Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Ki legyen a város díszpolgára?

Szeged - Megyeszerte kikérik a lakók véleményét, ki kapjon díszpolgári címet vagy Pro Urbe kitüntetést. Makón és Szegeden a májusi városnapkor, Szentesen, Csongrádon és Vásárhelyen pedig október 23-án szokás átadni a kitüntetéseket. A megye március 15-én köszönti első díszpolgárát.
Mindenki megteheti javaslatait a díszpolgári címre, illetve a Makó Városért kitüntetésre a Maros-parti városban. Most éppen a Pro Urbe díjasokra lehet ötleteket beküldeni a városházára, január 30-áig – az emlékplaketteket a városnapon adják át. A felhívást az önkormányzat ingyenes hetilapjában tette közzé. Ismert makói díszpolgár például Habsburg Ottó vagy Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató, Makó Városért címmel tüntették ki például Tatár István Apáczai-díjas nyugalmazott pedagógust és a Makói Videoműhelyt.

Szentesen és Csongrádon nem a városnapon, hanem október 23-án, a nemzeti ünnep testületi ülésén adják át a kitüntető címeket. Mind a két városban ugyancsak van beleszólásuk a polgároknak a döntésbe – természetesen a végső szó itt is a testületé. A javaslatokra vonatkozó szentesi felhívás például az interneten is olvasható. Szentesen a díszpolgári cím viselője többek között Bácskai Mihály volt gimnáziumigazgató, a szomszédos városban pedig Gát László pedagógus, helytörténész, míg Pro Urbe díjjal büszkélkedhet Csongrádon az üvegbeton feltalálója, Losonczi Áron, valamint Szentesen Nagy János zenetanár.

A legfiatalabb város tavasszal hirdeti meg

A megye legfiatalabb városában, Csanádpalotán augusztusban adják át a Csanádpalotáért kitüntetést és a díszpolgári címet. Két hónappal előbb, a falu ingyenes lapjában kérdezik meg az embereket, ki kapjon díjat – ezek közül válogat a testület. Díszpolgári címet többek között Hári Lajos plébános kapott, a Csanádpalotáért kitüntető cím legutóbbi birtokosa pedig Szügyi Andrásné volt iskolaigazgató.


Hódmezővásárhelyen is az 56-os forradalom évfordulóján, az ünnepi testületi ülésen szokás a kitüntetéseket átadni. Az itteni díszpolgárok egyike Benkő László tiszteletbeli MLSZ-elnök, de ugyanilyen kitüntetést kapott mások mellett Szenti Tibor író, néprajzkutató – a városért végzett munkáját pedig Vanderstein János hitközségi elnöknek és a Promenade Dixieland Bandnek is elismerték. Itt is jelölésre kérik a polgárokat, a helyi sajtóban és a város honlapján.

Szegednek olyan díszpolgárai vannak, mint például Lékó Péter sakkfenomén és Király Levente színművész, Székhelyi József volt színidirektor és Szabó Gábor akadémikus pedig Pro Urbe díjasok. Az idei felhívást már közzé is tették, hiszen Szegeden is májusban, városnapkor van a díjátadó – viszont itt egyszerű polgárok nem, csak egyesületek, egyházak, civilszervezetek és a gazdasági élet szereplői tehetnek indítványt a városházán. Természetesen a megyeszékhely lakói is találkozhatnak a felhívással a világhálón éppúgy, mint a nyomtatott sajtóban.

A megye március 15-én tünteti ki az elsőt

Zárt ajtó mögött, rögtön az ülés elején dönt csütörtökön a megyei közgyűlés arról, kinek adományozza először a Csongrád Megye Díszpolgára címet. A kitüntetés alapításáról tavaly döntöttek – Fejér, Zala, Nógrád, Baranya és Pest nyomán –, mivel a vezetés szerint eddig hiányzott „egy olyan általános érvényű, a megye egészére vonatkozó kitüntetési fajta, ami a nemzeti elkötelezettséget, a nemzettudatot ismeri el Csongrád megyét érintően". Annak adják a címet, aki „valamely jelentős eredményt hozó munkájával, áldozatos tevékenységével vagy egész életművével nemzetközi elismerést vívott ki". A díjazott személyére a megyei közgyűlés tagjai és bizottságai mellett helyi önkormányzatok, civilszervezetek, kamarák, tudományos és felsőoktatási intézmények javaslatait várták, január 15-éig. A kitüntetést március 15-én adják át először, és a javaslatot titokban tartják.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2010. január 23. 05:43
  „Mondjuk legyek én :D”
 • 6. Gazficko 2010. január 21. 22:34
  „Emberek legyen eszetek. Mért akartok politikusokat díszpolgárnak???????????????,”
 • 5. abdul66 2010. január 21. 21:22
  „Székhelyi?Miért?”
 • 4. dodó 2010. január 21. 17:50
  „Cirok LIFE Péter!!!”
 • 3. KolompárRómeó 2010. január 21. 13:24
  „Győzike.”
 • 2. igazságkereső 2010. január 21. 12:43
  „Ha és amennyiben igaz az, hogy javaslatot lehet tenni a város díszpolgára cím kitüntetésre, akkor őszintén és tiszta szívből ajánlom Prof.Dr.Dudits Dénes Urat, aki a Magyar Tudományos Akadémia Alelnöke,a Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója volt 1996-tól 2009.december 31-ig.Kutató munkássága,növénybiológiai kutatásainak eredményessége,több szakkönyv szerzőjeként szerzett olyan érdemeket, melyre méltán lehetünk büszkék mi, szegediek! Ezért őszintén remélem, hogy velem együtt nagyon sokan egyetértenek azzal a javaslatommal,hogy az idei év Szeged Város Díszpolgára kitüntetésre történő felterjesztést fogadja el a Város Önkormányzata!”
 • 1. Fuleee 2010. január 21. 11:37
  „Egyértelmű: Én!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unalmában írta a Halálkeringőt

Egy elhúzódó forgatás szabad óráiban írta a Halálkeringő forgatókönyvét Szabó István. A fiatalembernek ez az első írása, amiből film készült. Tovább olvasom