Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Ki mit nem tud az átalakuló egészségbiztosításról?

Szeged - Másfél hét múlva dönt a parlament az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. A kormány tervei szerint a törvény jövőre lépne életbe. A törvényjavaslat körül sok még a kérdőjel, mi azonban kíváncsiak voltunk: mit tudnak róla az érintettek.
– Nem tudjuk, milyen tennivalóink lesznek, és azt sem, hogy mire lesz lehetőségünk. Sürgősségi ellátást biztosan kapunk majd – mondta tegnap a szegedi „SZTK" egyik szakrendelésére várakozó Joó László és barátnője. Attól, hogy több egészségbiztosítási pénztár közül választhatnak, az ellátásban nem várnak különösebb változást. Tudják, hogy automatikusan besorolják őket a megyei szolgáltatásszervezőhöz, és azt is, hogy pénztárt válthatnak. Viszont – mondják –, úgyis a tapasztalatok mutatják meg, melyik pénztárt érdemes választani – ezért biztosan nem mennek át máshová az első hónapokban. Szerintük a jelenlegi járulék valójában adó, amiért csak jó esetben kapnak ellátást. Ezzel szemben az új rendszerben tudják, mire költik a pénzüket, és azért milyen szolgáltatás jár nekik.

– Semmiféle külön tájékoztatást nem kaptunk, miben változnak a feladataink jövőre. Ez egyelőre többismeretlenes egyenlethez hasonlít. Úgy tudom, jövő szeptembertől élesedik a rendszer – közölte Szilárd András tápéi háziorvos, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke. Azt mondja, januártól is el kell látniuk például a nem biztosított pácienseket, de hogy ki fizet utánuk, nem tudni. Ha a betegek több pénztárhoz tartoznak, mindegyikkel külön szerződniük kell – ami vélhetően rengeteg papírmunkával és szaladgálással jár majd. A pénztárak különböző szakellátókkal szerződnek, ezért az orvosnak tudnia kellene azt is: melyik pénztártagot hova küldheti tovább speciális kezelésekre, vizsgálatokra. Egyelőre az sem tisztázott, mi jár valakinek állampolgári, és mi biztosított jogon, ezért az új helyzetre nemigen tudnak felkészülni.

A szegedi rendelőintézet betegei keveset tudnak az egészségbiztosítási reformról.
Fotó: Frank Yvette

– A háziorvosi rendszer nem változik, ott majd pontos tájékoztatást kapok páciensi feladataimról – jelentette ki Révész Mihály, a szegedi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője. A politikus tudja, hogy automatikusan a megyei pénztár tagja lesz, a szolgáltatásszervezők közti választást – szerinte – a biztosítók szórólapja, internetes és egyéb tájékoztatása segíti majd. Neki és családjának az a legfontosabb, hogy ne kerüljön ki a szegedi egyetemi klinikák ellátásából. Szerinte a régió lakóinak 70 százaléka is a betegirányítás alapján választ. Révész hozzátette: elvárná, hogy a pénztári ajánlatban szerepeljen évi egyszeri teljes és ingyenes kivizsgálás is. Ezzel ugyanis a későbbi drága kezeléseket is meg lehetne spórolni.

– Össze kell hangolnom a mostani magánpénztári tagságom, és a jövendő megyei pénztáras dolgaimat. Nem ismerem az alapellátási csomag tartalmát, tájékozódnom kell a pluszszolgáltatásokról, és hogy mindez mennyibe kerül – sorolta potenciális betegként jövőre esedékes tennivalóit Nógrádi Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő. – A kockázatfelméréshez, illetve a szerződéskötéshez a biztosítóknak ismerniük kell egészségügyi állapotomat, ezért teljes kivizsgálásra köteleznek, amit nekem kell majd kifizetnem – mondta. A mórahalmi polgármester pénztárválasztásnál a felkínált egészségügyi ellátók távolsága, szolgáltatási színvonala és spektruma alapján dönt. Szerinte a pénztárak közti valódi versenyhez legalább tíz év kell – ha annyit él az új rendszer. Úgy véli: lehetetlen lesz minden kérdést szabályozni a törvényben, a részletes végrehajtási rendeletek kidolgozása még biztosan több hónapig tart, így az új rendszer nem indulhat el januártól.

Tíz tudnivaló

– az új biztosítási rendszer 2008-tól indul
– 18 megyei és 4 közép-magyarországi pénztár alakul
– a pénztárak többségi (51 százalékos) tulajdonosa az állam
– a magánbefektetők 49 százalékos tulajdont szerezhetnek
– az egészségbiztosítási járulék mértéke nem emelkedik
– mindenkit automatikusan a megyei/területi pénztárhoz sorolnak be
– évente kétszer pénztárt lehet váltani
– a pénztárak tagsága 500 ezer és 2 millió közötti lehet
– a pénztáraknak minden háziorvossal szerződniük kell
– a pénztár dönti el, milyen szakellátáshoz hová kell fordulni

Olvasóink írták

 • 7. Modern, új Magyarországot akarok 2007. december 09. 00:03
  „A múlt évszázadok antidemokratikus rednszerei után 1989-1990-nel eljött a modern, demokratikus Magyarország ideje. Ehhez pedig változások kellenek. Azok, akik még a régi szocializmus vagy esetleg még a Horthy-rendszer idején növekedtek, szocializálódtak, azok ezt még nem biztos, hogy felfogják. Ahogyan a maradi emberek sem fogták fel a felvilágosodás értelmét, mikor az a kortársuk volt.

