Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Kezdődik az Indóház tér felújítása

Szeged - Folytatódik az 1-es villamosvonal rekonstrukciója: április 4-én, hétfő reggel elkezdődik az Indóház tér szakaszos felújítása. Az 1-es villamos továbbra is közlekedik, a munkálatok a tér részleges lezárásával és forgalomkorlátozásokkal járnak.
Az Indóház tér felújításával folytatódik az 1-es villamosvonal rekonstrukciója. Az átépítést szakaszosan végzi el a kivitelező A-Sz-E Konzorcium. Április 4-én, hétfőn reggel a szükséges bontások és építések miatt korlátozza az Indóház tér és a környező utcák forgalmát. Az 1-es villamos zavartalanul közlekedik.

Munkaterület lesz és emiatt lezárják a Szent Ferenc utcát a körforgalom és az Indóház tér között, valamint a tér egyik felét. A térre kizárólag a helyi buszjáratok, az 1-es villamos, áruszállító-, építési járművek, taxik és a lakók hajthatnak be – egyirányúsított forgalmi rend szerint. Az érintett járművek a Gőz utcán mehetek be a térre és a Galamb utcán át távozhatnak. A taxik a jelenlegi helyükhöz közel várakozhatnak. A 11, 21, 83, 83A, 90 és 90F jelzésű autóbuszok a vasútállomás épülete előtt, a kisposta felőli oldalon kialakított ideiglenes végállomáson teszik le az utasokat. Felszállni néhány méterrel előrébb, a jelenlegi parkoló helyén lehet. A helyközi buszjáratok végállomása a Boldogasszony sugárút Szent Ferenc és Galamb utca közötti szakaszán lesz. A munkálatoknak ez a szakasza a tervek szerint két hónapig tart.

Nagyításért kattintson a képre!
Nagyításért kattintson a képre!

A fejlesztés eredményeként novemberig helyükre kerülnek a különféle közlekedési ágak szereplői, így a közlekedők biztonságosabban, gyorsabban, környezetbarát módon érhetik el úticéljukat. A nagyállomás épülete előtti tér díszburkolatot kap, és a forgalomtól elválasztott, autómentes gyalogos zónává alakul. Az 1-es villamos jelenlegi megállója közelebb kerül az épülethez, vele párhuzamosan egy második villamos peron is létesül, hogy a végállomás egyszerre fogadhassa az 1-es és a 2-es vonal utasait. Mindkét fedett megálló gránit díszburkolattal és magas peronnal készül, biztosítva az akadálymentes közlekedést. Az átépítés nyomán a forgalom rendje jelentősen megváltozik.

A vasútállomás épülete előtti két öbölben parkosított pihenőhelyek létesülnek ivókúttal, csobogóval és padokkal. A Szent Ferenc utca térre vezető része egységes térburkolatot kap, kibővítve a téregyüttes gyalogos felületeit. A parkolóhelyeket fasor szegélyezi majd.

A kivitelezés előrehaladtával várható további változásokról folyamatos tájékoztatást lehet majd találni a www.ujpalyan.hu-n.

Az 1-es villamosvonal rekontrukciója a 2012-ig európai uniós támogatással megvalósuló, 29,5 milliárd forint értékű Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt része. Kivitelezési munkáit az A-Sz-E Konzorcium végzi 4,9 milliárd forint értékben. A villamosvonal felújításának két kulcseleme már elkészült. Átadták a Boldogasszony sugárúti vonalszakaszt és a hozzákapcsolódó Szent Ferenc utca körforgalmat, valamint a Kossuth Lajos sugárúti vonalszakaszt a hozzákapcsolódó Rókusi csomópont többsávos jelzőlámpás körforgalmát. Idén megvalósul a tervek szerint az Indóház tér felújítása és a villamosvonal belvárosi szakaszának korszerűsítése, az Anna-kút és a Hősök kapuja között - tájékoztatta a delmagyar.hu-t a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. ifj. Nagy Gábor 2011. április 01. 23:40
  „52. Attis2

  Most ott van 5 autó szabálytalanul, meg lent mondjuk 70 szabályosan. Ha megengednék, és utána a lenti maradék 50 mellett az 5 nem szabálytalanul, hanem szabályosan lenne ott, akkor nem ugyanúgy 20-szal lenne kevesebb hely? ;-)”
 • 52. Attis2 2011. április 01. 23:16
  „Ifj Nagy Gábor

