Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ki lesz Botka László kihívója a választásokon?

Szeged - 2010 a választások éve lesz Magyarországon. Tavasszal parlamenti, ősszel önkormányzati választásokat tartanak. Ez utóbbin nemcsak a helyi képviselőkről döntenek a választópolgárok, hanem a polgármester személyéről is.

Ki lesz vajon Botka László jelenlegi polgármester kihívója Szegeden? Bakai Csaba civil támogatással száll ringbe, de kit indít a Fidesz? Hivatalos jelölt még nincs, ezért sorra vesszük azokat, akiknek a neve lapunk információi szerint eddig felmerült. Gonda Zsuzsanna kolléganőnk a lehetséges jelöltek életrajzi adataiból válogatva próbálta meg kitalálni, mi szól mellettük, mi ellenük. A témáról az érintetteket is megkérdeztük. Kerülve az erősorrend látszatát, a neveket ábécésorrendbe tettük.

Bakai Csaba

Az Együtt Szegedért Egyesület (ESZE) elnöke, önkormányzati képviselő, a közgyűlésben az MDF-ESZE háromfős frakciójának tagja.

Vele kapcsolatban nem kell találgatni, már korábban közölte: elindul a polgármesterségért az ESZE és az MDF közös jelöltjeként. Azt mondta, több, egyelőre meg nem nevezett szervezet is támogatja, amelyeket tudatos kampánystratégia részeként egyenként fognak felfedni. Ő saját maga mellett azzal érvelt, hogy erős civil támogatottsága van, gyakorlott a politikában.

Ellene szól – szintén saját megítélése szerint –, hogy túlságosan karizmatikus, a kijelölt célokat komolyan veszi, ennek érdekében „sebeket is hajlandó ejteni". Szerinte az is sokak szemében ellenérv, hogy hangsúlyozottan középen áll, nem kötődik egyik nagy párthoz sem.

B. Nagy László
A Csongrád megyei 3-as számú választókerület Fidesz-szervezetének jelölőgyűlésén ketten kaptak ajánlásokat az országgyűlési képviselő-jelöltségre: Kalmár Ferenc választókerületi elnök és – alig néhány szavazattal lemaradva – B. Nagy László.

B. Nagy nem tartozik a szegedi közélet ismert szereplői közé – információink szerint azonban a Fidesz országos vezetése komoly szerepet szán neki a helyi jobboldal megújításában.

Korábbi munkája és jelenlegi gazdasági-tanácsadói tevékenysége kapcsán került kapcsolatba a Fideszhez tartozó vezetőkkel. B. Nagy László a 3. számú választókerület jelöltjeként indulna a 2010-es parlamenti választásokon. Elképzelhetőnek tartja-e, hogy pártja polgármesterjelöltje lesz Szegeden? A kérdésre azt válaszolta: „ismereteim szerint jelenleg még nincs napirenden".

Bohács Zsolt

A világbajnok kenus már több sportágban bizonyított. A civil életben ügyvédként dolgozó sportoló teniszben és kispályás labdarúgásban is ért el sikereket. 2008-ban a Floridában megrendezett golf világkupán kategóriájában az első lett, idén a Zoll Platz-kupán a nettó kategóriában megszerezte a győzelmet. Bohács mellett szól, hogy nehéz körülmények között is jól koncentrál – Floridában olyan pályán is játszottak, ahol aligátorok is voltak. A teljesítmény vitathatatlan, túlzás viszont azt állítani, hogy a nevét mindenki ismeri Szegeden, és politikai tapasztalatai sincsenek.

– A Fideszen belül nem úgy működik, hogy mit szólnék a jelöléshez. A felső vezetés dönt, várhatóan novemberben, decemberben. Több név felmerült, de erről valóban nem tudok egyelőre többet mondani – nyilatkozta.

Czene Attila

Az olimpiai bajnok úszó a dzsungelben (Celeb vagyok, ments ki innen) és a táncparketten (Szombat esti láz) is megállta a helyét. Politikai tapasztalata neki sincs, bár a dzsungelélmény hasznos lehet a közgyűlésben. Mellette szól, hogy kötődik Szegedhez, mindig lelkesen beszél a városról. 2007-ben a vezetésével a ságváris diákok több száz embert beszéltek rá, hogy vegyenek részt egészségügyi szűrésen.

