Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kezdődik a vízmű próbaüzeme

Balástya - Hamarosan megkezdődik az új vízmű próbaüzeme Balástyán, tehát heteken belül a mostaninál sokkal jobb minőségű vizet kapnak a lakosok. A beruházás több mint 270 millió forintba került.
Néhány hét múlva sokkal jobb minőségű vizet kapnak a balástyaiak, köszönhetően az ivóvízminőség-javító beruházásnak, amely a napokban zárult. A múlt héten küldték el az utolsó vízmintát a laborba, így ha az előző kettőhöz hasonlóan az is negatív lesz, megkezdődhet a próbaüzem. Tegnap két polgármesterrel jártuk be a vízműtelepet: Balástya vezetője, Ujvári László mellett a társulási tanács elnöke, Patkós Zsolt, Szank polgármestere is megnézte a beruházást.

Az összesen közel 272 millió forintos fejlesztés részeként a korábban már meglévő tisztítóművet felújították, mellette pedig egy új kezelőházat építettek. Itt kapott helyet a számítógép-vezérelt víztisztító rendszer. A víztornyot is kívül-belül felújították, a vezetékhálózaton pedig rekonstrukciós munkákat végeztek, bizonyos szakaszokon teljesen újat építettek.

Patkós Zsolt és Ujvári László szemlézte a vízművet. Fotó: Kuklis István
Patkós Zsolt és Ujvári László szemlézte a vízművet. Fotó: Kuklis István

Az új víztisztító rendszerben mechanikai, biológiai és vegyi szűrést is alkalmaznak. Ujvári László elmondta: 11 település – 6 Csongrád megyei és 5 Bács-Kiskun megyei – volt a társulásban, Balástyán volt ezek közül a legkevesebb probléma az ivóvíz minőségével. Az arzéntalanítóra itt például nem is lesz szükség, azonban ez is részét képezi a rendszernek. A baktériumokat és az ammóniumot ezentúl ki tudják szűrni a vízből. A tisztítóműből a 100 köbméteres tározóba, onnan pedig a víztoronyba kerül majd a tiszta víz, amellyel ellátják a lakosságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időben jelzett a szén-monoxid-mérő

Bejelzett a szén-monoxid-mérő egy szegedi lakásban kedden délután. A vízmelegítő kazán dugult el. Tovább olvasom