  Hát az lenne a könnyebség,ha megengednék,hogy szabályosan lehetne parkolni fent a vágányok mellett! Nem túl nagy hely lenne akkor sem,de jobb lenne,mint a semmi! Ki a kicsit nem becsüli... :-D”
 • 51. ifj. Nagy Gábor 2011. április 01. 22:07
  „50. Attis2
  "Mivel a vasutállomáson eddig is nehéz volt parkolni,most pedig nem is lehet majd,az átépités után,pedig a jelenlegi kevés parkolónál is kevesebb lesz,ezért igazán engedélyezhetnék azt,hogy a Borbás utca folytatásán meg lehessen állni,fent a vágányok mellett! Amúgy ha nem is engedik,akkor is fogják használni ezt a helyet,eddig is használták!"

  Ha eddig is használták, mit könnyítene a helyzeten? ;-)”
 • 50. Attis2 2011. április 01. 21:58
  „Ifj. Nagy Gábor

  Mivel a vasutállomáson eddig is nehéz volt parkolni,most pedig nem is lehet majd,az átépités után,pedig a jelenlegi kevés parkolónál is kevesebb lesz,ezért igazán engedélyezhetnék azt,hogy a Borbás utca folytatásán meg lehessen állni,fent a vágányok mellett! Amúgy ha nem is engedik,akkor is fogják használni ezt a helyet,eddig is használták! Sőt,majd még új bemondást is kell rögziteniük a MÁV-osoknak a következő szöveggel: A 2. vágányon kocsi parkol,kérjük a vágány mellett vigyázzanak! :-D”
 • 49. ifj. Nagy Gábor 2011. április 01. 21:43
  „A lentebb olvasottak alapján olyan megoldhatatlan problémákat fog okozni ez az átalakítás, hogy a MÁV-nak sürgősen át kell tennie a ceglédi vonalon érkező vonatok végállomását Kiskundorozsmára, a Békéscsaba felől érkezőket pedig csak Rókusig szabad járatni!

  Az átépítés idejére mindenképpen, de mivel utána is távolabb lehetne csak parkolni, mint most, megfontolandó véglegesre is a fenti megoldás. Dorozsmán úgyis ott van a qva nagy RoLa parkoló, abban elférnek a személyautók is. Az az elenyésző kisebbség, akik az 1-es villamost és a buszokat használták, majd a 36-75-ös buszcsaláddal kényelmesen bejutnak a városba.”
 • 48. Attis2 2011. április 01. 18:20
  „hy 48711

  Hát nem igazán lehetett beállni,akik ott álltak azokat persze kiengedték,de parkolni már nem engedtek! Mikor ott jártam,éppen csinálták az ideiglenes buszmegállót! A közelben,a Bánomkert soron,és az abból nyíló kisutcákba lehet parkolni! Vagy Borbás utca!”
 • 47. hy48711 2011. április 01. 16:05
  „"Amúgy ma jártam kint az állomáson,és már el is vannak kerítve a parkolók,de csak szalaggal!"

  Akkor már ma sem lehet az állomás előtti parkolóba beállni?
  Hol lehet egyáltalán a közelben autóval megállni, hogy a vonattal érkező vendégemnek ne kelljen a sok, nehéz csomagjával gyalogtúrát tenni?”
 • 46. sifka 2011. április 01. 15:23
  „40 frakk
  Talán azért, mert az egyetlen (csúfos) FIFESZ (Bartha) ciklus előtt, még az MSZP vezette önkormányzati ciklusban teremtették elő a belváros rehabilitáció költségének városra eső részét (ingatlan alap). Szintén ebben a ciklusban készültek el a tervek és kezdődött az első ütem kivitelezése is (Klauzál térig)! A többi áthúzódó munka volt a FIDESZ ciklusra.”
 • 45. pietrozingaro 2011. április 01. 14:20
  „Úgy érzem meg kell követnem a társaságot a vasútállomás akadálymentesítésével kapcsolatban.
  Elnézést kérek.”
 • 44. szatyi 2011. április 01. 14:14
  „43. strangerrr 2011.04.01. 13:58

