Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kézműves vásár - díszlet vagy igazi ajándék?

Szeged - Beválnak-e karácsonyi ajándéknak a kézműves termékek, vagy inkább csak egy hangulatos vásár díszletei? A Dóm téren kérdezősködtünk.
– Mi fogy a legjobban? – kérdeztem egy kézműves standnál a kereskedőt a Dóm téri karácsonyi vásárban.

– A forraltbor – válaszolta, aztán elnevette magát, majd kicsit később hozzátette: tényleg.

A kézműves termékek színes díszletei a hangulatos vásárnak, vagy tényleg jó ajándék évről évre a fajáték, a pöttyös bögre és a kosár? – ezt kérdeztük a kézművesektől és a látogatóktól.

A Dóm téri karácsonyi vásár apróságai. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Nem is értem ezt a kifejezést, hogy díszlet. 400 ezer forintba került ez a rendezvény. Az ember nem költ el ennyi pénzt, hogy megmutassa a városnak az ügyességét – mondta a favirágokat készítő és kínáló Döme László. Azt mondta, bízik a jó forgalomban. Karácsonyi vásárban Szegeden még nem volt, de néhány éve Szentendrén nagyon jót árult, és erre számít it is, most is. A termékeit szerinte az emberek szeretik, hiszen megveszik. Maguknak, ajándékba, vagy elcsábulnak, és nagyobb ajándék mellé kiegészítőnek.

– Ebben a téli vásárban most vagyok először, de máshol már voltam, és szerintem vásárolnak az emberek, nem csak forraltboroznak. Szegeden a hídivásár és a paprikafesztivál jó szokott lenni, mert értékelik az emberek a kézműves dolgokat. Esznek, isznak, de vásárolnak is. Nálam főleg neszeszerekből, gombékszerekből – mondta Cserny Laura, aki textiltermékeit árulja a Dóm téren, és akitől azt is megkérdeztem, szeretne-e ajándékot kapni a vásárból. – Itt mellettem vannak szép edények, poharak. Azok tetszenek – válaszolta.

A Dóm téri karácsonyi vásár apróságai. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Nem igazán szeretek innen ajándékot kapni, mert én annak örülök, amit egész évben tudok használni. Oké, hogy lehet kapni szappant, de az van otthon is. Vásárlóként nem sok mindent szoktam itt találni. Egy-egy bögrét talán, de mást nem. Csak ettem meg ittam – mondta a vásárban Edina.

– Mi mindig itt vesszük meg a fonott virágtartót, nem is tudom, máshol lehet-e kapni. Az előbb mézeskalácsot is vettem, kérsz? – kérdezte Csaba, aki saját háztartását látja el a Dóm térről, de karácsonyi ajándékot nem innen választ. Kivéve ha játékról van szó, a fajáték szerinte mindig jó a gyerekeknek. Egy fatermékeket kínáló eladó is megerősítette: a játékok és a karácsonyfadísz a legkeresettebb. A bögrés pedig azt mondta, leginkább a pirospöttyöst, de Szegeden a bocisat is veszik.

Olvasóink írták

 • 9. keszekusza 2011. december 01. 09:27
  „A Dóm tér "gyöngyszeme" a városnak és az országnak. Ahelyett, hogy "fikázzátok", inkább örülnétek neki!

  Hasonló hangulatért szervezetten viszik az embereket Bécsbe, Pozsonyba, Prágába. Miért ne lehetne végre turisztikai célpont Szeged is?”
 • 8. Pandora 2011. november 30. 20:40
  „tavaly a Dugó téren árult egy fickó isteni cserszegi fűszeres forralt bort.
  az most is kint van?”
 • 7. bubuk 2011. november 30. 18:27
  „A forralt borban a bor a legkevesebb...”
 • 6. Zotya100 2011. november 30. 18:19
  „A Dóm tér drága, a Széchenyi is, a Cserkóhoz képest pláne, és bizony a forralt bor is.
  Mi inkább az a Capellában iszunk, ott csak 130 egy deci, és nagyon jól van ízesítve. Ráadásul meleg is van és üvegpohárban adják, nem pedig műanyagban, amiből sanszos, hogy kilötyögteted.”
 • 5. .suhym. 2011. november 30. 16:21
  „Dóm téri vásár: fél11 - 11 között még csak páran vannak nyitva. Kétszer jártam arra a héten.
  Lazi kiadó állja a "sarat", már reggel 9-kor nyit.. Saját kiadású könyvei ismét 30% kedvezménnyel árulja.:)))
  Kerestem karitatív szervezetek árusait, de egyetlen egyet sem találtam. Kíváncsi lennék rá miért?
  Bp-en a Vörösmarty téren több standjuk is van!

  Széchenyi térre beköltözött a Cserepes sor, jóval drágábban. Éppen szombaton láttam egy pizsamát a "cserkón" 2.200.- Ft-ért, teljesen ugyanaz a vásárban 3.500.-Ft., "természetesen" kereskedői fogással leértékelve!:))))))))))))”
 • 4. zehn 2011. november 30. 16:13
  „A Dóm-téri vásár arra jó,hogy kimozduljon az ember,sétáljon egy kicsit a friss levegőn egészsége érdekében.Nézelődjön,barátaival igyon egy kis forralt bort. Haszontalan csecse-becséket meg minek vásárolni,amikor ezer másra sincs pénz manapság. Minden drága,amire igazán nincs szükségünk. Mi értelme,hogy a vásárfia elfeledve funkciótlanul egy polcon vagy szekrény mélyén unja halálra magát. Ahogy elnéztem az eladók sem itt fognak meggazdagodni. A Szechényi-téren meg drága minden.Még a kínai áru is,amit a Cserepesen féláron meg lehet venni. De azért jól lehet mászkálni,nézelődni, hangulat is van és ez talán a lényeg.”
 • 3. kakoszeged 2011. november 30. 16:05
  „ittam volna forralt bort, azért mentünk ki, ha nem 200 forint lett volna decije! propellerbe 85...”
 • 2. liza 2011. november 30. 15:41
  „Én is a forralt borra voksolok, viszont Döme László favirágjait holnap megnézem az tuti! Köszönöm a tippet! :)”
 • 1. joy 2011. november 30. 13:41
  „Díszlet, sőt annak is sovány.
  Végignéztem az egészet, Araditól OTP-ig. A Dómtéren "művészetinek mondott haszontalan kacatok vannak, a Dugonicson gyak nudli, aSzéchenyin a szokásos bóvli, de ők legalább nem "művészien" drágák.
  Idén sem ott vásárolok ajándékot, sőt még nem is kajolok /sültkolbász a Marson félannyi.
  Ismerősökkel, családtagokkal megiszunk 1-1 forralt bort, oszt jól van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra járható csütörtöktől a Vásárhelyi Pál utca

Kétszer egy sávon indul meg a gépkocsiforgalom a Pulz és a Bakay Nándor utca között. Tovább olvasom