Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Kezdődik a versenyfutás a polgármesteri székekért

Csongrád megye - Csongrádon Kőrösi Tibor függetlenként indul az őszi polgármester-választáson, ha nem támogatja a Fidesz. Legkésőbb csütörtökig felszáll a fehér füst, addig ugyanis lezárja a jelöltállításokat a Fidesz országos választmánya. A baloldali jelöltek személye is kérdéses.
A végső szót a Fidesz országos választmánya – amelynek tagja Orbán Viktor és Kövér László is – mondja ki az ügyben. A jelöltállítások legkésőbb július 3-áig lezárulnak a Fidesznél. Információink szerint a Jobbik Tóth Péter városi elnököt indítja Szegeden. Az LMP-nek is lesz szegedi polgármesterjelöltje. Málovics György szóvivő pár napja azt mondta egy sajtótájékoztatón, belső és külső személy neve is felmerült, és utóbbi – akit még nem akartak felfedni – el is vállalná a jelöltséget.

Kőrösi Tibor a Fidesz színeiben indul vagy függetlenként?
Csongrádon Kőrösi Tibor a Fidesz színeiben indul vagy függetlenként?

Kis város, kisebb merítés

A kisebb megyei városokban csak az aktuális polgármesterek indulásáról tudunk, kihívóikról még nem értesültünk. Mórahalmon az 1994 óta polgármester fideszes Nógrádi Zoltán már tavaly decemberben bejelentette: indul. Kisteleken is az a Nagy Sándor indulhat fideszes színekben, aki 1998 óta áll a város élén. Mindszent jelenlegi polgármestere, Zsótér Károly is indul, őt 2010-ben független jelöltként választották meg. Csanádpalotán újra megméretteti magát a független Kovács Sándor, aki 2006 óta vezeti a települést. Sándorfalván „még minden mozog", és csak csütörtökre derül ki, újra indul-e a fideszes Kakas Béla a polgármesteri székért.
Hódmezővásárhelyen azt az Almási Istvánt indíthatja a Fidesz polgármesterjelöltként, aki 2012-ben időközi választáson nyerte el a polgármesteri tisztet. Emlékezetes, azért tartottak időközi választást, mert Lázár János – aki tíz évig irányította a várost – Miniszterelnökséget vezető államtitkárként folytatta a munkáját, így le kellett mondania polgármesteri posztjáról. Azt még nem tudni, ki lesz Almási kihívója. Baloldali jelöltként indulhat Kis Andrea, aki 2010-ben és 2012-ben is megmérette magát szocialista színekben a polgármester-választáson, és jelenleg önkormányzati képviselő a vásárhelyi közgyűlésben. Két éve Kovács Sándort, négy éve Molnár Lászlónét indította a Jobbik Vásárhelyen. Úgy tudjuk, Kovács most biztosan nem indul.

Szirbik Imrét 1994-ben az MSZP színeiben választották Szentes polgármesterévé, majd a soron következő választásokon (1998, 2002, 2006, 2010) rendre megerősítették pozíciójában a szavazók. Úgy tudjuk, Szirbik ősszel újra elindul a polgármesteri tisztségért. Információnk szerint Fidesz-oldalról Bozó Zoltán, a MetalCom Zrt. vezérigazgatója lehet Szirbik kihívója. A Jobbik Szabó Zoltán önkormányzati képviselőt, az LMP pedig Gurdon Lajos pszichológust indíthatja, aki áprilisban a párt országgyűlésiképviselő-jelöltje volt a szentesi körzetben.

Makón az 1994 óta a Maros-parti város élén álló Buzás Pétert indíthatja a baloldal. Több név is közszájon forgott Buzás fideszes kihívójáról. Szóba került Ember Alex jogász, Bakos Tamás, a Fidesz helyi alelnöke és Mágori Józsefné volt fideszes országgyűlési képviselő is. Lázár János keddi bejelentése szerint a kormánypártok jelöltje: Farkas Éva, jelenlegi tankerületi igazgató. A Jobbik Kiss Attilát indíthatja, aki áprilisban a párt országgyűlésiképviselő-jelöltje volt a szentesi körzetben. Úgy tudjuk, Márton Imre önkormányzati képviselő függetlenként, a Városszépítők Társaságának színében indulhat a polgármester-választáson.

Kőrösi Tibor 2010-ben Fidesz-színekben indult és nyert Csongrádon. A politikus már év elején bejelentette, vagy függetlenként, vagy a Fidesz és szövetségesei támogatásával, de mindenképpen indul az októberi önkormányzati választáson. Bal oldalról a korábbi csongrádi polgármester, Bedő Tamás lehet Kőrösi kihívója. Több jelöltről nem tudunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viktória, a kis herceg

Vas Viktória, játssza a kis herceget játssza a csütörtökön kezdődő XII. Szegedi Várjátékokon. Tovább olvasom