Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Kézjegy – a Reök-palotában: Pataki Ferenc festőművész jubileumi életmű-kiállítása

Szeged - Darvasi László író nyitotta meg pénteken a REÖK első emeletén Pataki Ferenc festőművész Kézjegy című kiállítását. A 70. születésnapját nyáron ünneplő neves szegedi mester 45 éves pályafutását összegző, több mint száz festményét és néhány plasztikáját is bemutató tárlat március 20-áig tekinthető meg.
– Legkorábbi munkáim 1966-ból valók – abban az évben diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Legfrissebb képeim pedig szinte a napokban születtek, azaz 45 évnyi pályafutásom anyagából válogattam a tárlatra. A legjellegzetesebb, legkarakteresebb munkáim mindig egy-egy alkotói korszakot is képviselnek; vannak olyan sorozatok is – például A természet arca vagy az ugyancsak összetartozó, festéktubusok felhasználásával készült, úgynevezett lemezes képeim –, amelyeknek szinte minden darabját megmutatjuk ezen a kiállításon, amelyet Nátyi Róbert művészettörténész rendezett. Ezekben a jól elkülönülő egységekben a látogató megfigyelheti azokat a törekvéseket, amelyek újra és újra előbújnak, és így egy régebbi munka később szinkronban tud lenni egy újabbal – mondja Pataki Ferenc festőművész, aki közgyűjteményekből, magánszemélyektől is kölcsönkérte azokat az alkotásait, amelyeket szeretett volna megmutatni. Így több mint száz festményt és néhány plasztikát láthat a közönség a REÖK első emeletén megrendezett tárlaton.

Pataki Ferenc festőművész jubileumi életmű-kiállítása. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Fontos és izgalmas volt számomra a szembenézés az elmúlt 45 évvel; szerepelnek a kiállításon olyan munkáim is, amelyeket nem láttam már 35–40 éve. Mindig az olyan művészetben hittem, amely bárhol megállja a helyét; ugyanakkor Szegedhez való kötődésemet is fontosnak érzem. A legnagyobb évfordulós kiállításaimat itt rendeztem. A Magyar Ede által megálmodott gyönyörű, szecessziós Reök-palota is olyan épület, ahol megtisztelő feladat összefoglaló tárlattal jelentkezni. A napsugaras házak motívuma után az utóbbi időben megerősödött bennem a geometriához, a szerkesztéshez közel álló festői nyelvezet. Mostanában a tér elemzése izgat, átlépve a perspektíva hagyományos értelmű szerkezetén újfajta térszemléletet szeretnék megmutatni. Az utóbbi években született Helyzetkép című sorozatomnak mind a 15 darabja látható az egyik teremben. Ezek kisméretű munkák, de egységet alkotnak, tematikában körüljárják az engem foglalkoztató hétköznapi állapotaimat. Reagálások a jelenre. A fiam felkérésére frissen készítettem egy két darabból álló, 3×3 méteres, nagyobb gesztusképet, amelyet a fogadófalon helyeztünk el. Ez összegzi a pillanatnak azt a teremtéshez, létemhez, életünkhöz kapcsolódó csodáját, amit nem tud sem az irodalmár, sem a filozófus megfogalmazni. Márai Sándortól tanultam: mindig felkészülve kell várni az eljövendőt. Komolyan veszem, hogy egy alkotónak mindig éberen készen kell állnia mindenre, és nyitottnak kell lennie a világra – vallja Pataki mester, aki úgy fogalmaz: a kézjegy az egyéniség egy kis pecsételése; ezért választotta kiállítása címéül.

Barátság Bakával, Darvasival

Pataki Ferenc többször nyilatkozta: egyik legkedvesebb szerzője Bohumil Hrabal. Irodalmi kapcsolatai is közismertek: jó barátja volt Baka István szegedi költőnek. – Egész lelki habitusomat meghatározta, hogy kik, milyen szellemek élnek velünk egy másik dimenzióban. A kiállítás központi helyén látható Baka István nevezetes verséhez, a November angyalához készült munkám. A neki ajándékozott Titkos ösvény című képem is – amely egyik kötetének címlapja lett – szerepel a tárlaton. Amikor egyszer Pistával beszélgettem a Stefánián, a régi Sajtóház folyosóján, és jött a fiatal Darvasi Laci, Pista bemutatott bennünket, és azt mondta: nektek még lesz dolgotok egymással. Így kezdődött a barátságunk, ápoljuk a szellemi hagyatékot. Amikor a Bartók B-galériája még működött, Laci nyitotta meg a kiállításomat, és új megvilágításba helyezte a munkáimat. Engem pedig az ő írásművészete megerősít abban, hogy a művészetnek a szabadságán keresztül milyen hatalmas ereje van, ezért is örültem, hogy megint ő nyitotta meg a tárlatom – meséli Pataki Ferenc.

Olvasóink írták

 • 4. louis 2011. február 05. 15:19
  „Isten éltesse a Művész Urat és adjon neki a Sors még sok-sok alkotó évet!

  3. Atlasz 2011.02.05. 11:50
  EAM/Mignon életformája a provokáció, nem kell vele törődni.

  2. tol 2011.02.05. 10:05
  Egyetértek. Pataki Ferenc Lélek-Ember. Tiszta tekintete, erőt adó embersége mára már ritkasággá vált. Ezzel nem a Művészt, a festőt tekintem másodlagosnak; csupán EAM/Mignon ´szellemességét´ szeretném a helyére tenni - Pataki Ferenc érdekében, ´védelmében´.
  Szerencsére: nem szorul rá a védelemre!”
 • 3. Atlasz 2011. február 05. 11:50
  „Isten éltesse Pataki Ferencet!
  (Általa még EAM is valakinek érezheti magát. Sokatmondónak. Kompetesnek.)”
 • 2. tol 2011. február 05. 10:05
  „Hogy te is megtalálod a zsák p..-ban a f..-t kedves EAM! A Pataki Ferenc egy hatalmas művész, akkora lelke van, hogy csak egyszer beszélgetnél vele, már nem írtál volna ily pikírt csacsiságot vele kapcsolatban! Isten éltessen sokáig jó erőben, egészségben Feri bátyám!”
 • 1. EAM 2011. február 04. 20:57
  „Pataki müvesz ur Szeged "kincse"!

  Tavaly olvastam, hogy megfestette a Polgarmesteri Hivatal felkeresere
  dr. Botka Laszlo ur kepet is egy fenykep alapjan 150 ezer forintert.

  Na, a polgarmester ur azota sem adja ki a kezeböl, otthon örzi.
  Nem jarul hozza a kifüggeszteshez.

  OK.
  Tartsuk tiszteletben a polgarmester ur dönteset.

  De, en anno, itt a Delmagyar forumon irtam, hogy megvennem a festmenyt, mondjuk 600 euroert.
  (Keretestöl persze)

  Azota sem kaptam valaszt az ajanlatomra....

  :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért landol a hullámpala az erdőszélen?

Tovább olvasom