  Egyszerű a megoldás: Nem kell Szegedre jönni.”
 • 43. strangerrr 2011. április 01. 13:58
  „40. Istenem ez az örök megosztó gondolkodásmód! És ha Viktor Szegedre jön, akkor ne az M5-ösön jöjjön le, mert azt nem az Ő "vezetési idejében" építették?:)
  Azt hiszem ez már tényleg önmagát minősíti:)”
 • 42. Attis2 2011. április 01. 13:58
  „Zsoltee 0716

  Az igaz,hogy a Bánomkert soron garázsok is vannak,de én nem is arra az oldalra gondoltam,hanem a vasutállomástól jövett a bal oldalon,ahol szegélyek vannak!

  Ifj.Nagy Gábor

  :-D

  Elált a lélegzeted,mi?

  Gondolj bele,ahogy kijössz a TIK-ből,egy szép parkos rész várna,a randa aszfalt helyett díszburkolattal,és hogy ne kelljen azon izgulni,hogy éppen mikor csap el egy kocsi,miközben pl.morphologiát tanulsz,egy jó kis felüljáró lenne jó! Amúgy van ilyen Drezdában,szinte összeköti a két egyetemi épületet egy ilyen gyalogos felüljáró! Ja,meg jó lenne egy kis csobogó is,ami a vasutállomásnál is lesz! Mert a mai egyetemisták,nem érnek rá enni,sem inni,legalább útközben így tudnának! :-D INNI!”
 • 41. N.P. 2011. április 01. 13:56
  „frakk 2011.04.01. 12:44

  Kósa Lajos hol is kampányolt a szegedi Szuperlézer ellen? Segítek: a Lófaránál....”
 • 40. frakk 2011. április 01. 12:44
  „Azt véletlenül nem tudja valaki megmondani Botka főnök a Mszp különítményt miért a Klauzál térre, és Kárász utcára vitte Szeged szépségeit bemutatni?? Egyiket sem az ő vezetési idejében újították fel. Miért azokkal tetszeleg.
  Gutenberg utcában is voltak???”
 • 39. ifj. Nagy Gábor 2011. április 01. 11:49
  „37. Attis2
  "Én eltudnék képzelni az egyetemnél,TIK,és környékén olyan megoldást,hogy díszburkolatos úttest,parkositva,a gyalogosoknak meg lenne egy fából készült gyalogfelüljáró!"

  Tessék? :-O”
 • 38. Zsoltee0716 2011. április 01. 11:41
  „36. Attis2 2011.04.01. 10:59

  Ott is lehet csak ott a garázsok miatt elég nehézkes, drága lesz ott a parkolás, ha az autólopó elviszi+plusz még ha egy feljelentésis járul hozzá. Ezért nem írtam azt a részt.

  de a látvány terv alapján egész jó lesz majd a közlekedés az Indóház téren.”
 • 37. Attis2 2011. április 01. 11:02
  „Ifj.Nagy Gábor

  Igen,igazad van! Én eltudnék képzelni az egyetemnél,TIK,és környékén olyan megoldást,hogy díszburkolatos úttest,parkositva,a gyalogosoknak meg lenne egy fából készült gyalogfelüljáró!”
 • 36. Attis2 2011. április 01. 10:59
  „Zsoltee 0716

  Igen,ezzel tisztába vagyok,gondolom a Bánomkert sorra is gondolsz parkolási lehetőségként!”
 • 35. CsImre 2011. április 01. 10:49
  „34. Igen. A miérten gondolkodj, hátha rájössz.”
 • 34. kispacni 2011. április 01. 10:36
  „"Ha nem tesznek biciklitámaszokat az épület bejárataihoz, akkor megint a korlátnál lesznek a biciklik, már előre szóltam."

  És még ti szidjátok az autósokat, hogy mindig a bejáratig akarnak menni, nem képesek egy kicsit távolabb parkolni, és néhány métert gyalogolni.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lámpaoszlopra csavarodott egy autó Szegeden - galériával

Felcsavarodott egy autó az egyik gyalogátkelőhely melletti lámpaoszlopra a Diófa vendéglő közelében csütörtökön Szegeden. Tovább olvasom