Czene szerint a jelöléséről szóló hírek csak pletykák, ő erről csak ismerősöktől és főleg újságíróktól hallott. Ennek ellenére jólesik neki, hogy felmerült a neve, mert a népszerűség megnyilvánulásának tartja, de elismerte: nem biztos, hogy neki való feladat lenne a városvezetés. Úgy véli, azért kerülhetnek sikeres sportolók ilyen szerepbe, mert teljesítményt lehet társítani a jól csengő névhez.

Megjegyezte: Botka László bárkinek erős ellenfél lesz.

Deutsch Tamás

A Fidesz alapító tagja, egy valószínűsíthető Fidesz-győzelem esetén jól használhatná kapcsolatait a város érdekében. Európai parlamenti képviselő, Csongrád és Békés megye tartozik hozzá. Aktuális témája Brüsszelben a regionális politika átláthatósága. Vezetői gyakorlata van, minisztériumot már irányított (ifjúsági és sportminiszter volt 1999 és 2002 között), várost azonban még nem vezetett. Egyéni küzdelemben kevéssé tapasztalt, négyszer listáról jutott a parlamentbe, csak egyszer, 1998-ban egyéni körzetből. Szegedi kötődése nincs, viszont a „szomszédban" lakik: több mint egy éve Hódmezővásárhelyen él.

Deutsch Tamás meglepőnek, ám kedvesnek minősítette lapunk érdeklődését, de azt mondta, nem gondolkodott rajta, hogy elinduljon Szegeden a polgármesteri címért.

Kalmár Ferenc

Otthon van a torony alatt, 1994 óta Szeged-Rókus önkormányzati képviselője. 2003-tól a KDNP országos alelnöke. Ha ő lesz a jelölt, tovább erősítheti a KDNP és a Fidesz együttműködését. A képviselőnek szinte minden szegedi közéleti témában van mondanivalója. Gyakran hangoztatja: a városszépítő fejlesztések helyett olyan beruházásokra van szükség, amelyek a helyi gazdaságot erősítik.

Tiltakozott a Bartók bezárása, a 3. honvéd huszárezred emlékmű áthelyezése, a gyes, gyed rendszerének megváltoztatása, a nagyfai intézmény esetleges bezárása, a kettes villamos tervezett útvonala ellen. Saját magával szemben is a hagyományok híve, azt mondta, azóta visel bajuszt, amióta először kinőtt.

„Olyan ember vagyok, aki nem jelentkezik pozícióért, de ha ilyen jellegű feladatot kapok, akkor teljesítem, ahogy minden feladatot."

Olvasóink írták

117 hozzászólás
 • 117. horvathi 2009. november 04. 16:23
  „Bocs, rosz linket másoltam be.

  Nos egy kis adalék B. Nagy politikai előéletéből

  Szegedért Egyesület (Csapó Balázs) 2002-es választási listája

  http://www.valasztas.hu/verweb/maz/06/taz/051/j421141-ri92968.html”
 • 116. horvathi 2009. november 04. 16:21
  „Egy kis adalék B. Nagy politikai előéletéből

  Szegedért Egyesület (Csapó Balázs) 2002-es választási listája

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ki_lesz_botka_laszlo_kihivoja_a_valasztasokon/2123338/”
 • 115. flexsnake 2009. november 04. 15:22
  „jaj hát én kimaradtam :D Majd én leszek a kihívója és hagyom nyerni. :D”
 • 114. 9-es 2009. november 04. 15:04
  „Mama,szépen becsomagolták(Uniós pénzből) a panelokat,kívülről állnak még vagy 50 évet,csak a vezetékek belül vannak.
  Meg az a fránya tűz ne lenne....
  Munkahelyről írj mama,amit idehoztak az elvtársak,meg arról regélj,a fiainknak,lányainknak miért kell külföldre meniük,miért nem találnak itt munkát?
  Erről írj,mama,ne blablázz...
  Köszike.”
 • 113. tobikamama 2009. november 04. 14:12
  „Mért talán az aki igenis foglalkozik a város épitésével az nem tetszik nem kellene össze mosni a kormány dolgait ha én szavazhatnék biztos Botkára szavaznék csk ki kellene nyitni a Szegedieknek a szemüket és szétkelene nézni mit ért el Botka és mit érhrtne el ha tovább tudná dolgait véghez vinni itt most mindenki a Fideszt emlegeti volt már mi volt nekünk kis embereknek a sorsa semmi nehogy azt gondolja bárki,hogy fábol vaskarikát fognak csinálni megvan ott is a korupció magja csak most ezeket senki nem akarja tudomásul venni”
 • 112. dühös 2009. november 04. 13:07
  „Szerintem szavazzunk a Jobbikra....”
 • 111. theseus 2009. november 04. 12:21
  „Jelenleg négyszeres a Fidesz népszerűsége. Miskolcon - a korábbi szoci fellegvárban - az MSZP már csak 3. párt, már a Jobbik is megelőzte.

