Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Ki a legény a volánnál? - Szimulátorral a balesetmegelőzési napon

Szeged - Jókedvű vetélkedéssel telt a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság Segítők Napja Szegeden. A mentősök, rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmisek és a közlekedési hatóság emberei teszteket töltöttek ki, beültek a szimulátorba, és ügyességi feladatokon vettek részt.
Már délelőtt tíz órakor nagy volt a nyüzsgés a katasztrófavédelem Berlini körúti épületében. Az ATI Császárné autósiskola tantermei előtt rövid eligazítás után mindenki megtudta, hogy az egyes feladatok hol várnak rá. Néhányan elvonultak KRESZ-tesztet írni, mások az udvarban kerülgették a bójákat a mozgáskorlátozottak számára speciálisan kialakított tanulókocsival. Mi az autószimulátorral kezdtünk.

A holland fejlesztésű szerkezet elég élethű, három nagyképernyős tévé vetíti elénk az utat, míg a műszerfal és a kezelőszervek egy valódi autó elemei. A számítógépes program bármilyen napszakot és időjárási körülményt képes prezentálni, esetünkben a barométer épp esőre állt. Alkalmi tesztpilótánk, Czvalinga János egy tízperces városi pályán próbálta ki a szimulátort.

– Szokatlanul érzékeny a kuplung, azonkívül kicsit émelyítő végig a képernyőket bámulni, de összességében meg lehet szokni a virtuális autózást – mondta a rutinos mentősofőr. – A valóság persze egészen más, de az biztos, hogy aki ezen a teszten átmegy, azt élőben sem fogja váratlanul érni egy lelépő gyalogos vagy egy szabálytalankodó autós. Utóbbival a program többször is megörvendeztette Jánost, aki egy apróbb hibától eltekintve jól teljesítette az előírt etapot.

Czvalinga János a szimulátorban. Fotó: Miskolczi Róbert
Czvalinga János a szimulátorban.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Időszerű volt, hogy Szegeden is legyen egy minden igényt kielégítő autószimulátor. Az új rendelkezések szerint tavaly szeptember óta része a hivatásos sofőrök vizsgájának az ezen történő vezetés, ráadásul nekik ötévente újra kell képezniük magukat – magyarázta Császár Illésné, az autósiskola vezetője.

Ezután a szomszédos terembe látogattunk, ahol az alkoholos befolyásoltság állapotát próbálhatták ki kockázatmentesen a vállalkozó kedvűek. Egy speciális, amerikai szemüveget kellett felvenni, és tényleg más színben tündökölt a világ, már ami látszott belőle. Ezzel a készülékkel kellett különböző ügyességi feladatokat végrehajtaniuk a jelentkezőknek, például előre lehelyezett lapokra kellett sorszám szerint rálépniük, utána egy távoli kosárba kellett gesztenyékkel beletalálniuk, végül a szemészeti rendelőből jól ismert, csökkenő méretű számok következtek. A részegszemüveg viselése rövid ideig szórakoztató, hosszú távon viszont csak azoknak ajánlott, akik szeszes ital fogyasztása nélkül kívánják megtapasztalni a homályos látást és a sajgó fejfájást.

Mikor leértünk az udvarra, az egyik katasztrófavédelmis éppen a bóják között manőverezett az átalakított tanulóautóval. Nem volt könnyű dolga, hiszen az automata váltó ellenére a gázt és a féket is kézzel kell szabályozni, az erre szolgáló kar pedig hihetetlenül érzékeny. Emberünk lépésben ugyan, de bójamészárlás nélkül teljesítette a feladatot, jutalom gyanánt egy elismerő oklevéllel gazdagodott. A vetélkedő kellemes hétvégi elfoglaltságnak bizonyult, verseny csak ebédidőben alakult ki. A pörkölt szerencsére valós, nem szimuláció.

Olvasóink írták

 • 8. szegedivagyok 2009. október 09. 20:33
  „Még jó,hogy a cikk írójának és az olvasóknak fogalmuk sincs, hogy a cikkben szereplő sofőr nem valami rutinos.Annyi azért igaz,hogy mentőautót vezet, de sajnos köze nincs az autóvezetéshez, elég amatőr szegény. Ezt mi, a kollégái is tudjuk. Ezért hívják tehetséges jánosnak.”
 • 7. Szöszy 2009. október 05. 13:31
  „Kedves Zsoltee0716!

  Ha a 20/9-431-444-es számon felveszed az iskolavezetővel a kapcsolatot, szívesen elmondja szerintem neked is.
  Én úgy tudom, hogy midenkit szeretettel várnak.”
 • 6. Cilkó 2009. október 05. 13:01
  „Mert ő a Jani :)”
 • 5. ocsi1 2009. október 05. 09:12
  „Más a szimulátor és más a valóság.”
 • 4. metha 2009. október 05. 01:19
  „hát a Jani hogyan került oda?? :D”
 • 3. pizzas28 2009. október 05. 00:14
  „A Janinak mindenütt ott kell lennie?:)”
 • 2. PSZ0312 2009. október 04. 12:54
  „be kell menni hozzájuk és megkérdezni, biztos vagyok benne, hogy ki lehet próbálni :)”
 • 1. Zsoltee0716 2009. október 04. 10:47
  „A szimulátor hogyan lehet civileknek is kipróbálni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőke birsalmás marhalábszára

A paprikasón a fűszernövény aromája mellett a finom sültek és a pörköltfőzőverseny illata csalogatta a kíváncsiskodókat. Tovább olvasom