Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kézbesítetlen maradt a Postás-sportpálya

Szeged - Továbbra is vevőre vár a lepusztult, Dorozsmai úti Postás-sportpálya. Tavaly úgy volt: a Porsche itt építi fel szervizközpontját, s a terület átminősítéséért cserébe hat műfüves focipályát is kialakít Szegeden. De a válság közbeszólt: nem épül központ – és nem épülnek sportpályák sem.
Csak a bejárat előtti piros postaláda virul a szebb napokat látott, mintegy kéthektáros Postás-sportpályán, a Dorozsmai út mellett. Az épület lepusztult, a bezárt ajtó betört üvegein keresztül vödrök, rongyok, tégladarabok láthatók. A salakpályát felverte a gaz, a villanyoszlopokat rozsda eszi, egyedül a futballpálya füvén látszik, néha talán lenyírják.

A területet 2007-ben adta el a Magyar Posta. Egy éve írtuk: tulajdonosa, a győri Öreg-Duna-menti Ingatlanfejlesztő Kft. vevőt talált a területre. A Porsche Hungaria Kft. ugyanis régóta tervezte, hogy szervizbázist és autószalont épít Szegeden. Ehhez sport és rekreációs minősítésűről kereskedelmire kellett volna változtatni a sportközpont szabályozási és településrendezési tervét. A város ezért cserébe azt kérte, hogy a Porsche hat műfüves pályát alakítson ki Szegeden, több mint 120 millió forint értékben, a Makkosházi Általános Iskolában, a Deák Ferenc Gimnáziumban, a Tabán, a Vörösmarty, az Alsóvárosi Általános Iskolában, valamint a Bartók téri játszótéren, az OLLÉ pályaépítési programban megadott műszaki paramétereket használva.

Vérten Sándor, a Porsche kommunikációs vezetője akkor azt mondta lapunknak: mivel a beruházás egy megszűnt sportlétesítményen lesz, természetesnek tartják, hogy a cég műfüves pályák építésével is segíti a város sportjának fejlesztését.

Ez nem műfű. A Porsche a válság miatt állt el a beruházástól. Fotó: Miskolczi Róbert
Ez nem műfű. A Porsche a válság miatt állt el a beruházástól.
Fotó: Miskolczi Róbert

A szerződéskötés annyira biztosnak tűnt, hogy a 2008. júniusi sportbizottsági ülésen Szentgyörgyi Pál sportért is felelős alpolgármester kijelentette: a Porsche „vette meg az adott területet", a „sporttelep megszűnik". Az átminősítéséhez közgyűlési döntésre lett volna szükség – ez azonban nem született meg. Sportpályák sem épültek, pedig a beruházás határideje ez év augusztus 31-e volt.

– Már az utolsó betűt is egyeztettük a szerződésben, amikor áprilisban kaptunk egy elektronikus levelet a Porschétől: a válság miatt elállnak az adásvételtől – tájékoztatott Lukács Renáta, az Öreg-Duna-menti Ingatlanfejlesztő Kft. cégvezetője. Szerinte idén nem valószínű, hogy el tudnák adni területet – talán majd jövő tavasszal. Vérten Sándor lapunknak is a gazdasági válsággal, a jelenlegi piaci helyzettel magyarázta, hogy felfüggesztették a szerződési folyamatot. Egyelőre nem építenek Szegeden szervizközpontot – így műfüves pályákat sem.

Nem csökkenhet a városi sportterület

Szentgyörgyi Pál alpolgármester megerősítette: ha újabb potenciális vásárló jelentkezik a területért, a város újra az átminősítés feltételéül szabja a műfüves pályák megépítését, hogy ne csökkenjen a városban lévő sportterület. Nem tud újabb érdeklődőről. Műfüves pályák azonban épülhetnek: például a Deák-gimnáziumban, az önkormányzati forrás megvan rá, idén el kell kezdeni a tervezést. A Kisstadionban további két pályát akarnak kialakítani, jövő tavaszra.

Olvasóink írták

 • 3. floridaimagyar 2009. szeptember 09. 00:33
  „En ismertem az a sporpalyat es jartam oda tekezni, focizni a regi szep idokben. Szomoru hogy sok vallalat, egyetem veszti el a sport teruleteit....”
 • 2. cyt 2009. szeptember 07. 08:28
  „1) Kedves KamuNeni, a 6 műfüves sportpálya ÖSSZTERÜLETE valószínűleg kb. akkora lenne (vagy szerintem még kevesebb is), mint a megvásárolt sportpálya összterülete. Iskolaudvarokban nem lehet RENDES focipályákat csinálni...!!!
  2) Azért én, mint szegedi lakós, megfontolásra ajánlanám a szegedi város vezetésnek azt, vajon nem lehetne-e esteleg netalántán valahogyan egy sportuszodát összehozni azon a bizonyos Postás sporttelep helyen. Arra valóban NAGY SZÜKSÉGE volna a városnak - no és évtizedek óta van már rá ígéret, csak valahogyan a szándék látszik kicsinek.”
 • 1. KamuNeni 2009. szeptember 07. 07:56
  „en azt hiszem egy mu fuves sportpalya is eleg lenne azert cserebe. Miert csokkenne a sporpalya a varosban? Ez nem mukodik tehat nicns. Sokat akart a szarka es nem birta a farka. Nem azt szoktak erre mondani? Egy zoning torveny modositasert hat sportpalyat kerni kicsit sok es zsarolasnak is tunik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó SMS - sokkoló videó a világhálón

Sokkoló YouTube videó a vezetés közbeni mobiltelefon-használattól. Tovább olvasom