Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ki kell fizetni a várható adót

Szeged - Az adózók meghatározott körének adóelőleget kell fizetnie, sőt bizonyos esetekben az adóév során befizetett előlegeket az év végén a várható adó összegére ki kell egészíteni.
Ez az úgynevezett adóelőleg feltöltési kötelezettség, ami jelenleg a társasági adóra, a társas vállalkozások különadójára, valamint az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozik.

A feltöltési kötelezettség a társasági adó alanyai közül azokat a kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózókat és külföldi vállalkozókat terheli, akiknek a kötelezettség teljesítésének napjára adóelőleget kellett bevallaniuk és az adóévet megelőzően az éves szinten számított árbevételük meghaladta az 50 millió forintot – kaptuk a tájékoztatást az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságától.

Ezeknek az adóalanyoknak az év közben befizetett adóelőlegüket az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kell egészíteniük. Ezt a kötelezettséget a naptári, illetve az üzleti év utolsó hónapjának 20. napjáig kell teljesíteni. A társasági adóelőleg feltöltésre kötelezett adóalanyoknak a fizetési kötelezettség mellett a 0729K számú nyomtatványon – december 20-áig – bevallást is be kell nyújtaniuk az előleg kiegészítés összegéről.

A társas vállalkozásokat terhelő különadó valamennyi alanyának – kivéve a törvényben felsorolt egyes adózói csoportokat –, valamint az evásoknak is kötelező az adóévben befizetett előleget kiegészíteni, szintén december 20-áig.

Az adóelőleg kiegészítési kötelezettségüket elmulasztó adózók mulasztási bírsággal sújthatók. A feltöltési kötelezettséget az éves várható adó 100 százalékára kell teljesíteni, de mulasztási bírság csak a 90 százalék alatti teljesítés esetén szabható ki. Ennek alapja a befizetett adóelőleg és a fizetendő adó 90 százalékának különbözete, mértéke legfeljebb a bírság alap 20 százaléka. A mulasztás jogkövetkezménye azt az adóalanyt is terheli, aki a törvényben meghatározott határidőt akár csak 1-2 nappal kési le, ezért a feltöltési kötelezettségről olyan időpontig célszerű gondoskodni, hogy a pénzintézet legkésőbb december 20-i terhelési nappal teljesítse adózó átutalási megbízását.

Olvasóink írták

  • 1. papi 2007. december 05. 09:19
    „Persze "mennyit fialjon a disznó?".
    Ez legalább akkora pofátlanság, mint a 3* megadóztatott "jövedelmemből" számonkérik, hogy kinek adtam és miért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi a jó fizetés?

A Profesia cég új szolgáltatással jelent meg az on-line munkaerő-hirdetési piacon. Merces fizetési… Tovább olvasom