Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kezdődik a szezon, új illegális szemétlerakó nyílt a Majdáni soron - fotók

Elolvadt a hó, lehet megint vinni a retket az eldugottabb közterületekre. Ezúttal az alsóvárosi temető mögött létesítettek illegális szemétlerakót - hát jól van ez így?
Megtippelni sem tudjuk, hányszor írtunk a szegediek illegális szemétlerakási hajlamairól. A rakparton inkább az éjszakai bulika maradványait hagyják ott, az eldugottabb területekre - mint amiről most is írunk - és a szelektív gyűjtőkhöz viszont a háztartási szemetet, elromlott elektromos készülékeket, sittet, egyebet viszik utánfutószámra. Már januárban bedobott valaki a temető és a Pick közti náddal teli, mély árokba vagy patakmederbe némi szemetet, de az alig látszott a sok nádtól és száraz növénytől. Így valószínűleg túl természetes volt az árok, meg kellett mutatni, hogy emberek laknak a környéken. Ahogy a képek mutatják, sikerült: ha igyekeznek, nyárig talán fenékig sikerül mocsokkal fedni a meder oldalát. A kínálatot elnézve van minden, a sörösdoboztól a rohadó ételmaradékon át a használt pelenkáig.
 
Új illegális hulladéklerakó nyílt a Majdáni soron - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Korábban a Szabadkai útra kezdték el hordani egyesek a szemetüket, véres háztartási hulladékot sodort a szél napokig a szokásos nejlonzacskók mellett. Akkor megírtuk: az olyan hulladékok, mint a használt pelenka vagy betét, nem veszélyes, hanem vegyes kommunális hulladéknak minősülnek, de nem ajánljuk, hogy kesztyű nélkül kezdjenek szemétszedésbe. Mivel semmi nem kötelezi a lakosságot ezeknek az anyagoknak a külön gyűjtésére, ezért ezeket a hulladéktárolókba dobják. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft alkalmazásában álló mindazon munkavállalók, akik - ha nem is közvetlenül - érintkeznek az ilyen jellegű hulladékkal, el vannak látva védőkesztyűvel, és megkapják a megfelelő védőoltást is.

Két 2016-os cikkünkben arról is képet kaphat, mennyibe kerül a városnak eltakarítani mások rossz helyre dobott hulladékát. Itt, itt és itt pedig arról írtunk, hogy a Szeged környéki tavak, ligetes részek, erdőcskék mellett a szelektív gyűjtőt sem tudják rendeltetésszerűen használni a megyében. Persze az is előfordul azért, hogy elkapják őket - ha azt látjuk, hogy egy autóból szemetet pakolnak ki valahová, ami nem hulladékudvar, érdemes megörökíteni a járművet, olvasható rendszámmal.

Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt javasolta: amennyiben az elhagyott, észlelt hulladék összetétele ismeretlen, tehát valami olyasmit találunk, amit nem lehet beazonosítani, a Közterület-felügyelőséghez kell fordulni. Ők hatóságként tudnak intézkedni a megfelelő intézmények felé (katasztrófavédelem, környezetvédelmi hatóság).

Mi mindenesetre e-mailben jeleztük a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft, a környezetgazdálkodás és a közterület-felügyelet felé, mit találtunk, egyben megérdeklődtük, pontosan milyen elérhetőségen teheti meg ugyanezt a lakosság. Amint válasz érkezik, frissítjük cikkünket.
 
Felelőtlenek vagyunk, és ezt tanulják a gyerekeink is
Megírtuk azt is: nálunk valószínűleg azért elfogadottabb és elterjedtebb illegálisan lerakni a szemetünket, nem törődve a következményekkel, mert a volt szocialista országokban az emberek felelősségtudatossága alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Ez az úgynevezett paternalista állam miatt alakult így a szocializmusban - a paternalizmus atyáskodó, gyámkodó(n lebecsülő) vezetői magatartást, stílust jelent -, és az idősebb nemzedékek átadják utódaiknak ezt a hozzáállást. A szociálpszichológus szerint a szemetelés az ösztönös: megszabadulni valamitől, ami már nem kell nekünk, a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb módon. A nem szemetelés a tanult viselkedés: annak belátása, hogy ez esztétikailag ronda, másokat zavar és környezetszennyező, esetenként fertőzéseket is terjeszthet. Ha hidegen hagy minket, hogy a saját portánkon kívül minden tele van szeméttel, sőt, még magunk is hozzájárulunk, gyermekeink sem tanulják meg, hogy nem ez a követendő példa. Előbb-utóbb belefulladunk a mocsokba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahmed H. pere: Hét évre ítélték a férfit Szegeden

Ahmed H. pere: Hét évre ítélték a férfit Szegeden
Hét év fegyházbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t az ellene folyó megismételt elsőfokú eljárásban… Tovább olvasom