb.
  Nektek a biciklizés egy jó buli, sport és közlekedési eszköz. Nekem csak közlekedési eszköz. És nagyon jól elférek a járdán a gyalogosok mellett (nem csapnak le az autók), viszont lassan tekerek és így is időben beérek a munkahelyemre. Jan.1-től dec. 31-ig bicajjal közlekedem napi kb 10 km tekerek. Gyerekeimen mindig van sisak és nem azért rakom rájuk mert kötelező...
  A családom másik fele autóval jár. Egy 22 éves joghallgatónak fogalma sincs milyen a napi 8-10 óra munka után rohanni 2 gyerekért 2 helyre és mellette bevásárolni, majd otthon is helyt állni a háztartásban...és ez egy sima nap, + posta, orvos, hivatal még beugorhat. És a 30 év felettiek is járnak iskolába sokan, csak ők este.

  Nagyobb gondnak látom a szabályszegéseket autós, bicajos, gyalogos részről...oktatás ezt nem oldja meg, csak a nevelés.

  Végezetül sok sikert a céljaitokhoz, de ne csak magatokra gondoljatok és ne ítéljetek el mindenkit aki máshogy él mint Ti.

  Egyébként mit szóltok ahhoz, hogy az autómentes napon a közterület-felügyelet a Stefánián "kerékpárellenes" akciót tartott? Tegnap este minden járdán tekerő adatait felvették és azt mondták, hogy minden este jönnek (17 után) és nyomják a 10-20 ezres büntiket. Tették ezt a szabálytalan autóktól méterekre.”
 • 17. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 23. 08:54
  „Üdv!

  A gyerekek néhány szakmai ajánlása (közlekedésmérnök közreműködésével készítve) itt olvasható:

  http://kerekparosklub.hu/kozlekedesfejlesztesi-ajanlasok-szeged-mjv-onkormanyzatanak#attachments

  Ezekre aztán a városházán egy programozó matematikus és egy mélyépítő üzemmérnök rámondja, hogy nem jó (forgalomtechnikai szakembert véletlenül sem engednek a közelébe, a javaslattevőt meg pláne nem), és ezzel el van intézve. Aki szerint ezt így jó, kívánom neki, hogy dolgozzon annyit fölöslegesen, amennyi időbe ezen anyagok elkészítése nekünk került.”
 • 16. Őrangyal 2008. szeptember 22. 23:43
  „Kedves közlekedők, főleg autósok, ezt a kisfilmet mindenképpen nézzétek meg: http://patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny
  Kérek minden közlekedőt, hogy vigyázzon magára és másokra is.”
 • 15. CsImre 2008. szeptember 22. 23:23
  „Kedves Móka Miki!
  Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot! :)
  Miért sajnálsz valakit, mert sisakban kell tekernie?
  Talán elvitatod a kiskorúak jogát, hogy kerékpározzanak? De ha a gyerek jelzőt, mint sértő beszólást szántad ránk nézve, akkor az előző kérdés tárgytalan.”
 • 14. csak ugy.... 2008. szeptember 22. 23:23
  „.....kerdezem, 1967-ben elloptak a "Fülöp"-elöl a biciklim.
  SR 26-os volt.
  Latta valaki??”
 • 13. E-Medve 2008. szeptember 22. 23:03
  „Móka Miki: most jutott eszembe: azt hallottad, hogy egy kresz módosítás tervezet szerint pedig a zebra előtt min. 30-ra kell majd lassítani és a lelépő gyalogost átengedni?”
 • 12. E-Medve 2008. szeptember 22. 23:00
  „Móka Miki: ha a sisakon múlik a boldogságod, ám vezessék be, de azt ugye te is belátod, hogy nem ettől lesz jobb vagy rosszabb a városnak vagy bárkinek. Például a kerékpár kivilágítását is mióta bevezették és mégis hány kerékpáron nem látok semmilyen világítást.
  A sisakon egyébként már jóideje gondolkozok, de mint a felnőttek, úgy én is fizetésből élek.

  Amit én a Kresz ilyen irányú módosítása helyett/mellett tennék, az az alábbi:
  - 12 éves korban kötelezően le kellene tenni egy gyalogos/kerékpáros Kresz vizsgát, amit akár iskolai óra keretében is lehetne tartani (pl. osztályfönöki óra)
  - illetve legkésőbb 14-16 éves korban kötelezően le kellene tenni egy elsősegélynyújtos vizsgát, szintén iskolai keretekben, például biológia, osztályfönöki vagy testnevelés óra keretén belül”
 • 11. atomboy 2008. szeptember 22. 22:49
  „Moka Miki, te milyen uj kreszrol makkogsz? Idezned az idevago reszt?
  Amit meg Gabort es Dovat illeti, a maga kore gyujtott "gyerekek" mind felnott koruak. Az igazi gyerekek csak segitettek a mai felvonulas biztositasaban, de nem tagjai annak a szervezetnek, aminek a celja az elheto varos...”
 • 10. Móka Miki 2008. szeptember 22. 22:25
  „Én meg téged sajnállak E-Medve, mert lehet, hogy az új kresz szabályok miatt csak sisakban tekerhetsz.
  Ifj Nagy Gábor és Dovalovszki gyerekeket gyűjt maga köré és világot váltanak meg...legalább van aki felnéz rájuk.
  Ti betegek vagytok...na csááá”
 • 9. E-Medve 2008. szeptember 22. 21:11
  „redboat: ahogy én tudom, a nagyrészük a Tisza Lajos körúton belüli részen lesz.”
 • 8. E-Medve 2008. szeptember 22. 21:09
  „Javítanám magam: Gábor nem az elnöke, hanem a titkára, csak Hakapeszi Maki megfogalmazása megkavart.”
 • 7. redboat 2008. szeptember 22. 21:05
  „Tudjátok hol lesz ez a 300 tároló?”
 • 6. E-Medve 2008. szeptember 22. 21:01
  „Hakapeszi Maki: némi problémát érzek az általad ismert adatokban.
  1. a Kerékpárosklub szegedi szekciójának: ifj. Nagy Gábor az elnöke
  2. aki a villanypóznára mászott, az: Dovalovszki András
  Ha szerinted ez a két ember ugyanaz, akkor igazán sajnállak.”
 • 5. Hakapeszi Maki 2008. szeptember 22. 17:49
  „Ma délután 16 körül a Radnótinál nagyon sokan bicajoztak, gyerekekkel a gyerekülésben, fiatalok, férfiak-nők, idősebbek...öröm volt bicajozni.
  Aztán egy zöld láthatósági mellényes hülye gyerek " critical mass rendező" felirattal versenyezni kezdett egy bmx-s fiúval, nagyon gyorsan és vadul tekertek másokkal nem törődve...amíg ilyen emberek lesznek a bicajosok közt addig nem csoda ha az elnökük is felmászik egy villanykaróra majmot játszani.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megítélték, mégsem kapják a pénzüket a mentősök

Szeged - A jogerős bírósági ítélet ellenére sem fizették ki eddig a mentődolgozók négy éve jogszerűtlenül megszüntetett juttatásait. Tovább olvasom