Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kézzel formázza grillázsszobrait

Kistelek - Hagyományőrző szándékkal kézzel formázott grillázsszobrokat készít a kisteleki Kujberné Kuklis Erika. Azt mondja: nyugtatónak használja az égetett cukrot. Ha rossz gondolatai vannak, leül, és készít valami szépet.
Szabadidejét szerette volna hasznosan eltölteni, ezért kezdett el grillázsszobrokat készíteni 6 évvel ezelőtt a kisteleki Kujberné Kuklis Erika. Hagyományőrző céllal formázza a forró cukrot azóta is – elsősorban kedvtelésből. Különleges alkotásait ugyanis nem értékesíti: az ismerősökön és barátokon kívül csupán néhány rendezvény asztaldíszeként csodálhatók meg a kézművesalkotások.

– Gyerekkoromban nagyon tetszettek nekem a grillázsszobrok, ezért határoztam el, hogy megtanulom a készítés fortélyait – mesélt a kezdetekről az asszony.

– Ma már nem tanítják ezt sehol, csak az idősektől lehet ellesni a titkokat. De hiába kerestem fel több nénit is, elzárkóztak attól, hogy átadják nekem a tudásukat. Nagy nehezen találtam végül két asszonyt, akik egyszer eljöttek, és az alapokat elmagyarázták. De szinte mindenre magamtól jöttem rá – mondja Erika. Elárulta: a cukor megolvasztásához a legjobb a régi, öntöttvas lábas. A diós-cukros masszát 70–80 Celsius-fokosan formázza – kézzel. Azt mondja, ezért nem tudják ezt fiatalok csinálni.

– Az idősebbeknek már megkeményedett a bőr annyira az ujjukon, hogy ezt bírják – magyarázta, bár elismerte: az égési sérüléseket ő sem kerülhette el – nyomait a mai napig őrzi.

A kisteleki asszony ma már szinte mindent meg tud formázni. Fotó: Karnok Csaba
A kisteleki asszony ma már szinte mindent meg tud formázni.
Fotó: Karnok Csaba

A kisteleki asszony ma már szinte mindent meg tud formázni. Kedvence a virágkosár, de Valentin-nap közeledtével elsősorban szíveket készít. – A legutóbbi Kárpát-medencei Grillázs Fesztiválra egy gömbben álló fenyőfával neveztem – mesélte. – Nem tudták elképzelni, hogy a kilyuggatott falú térbeli formát hogyan tudtam olyan szabályosra megcsinálni – mosolygott Erika, aki ezért az alkotásáért aranydiplomát kapott. Másik büszkesége a díszítéshez használt glazúr különleges felhasználása. Ebből a rendkívül törékeny cukormázból ugyanis térbeli formákat vagy éppen csipkét alkot.

– Alapvetően nyugtatónak használom a grillázskészítést – mondta. – Amikor nem tudok például aludni, vagy rossz gondolataim támadnak, csak leülök, és nekiállok valamit készíteni. Egyetlen rossz mozdulat, és egy nap munkája összeroppan, de mégis kikapcsol, ha ezzel foglalkozom.

Nem szereti, ha alkotásait őrizgetik

Időrabló – ezzel a szóval jellemezte hobbiját Kujberné Kuklis Erika, hiszen egy emeletes grillázsszobor elkészítése egy egész napot is igénybe vesz. Azt azonban egy cseppet sem bánja, ha nagy munkával készített alkotásait néhány perc alatt megeszik. Sőt: azt veszi rossz néven, ha pár héttel később még mindig a megajándékozott polcán találja. – Elvégre ez egy édesség, azért van, hogy elfogyasszák – mosolygott.

Olvasóink írták

 • 5. daveedbrown 2011. február 10. 11:01
  „3! Akkor mond ezt a menő főszakácsoknak is...”
 • 4. gizigézáné 2011. február 10. 05:29
  „Ahol én gyerekként éltem, volt egy néni, aki szintén szép grillázsszobrokat készített. Ő ebből élt idős korában, lakodalmakba vitték az alkotásait, arrafelé az esküvői torta mellé ezeket is felszolgálják.”
 • 3. Loki 2011. február 09. 22:47
  „nekem azt mondták, ne játssz az étellel.”
 • 2. Nórikám 2011. február 09. 20:30
  „Nagyon ügyes lehet a hölgy, én magam is kézműveskedem, de ilyen csodákat nem tudnék készíteni. De igaz, hogy megnyugtató, az ember elfelejt minden bajt, bánatot. Amikor dolgozunk a kezünkkel a boldogság óráinkat éljük. Csak mindig el kell zárnom előtte a tűzhelyet, mert különben oda ég minden.”
 • 1. gedeon 2011. február 09. 18:43
  „Kedves Erika! Nagyon szépek a grillázsszobrai. Többször volt már szerencsém megcsodálni őket. Gratulálok, további sok sikert és jó egészséget Önnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napos piac Üllésen

Üllés - Továbbra is várják vásárlóikat a helyi piac termelői, eladói a Napos Piactéren. Tovább olvasom