Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ki nézi levegőnek a megyei közgyűlést?

Szeged - Határozatképtelenség miatt szakadt félbe a megyei közgyűlés három legutóbbi üléséből kettő. Az elnök asszony azokat az MSZP-s képviselőket teszi felelőssé, akik azt nyilatkozzák, nincs is szükség megyékre. Az MSZP-SZDSZ-frakció vezetője szerint viszont a vezető erőnek, a Fidesznek kellene biztosítania a közgyűlés működéséhez szükséges többséget.
Tavaly december 18-án és idén március 26-án is úgy ért véget a megyei közgyűlés ülése, hogy nem sikerült minden előterjesztést megtárgyalni. Elfogytak a teremből a képviselők, nem maradtak benn huszonegyen, ennyi kell ugyanis a határozatképességhez. Decemberben a közgyűlés nem fogadta el a szocialisták indítványát, hogy alakuljon vizsgálóbizottság egy vitás ügy kiderítésére. A szavazás után az MSZP–SZDSZ-frakció tagjai elmentek, és nem lehetett folytatni az ülést. Márciusban pedig a szentesi középiskolákkal kapcsolatos vita és döntés után mentek el többen.

– Megyei elnökként az a dolgom, hogy jól előkészített, felelős döntésre alkalmas előterjesztések kerüljenek a közgyűlés elé – felelte a történtekkel kapcsolatos kérdésünkre Magyar Anna elnök. – Azt, hogy ki mennyire veszi komolyan a megyei közgyűlési tagsággal együtt járó munkát, amely több ezer ellátott vagy alkalmazott jövőjét befolyásolja, mindenki maga dönti el. Az elmúlt hónapokban két szocialista képviselőnk, Szirbik Imre és Simicz József is nyilvánosan kijelentette: szerintük nincs szükség a megyékre. Az én kérdésem az: elvárhatjuk-e ezek után, hogy fontosnak tartsák a megye ügyeit?

Az MSZP–SZDSZ-frakció vezetője meg azt mondja, a mindenkori kormányzó erőnek a felelőssége, hogy biztosítsa a határozatképességhez szükséges többséget. – A jelek szerint a jobboldaliak nem veszik elég komolyan a megyét, hiszen mindkét esetben kevesebben voltak huszonegynél – érvel Kozma József. – Mi konstruktív ellenzék vagyunk, vannak módosító javaslataink, és föl is készülünk az ülésekre. De amikor nincs meg a jobboldali többség, mégis visszadobják a javaslatainkat, természetesen felmerül a kérdés: miért mi biztosítsuk a határozatképességet? Szirbik Imre pedig az egyik legaktívabb képviselő a megyei közgyűlésben, függetlenül attól, mit gondol a megyéről.

Erőviszonyok tegnap és ma

A negyvenfős megyei közgyűlésben az az oldal viszi a prímet, amelyik legalább huszonegy képviselőt magáénak tudhat. A 2002-től 2006-ig regnáló közgyűlésben az MSZP-SZDSZ-szövetségnek ugyan csak 19 képviselője volt, de segítő civilekkel együtt általában 23 fős, kényelmes többséget alkotott. Akkor is előfordult, hogy a csapat szétszavazott, többnyire a városokat érintő ügyekben. A mostani, Fidesz vezette megyén 22 voks alkotja a többséget – ez tényleg hamarabb fogy el.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2009. április 09. 19:52
    „Magyar Anna verje le a jegyzőn!”
  • 1. klj_54 2009. április 09. 19:34
    „No ez vár a fityuszra, ha kormányra kerül!
    Az MSZP-sek megtanulták azokat a technikákat, amelyeket a fityusz mutatott be a parlamentben az elmúlt hat évben. Lesz kis durcáskodás majd a parlamentben emiatt.
    Bár én az ilyen képviselőt (mármint saját érdekeinek képviselőjét!) kivágnám a közéletből!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a városból! - Tippek az ünnepi hétvégére

Szeged - Száz kilométeres sugarú kört rajzoltunk Szeged köré, ezen belül – na jó, egy kicsivel… Tovább olvasom