  Ezért bárkit indít tavasszal a Fidesz, biztosan nyerni fog, a kérdés csak az, hogy mennyivel. Aztán majd meglátjuk, hogy ősszel mi lesz, az még messze van.

  Ez csak egyike a rengeteg értelmetlen Botka-reklámnak. Ő szerepel a címben, és a cikkben meg ott a sok feltételezett kihívó, akik egy ilyen összevetésben csak egymás esélyeit ronthatják a "nagy városvezetővel" szemben.

  Ma már annyira leírták magukat a szocik, hogy teljesen hiábavaló az ilyen erőlködés, ahogy hiabavaló volt Szili kampánya is Pécset, jó nagy bukta lett abból is.”
 • 110. vovozs 2009. november 04. 11:56
  „http://sportgeza.hu/futball/2009/11/04/a_szegedi_focidrukkerek_plakaton_uzennek_botkanak/?rnd=632
  www.index.hu-n is kint van.

  erről miért nem látok cikket a délmagyaron????

  szerk: politika már megint, nincs egy független napilap csongrád megyében?”
 • 109. Traktato 2009. november 04. 11:26
  „Re: petibacsi
  Szerintem meg a megyei napilapnak épp ez lenne a dolga. Nem az a gáz, hogy erről írnak, hanem hogy adott esetben mást meg nem írnak meg, ami a szocikat vagy Botkát tüntetné fel rossz színben. Vigasztalásul: a Délmagyar mindig is a városháza felé hajlott, Bartha alatt is, Botka alatt is, és ha esetleg Botka után fideszes polgármester lesz, akkor a lap is halványnarancs színt fog kapni. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen lokális információhoz nem lehet hozzájutni akkor, ha az ember az azzal rendelkezőket magára haragítja, márpedig a helyi info terjesztése az, amiből a Délmagyar megélhet a piacon. Mellesleg a város hirdetései is hiányoznának egy esetleges Délmagyar-Városháza seggberúgóversenyben, ez senkinek nem érdeke.
  Szerintem ez kifejezetten jó írás, és a Délmagyartól szokatlan szakmai teljesítmény, biztosan nem volt könnyű összehozni. Botkának nincs felépített, biztos ellenfele, mindenki találgatja, kit állít ki ellene a Fidesz, hiszen ha most nem verik meg, akkor legközelebb négy év kormányzással a hátuk megett kell neikiállni, ami egészen más zsák görény. Ráadásul szerintem sok választó most is szívesen leváltaná Botkát, ha úgy gondolná, hogy van kire. Igen, a cikk különböző valószínűségű spekulációkat ütköztet, de azért elég jól ki lehet hámozni belőle, kinek a neve mennyire komolyan merült fel.”
 • 108. petibacsi 2009. november 04. 08:47
  „Szerinem illetlen dolog belemászkálni idő előtt egy szervezet személyi döntéseibe. A találgatás jó bulváros módszer, de talán az egyetlen megyei napilap mellőzhetné ezt. Egyértelműnek látom a szándékot, zavart kelteni a fejekben a Fidesszel kapcsolatban. A cui prodest? (kinek jó?) kérdés föltételével az olvasó is könnyen kitalálhatja, hogy kinek áll érdekében kavarni egyet a polgári oldal háza táján. Bár a szegedi Fidesz elég sokszor elszúrta már az esélyeit, mindig lehet egy ütőképes jelölt, aki kihívója lehet a jelenlegi polgármesternek. Botka mellett sok érv szól, de legalább annyi ellene is. Amennyire ismeresm a város hangulatát, elég sokaknak tele van féle stílussal és az általa képviselt párt uralmával. Szóval, én kivárnám a végét!”
 • 107. grg 2009. november 04. 08:22
