Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ki akar hasznot húzni a termálkincsből?

Az állam koncesszióba adná a hő bányászatát. A törvényhozók törekvéséről csak véletlenül szerzett tudomást a Magyar Geotermális Egyesület. Ha a javaslatot elfogadják, néhány gazdasági társaság húz majd hasznot a hazai termálkincs kitermeléséből.
Bár egyelőre csupán a termálvíz visszasajtolásának problémakörére fókuszál a nyilvánosság, ennél a kérdésnél sokkal fontosabb az, amire a törvényhozás készül. Az állam ugyanis a bányatörvény módosításával koncesszióba adná a hő bányászatát. – Csak véletlenül derült ki, hogy nem támogatta a kormány – információink szerint formai hibák miatt – az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának javaslatát, de félő, hogy a jogszabályváltozás előkészítése tovább folytatódik – mondta lapunknak Szita Gábor. A Magyar Geotermális Egyesület elnöke szerint ezzel arra készülnek a döntéshozók, hogy néhány gazdasági társaság kezébe kerüljön a hazai termálkincs. Ily módon újabb bürokratikus szervezet alakulna, amely megsarcolhatná azokat a kisközösségeket – kertészeteket, önkormányzatokat –, amelyek eddig hasznosították az alattuk rejtőző meleg vízbázist.

Miért ígérkezik ez nagy üzletnek? Mert a rendelkezésre álló minimum 60 petajoule/év hőmennyiségből jelenleg mindössze 3,6 petajoule/év hőt hasznosít Magyarország energetikai céllal, vagyis lenne még mit bányászni. Ha elfogadják a törvénymódosítást, az összes termál – 30 foknál melegebb – vízkészletre vonatkozna a koncesszióba adás. Ez már néhány magyar település ivóvízbázisát is érintené, például Szegedét is, ahol ugyancsak 30 foknál melegebb a kutakból kinyert ivóvíz.

A hő bányászatának koncesszióba adása kapcsán megkérdeztük Szirbik Imrét. A visszasajtolás kötelezettségének megszüntetéséért lobbizó szentesi polgármester, országgyűlési képviselő elmondta: tudomása szerint a javaslatot visszavonta az előterjesztő bizottság. Más információt kapott lapunk Beczkay Edittől, országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának egyik tanácsadójától. Ő arról tájékoztatott, hogy a bizottság többsége támogatta a bányatörvény módosítását, így ősszel megkezdődhet a javaslat parlamenti vitája. Az országgyűlés honlapjáról annyi hámozható ki, hogy a környezetvédelmi bizottság is véleményezni fogja az előterjesztést, de ők a június derekára tervezett határozathozatalt elnapolták. Noha június 10-én tárgyalta a gazdasági és informatikai bizottság az általa előkészített törvénymódosítást, a parlament honlapján még nem érhető el az ülés jegyzőkönyve.

Nógrádi Zoltán: Disznóság

– Ez a törvénymódosítás vetekszik a gázközművagyon privatizációjával. A legnagyobb disznóság, hogy csalafinta módon akarták átpréselni a törvényhozáson – mondta lapunknak Nógrádi Zoltán. A fideszes honatya szerint alig akadt meg a szűrőn, hiszen egy salátatörvénybe rejtették el az előterjesztők, a kevésbé tájékozott politikusok pedig fel sem mérhették, mit jelentene ez a jogszabály-változtatás. Nógrádi úgy véli, komoly lobbi dolgozik a háttérben, hogy megkaparinthassák ezt a felmérhetetlen nemzeti vagyont.

Olvasóink írták

 • 3. IVY 2009. július 15. 13:16
  „Ki akar hasznot húzni?
  Természetesen a dózsik!”
 • 2. maci52 2009. július 14. 16:43
  „Én láttam elbújva Orbánt és a FIDESZ-t ,holnap Nyaló,Lendvai állítják is,sőt,Orbán vödörrel lopta a barnás vizet,ami rasszizmus is.”
 • 1. katuska1955 2009. július 14. 12:55
  „Osztom véleményem Nógrádi Zoltánnal, ez D I S Z N Ó S Á G!!!!!!!!!!A szinte utolsó nemzeti vagyonunkat is meg akarják kaparintani!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezrekből teker a család

Szeged - Néhány vásárlót hellyel kell kínálni a kerékpár-kereskedésben, ha kiderül: csak egy első teleszkóp önmagában 80–100 ezer forintba kerülhet. Tovább olvasom