Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Kezdődik az iskola

Szegeden több mint 27 ezer általános és középiskolás diák kezdi meg tanulmányait szeptember 1-jén, pénteken. Idén számos változás lép életbe a közoktatásban, például félévkor és év végén az általános iskolák harmadik osztályosai is csupán szöveges értékelést kapnak.
Tankönyvosztás a rókusi iskloában. Hamarosan véget ér a vakáció. Fotó: Schmidt Andrea
A tankönyvek átvétele, csomagolása, a tanszerek beszerzése nagyon sok családban erre a hétre maradt. Ezekkel a teendőkkel azonban igyekezni kell, hiszen csütörtökön véget ér a vakáció, pénteken pedig elkezdődik a tanítás. Szegeden több mint 27 ezer általános és középiskolás ül be a padokba. A diákok alig több mint 10 százaléka jár egyházi, alapítványi és egyetemi gyakorlóiskolába, a többiek állami-önkormányzati fenntartású intézményekben tanulnak.

A tanév menetrendje eltérő a szegedi iskolákban. Az Alsóvárosi Általános Iskolában már csütörtökön megtartják a tanévnyitó ünnepséget. Pénteken az osztályfőnöki órát rendes tanítási órák követik – tudtuk meg Tibai József igazgatótól. Kühn János, a Tömörkény István középiskola igazgatója azt mondta: náluk szeptember 1-jén lesz a tanévnyitó, amit négy osztályfőnöki óra követ, szakmai órákat csak hétfőtől tartanak. A kollégisták csütörtökön költöznek be a diákotthonokba, a legtöbben a az első iskolanap után hazautaznak a hét végére.

A pénteki tanévkezdést minden intézménynek komolyan kell vennie, ugyanis a jogszabály szerint a tanév első és utolsó napja fix, ezen nem lehet változtatni. A 180 napos tanévből öt tanítás nélküli munkanapról rendelkezhetnek az iskolák, ebből egynek a programjára a
diákönkormányzat tesz javaslatot.

Fontos dátumok

Az idei tanév 180 napos, az első tanítási nap szeptember 1-jén, az utolsó 2007. június 15-én lesz. Az első félév 2007. január 19-éig tart, a gyerekek január 26-áig kapják meg félévi bizonyítványukat. Az őszi szünet október 30-án kezdődik, és november 3-áig tart. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 22-én lesz, a diákok 2007. január 3-án mennek újra iskolába. A tavaszi szünet április 5-étől 10-éig tart.

A szegedi igazgatóknak a városi oktatási iroda ezekben a napokban tart tájékoztatást a közoktatásban érvénybe lépő változásokról. Ezek közül az egyik, hogy szeptember 1-jétől az iskola plusz két munkaórát rendelhet el a tanároknak a heti rendes munkaidőn belül. Ez az idő tehetséggondozásra, a tanulók felkészítésére fordítható. Ezekért a pluszórákért külön díjazás nem jár. Újdonság lesz a 2006–2007-es tanévben, hogy félévkor és a tanév végén már az általános iskolák harmadikos diákjai is szöveges értékelést kapnak.

Az iskoláknak minőségirányítási programot kell készíteniük, ennek határideje 2007. március 31. Ennek tartalmaznia kell – többek között – azt, hogy milyen szempontok alapján értékelik a pedagógusok teljesítményét. A tanévkezdésre készülnek a rendőrök is. A Szegedi Rendőrkapitányság a Városőrséggel együttműködve figyel a diákok biztonságára. A főbb közlekedési utakon és a baleseti szempontból veszélyesebb iskolák környékén reggel 7 és 8 óra között, valamint kora délután járőröznek.


Rászorultakat támogatnak

Idén nem volt „tizenharmadik havi" családi pótlék augusztusban, mert ez a juttatás a most januártól duplájára növelt családi pótlékkal megszűnt. A szegedi önkormányzat és a központi költségvetés 3300 rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőt támogat pénzzel. E kedvezménnyel ingyen kaphatnak tankönyvet; bölcsődében, óvodában és az iskola alsó tagozatán ingyenesen étkezhetnek, ötödik osztálytól pedig fél áron. A gyerekek júliusban ötezer forintos támogatást kaptak, szeptemberben és novemberben – ugyancsak nekik – ötezer forintot fizetnek ki.
Az önkormányzati intézményekben tanuló általános, valamint középiskolás és szakképzős nappalis diákok közel fele, 11 ezer diák használhat ingyen tankönyvet. Az önkormányzati támogatás ehhez 122 millió forint. Nem kell fizetniük a három- vagy többgyermekes családban élő diákoknak; ha egyedül élő szülő neveli őket; a tartósan beteg vagy fogyatékos tanulóknak; ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy saját jogon kapnak családi pótlékot.
A munkáltatók is segíthetnek, legfeljebb 19 ezer forint iskolakezdési támogatást adhatnak adómentes természetbeni juttatás formájában. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kackiás bajusz, őszülő szakáll

A hippikorszakban rengeteg munkát adtak a borbélyoknak a szakállukat, bajuszukat fazonra igazíttató… Tovább olvasom