  A tájékoztatás hiánya miatt pedig nem elsősorban az egészségügyi-ellátást, vagy a kormányt kell szidalmazni, hanem önmagatokat. Egy modern, demokratikus Magyarországon alapvető állampolgári kötelesség, hogy tájékozódjunk, menjünk el a szükséges helyekre (virtuális vagy fizikai térben), pl. a minisztérium honlapjára. A változásokról majd csak december 17 után érdemes részletesen tájékozódni.

  Hogy akartok egy jobb, modernebb és élhetőbb Magyarországot, ha egyszerűen nem fogjátok fel, hogy ehhez milyen reform vagy nem reform-intézkedések kellenek, és hogy akarjátok egyáltalán felfogni és kritizálni a reformot úgy, hogy nem veszitek a fáradtságot és utánaérdeklődtök a részleteknek?
  A demagógia, a tudatlanság és a lustaság nem szerepelhet a modern, demokratikus és élhetőbb Magyarország értékei között.

  A rendszerváltozással megszerzett demokratikus jogokkal élni is tudni kell, nem csak elmenni 4 évente ikszelgetni meg mindig osztani, amit csak lehet. Poliszpolgárnak kell lenni, ahogy az már a görögöknél is volt.
  Kritizálni dolgokat, főleg tudományos vagy politikai dolgokat csak akkortól lehet, amikor már a megszerezhető információk nagy többségének birtokában vagyunk!

  Ha pedig valós kritikát fogalmazunk meg, azt, mivel demokráciában élünk, nyugodtan eljuttathatjuk a megfelelő szervekhez, normális megfogalmazással, részletező kifejezéssel, nem pedig ilyen demagóg hülyeségekkel osztjuk a világot a médiában és az interneten, mint azt sokan teszik.”
 • 6. Szahmet 2007. december 08. 13:49
  „Te jó ég,Sztk-igen,igen azt hozzátehették volna-mire az embert ott ellátják,addigra akár meg is halhat,mert annyira foglalkoznak a betegekkel.
  Az nem lep meg tájékoztatást nem adnak semmiről,ebből is látszik az Eü-i színvonal..”
 • 5. Bag 2007. december 06. 17:24
  „Mitnemtudunk-mitnemtudunk: hát, HOGY MIBŐL FOGJUK A KEZELÉSEKET KIFIZETNI!!! Azt, hogy mindent megint ellopnak azt már tapasztalatból tudjuk.”
 • 4. dondongó 2007. december 06. 13:05
  „Én arról nem tudok, hogy ez az átalakítás szerepelt volna az MSZP választási programjában. Az az érzésem, hogy a párt mezei hadai sem tudtak erről.”
 • 3. El Nyomottka 2007. december 06. 11:51
  „Én már tudom hogyan fog ez a gyakorlatban működni! Úgy, hogy aki csak teheti, szépen lehúzza a rolót és kivonul a feketegazdaságba!

  Amikor azt látod, hogy a befizetett járulékaidért semmit nem kapsz, és már a leghitványabb alapellátásért is fizetned kell, akkor majd takarékoskodsz magadnak...”
 • 2. Naca 2007. december 06. 09:09
  „Nyitott kérdés az még mindig bőven akad, holott azt hallottuk, mindenben egyezség született. Hogy mi és hogyan fog működni (vagy nem működni), a mindennapok megmutatják. Nekem legnagyobb aggályom a szakorvosi ellátással kapcsolatban van. Ezután megszablyák, hogy hová mehetek, holott egy adott betegséggel mondjuk 10-15 éve kezel ugyanaz az orvos, elégedettségemre. Most esetleg átkerülök egy idegenhez, aki semmit nem tud rólam és kezdődnek a bajok.”
 • 1. Imre 2007. december 06. 07:58
  „Már elnézést kérek, Kökény Mihály tegnap előtt este nyilatkozta, hogy vagy harminc részletkérdésben egyeztek meg e napon az SZDSZ-szel. szerintem még senki nem ismerheti a törvényjavaslat teljességét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végrehajtást kért az SZKT a parkolóház fővállalkozója ellen

Szeged - Pert vesztett tavaly a Szegedi Közlekedési Társasággal szemben az Arany János utcai parkolóházat építő svéd fővállalkozó. Ám azóta sem fizet. Tovább olvasom