  „Birodalmi: kár vitatkozni, csak magadat idegesíted, ezek akkor is botkára szavaznak, ha éhen halnak. tipikus falka (birka) szellem, hogy megy a tömeggel, ha nem botka lesz következőnek ezek a hangadók fogják szidni legjobban.”
 • 106. Birodalmi 2009. november 04. 07:58
  „"logaritmus: Amúgy ki ez a B(azi) Nagy László akit maga Szentséges Orbán küldött "le" Szegedre polgármesterkedni? Ki ő, hol volt eddig, van -e róla mosolygós fotó? Katolikus -é, hány gyermeket nevel, mind jár -é hittanra?" igen mert ezelőtt botka ki volt? nem is szegedi, Szolnokról jött, csak mszp színekben indult és szavazott rá a sok birka. Írjátok már meg mért olyan jó botka??? mit csinált a 8 év alatt??? könyörgöm csak egyet!!!!!!!!”
 • 105. rambla 2009. november 04. 04:49
  „Vannak még nevek a tarsolyban:
  Hókuszpók, Darth Vader, Vladan Matic, Csóka Károly, Székhelyi " Himnusz" József, a Szeviép, Mónus Áron...........!
  :-)”
 • 104. nagypappa 2009. november 04. 03:59
  „Véleményem szerint ahogyan Nógrádinak Mórahalmon, úgy Botkának Szegeden nincs méltó ellenfele.
  Amit csinálnak jól csinálják.
  Hogy vannak-e hibáik? Bizonyára.
  Hosszú élettapasztalatom alapján arra jöttem rá, rajtam kívül minden embernek van hibája.”
 • 103. maradando 2009. november 04. 01:25
  „Példaértékű Debrecen polgármesterének 8-éves működése! Erröl szólnak a híradások .
  Ha ez igy volt és van,akkor Botka László miért ne tudna megbirkozni egy ellenzéki 4-éves cikklussal ?
  A lényeg azon van ,hogy egy város vagy helység lakossága egy emberként kiáll e a városvezető álltal kitűzőtt cél mellé. Ha igen ,nem lehett egyetlen politikai erőnek sem figyelmen kivűl hagyni egy város érdekét.Lásd Debrecen.”
 • 102. Logaritmus 2009. november 04. 01:06
  „Amúgy ki ez a B(azi) Nagy László akit maga Szentséges Orbán küldött "le" Szegedre polgármesterkedni? Ki ő, hol volt eddig, van -e róla mosolygós fotó? Katolikus -é, hány gyermeket nevel, mind jár -é hittanra?”
 • 101. horvathi 2009. november 03. 23:16
  „A cikkben szereplő sok dezinformáló név közül azért mindenki tudja, hogy jövőre Botka - B. Nagy összecsapás lesz ebből. Elég elolvasni a Fidesz pártigazgatójával - Kubatov Gábor - a szegedma.hu oldalon készített interjút.

  A gond ezzel csupán az, hogy ezzel a felülről jött antidemokratikus jelöléssel csuopán Botka újbóli bebetonozását segítik elő.

  Botka hatalomban tartásához zseniális ötlet volt a Fidesz központ részéről B. Nagy elindítása!”
 • 100. hu00043 2009. november 03. 22:45
  „Biztos, hogy nyerni fog. Egyébként aki valamilyen szinten sikeres, az mind alkoholista vagy buzi. Ez elég sekélyes eszköztár az ellenzék részéről, aki egy Barthával dicsekedhet eleddig.”
 • 99. Bénadoki 2009. november 03. 22:35
  „Botka arogáns,nagyképű de a térténelemben csak az ilyaen emberek tudtak vezetők lenni.Lásd Berlusconi.Botka idejében csak fejlődött Szeged.Nincs vetélytársa.Persze mivel a választások nem a teljesitményről szólnak hanem párt szimpátiáról,ezért nem vbiztos,hogy nyerni fog.”
 • 98. Túróvarázs 2009. november 03. 21:16
  „több is veszett Bohácsnál..”
117 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegénység 100 arca

A 100 leggazdagabb magyar mintájára készítette el a Kurt Lewin Alapítvány a 100 legszegényebb című kiadványt. Tovább olvasom