Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ki mit tud a szomszédjáról?

Éljünk együtt, mint Mágenheimék és Takácsék, vagy jobb a hűvös szomszéd viszony a panelházakban? Az egy emeleten élők többnyire tudnak ezt azt egymásról, de van, aki a három méterre lakó nevét sem tudja. A szexuális szokásait viszont ismeri.
Mi a neve, mivel foglalkozik, mi a hobbija, melyik párttal szimpatizál a szomszéd? – ezeket a kérdéseket tettük fel egymástól három méterre élő embereknek. Volt, aki tudta.

– A nevét, és a foglalkozását meg tudom mondani, de csak annak, aki ezen az emeleten lakik. A hobbijuk? Van, aki BMX-ezik – válaszolt egy Felső Tisza-parti panel hetedik emeletén élő Dékány Richárd, aki a pártszimpátiára vonatkozó kérdésen meglepődött. Ilyen információval a 19 éves fiú nem tudott szolgálni.

– Nem ismerkednek, nem barátkoznak, de nem is veszekednek, és nem irigykednek egymásra a panelban lakók – magyarázta az első emeleten Farkas Mihály, aki bevallotta: már ő is gondolkodott azon, hogy jó vagy rossz a panel-elszigeteltség. A férfi így folytatta: faluhelyen mindenki jól ismeri egymást, ez pedig sok problémát okoz.

Kukucskálós Ági néni

Összehasonlításképpen álljon itt a belvárosi társasházban élő Kornélia tapasztalata: – A nagyanyám mindent tud a szomszédokról, mert kukucskál. Ő a kukucskálós Ági néni. A munkatársam szomszédja is állandóan kinn van a folyosón és kérdezősködik, meg figyel. Mondjuk, betörők ellen jó. Nálunk is tudják, hogy ki hányszor kapcsolja fel a villanyt a folyosón, mire felér a lakásáig, én pedig tudom, hogy a szomszéd kutyája depressziós. Beülnek a lakók az ablakba és ott beszélgetnek, néha engem is megállítanak és elmondják, mi történt. Egyébként tök vicces, bár ki tudja, rólam mit mondanak... 
– Anyám bodajki, és tele van panasszal. Ott napi téma, hogy mit mondott, mit látott a szomszéd. Én nem akarok többet tudni a mellettem élőkről. Vannak barátaim, de nem a házban. Talán itt mindenki érzi a veszélyét egy bizalmas viszonynak. Ez nem azt jelenti, hogy a panelban lakók nem kellően nyitottak, csak nem házbeliekkel barátkoznak. Ahhoz túl közel laknak egymáshoz. A férfi 1986 óta él ugyanabban a panelban, de olyan konfliktusra, ami tartósan egy családra terelte volna a többiek figyelmet, nem emlékszik.

Foki Imréné nem ért egyet Farkas Mihállyal, szerinte szorosabb kapcsolat lenne indokolt azok között, akik egy lépcsőházban élnek. Az asszony csak rokonlátogatóban járt Szegeden, egyébként Nyíregyháza mellett él, családi házban. A panelban csupán egy-két famíliát ismer. Úgy gondolja, a Szomszédok című teleregény jó példa lehetne minden panellakó előtt, mert Takácsék, Mágenheimék és Vágásiék segítették egymást. Ők megpróbáltak emberi módon élni – fogalmazott.

– Annyira nem érdekelnek. Kihagynám inkább a válaszadás lehetőségét – reagált és hárított egyszerre egy másik lakó, egy középkorú férfi. Egy fiatal lánytól pedig megtudtuk: szomszédjai nevét, foglalkozását, pláne pártszimpátiáját nem ismeri, de szexuális szokásaikról tudna mesélni. Részleteket nem akartunk hallani, ezért csak annyit mondott: hetente háromszor csinálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűszezon – még két hétig

Szeged - Még legalább két hétig tart a parlagfűszezon. Rengeteg az allergén gyom, és már a legkisebb… Tovább olvasom