Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Ki vigyáz a szegediekre?

Szeged - A közbiztonság hálás téma, mindenki vágyik rá, és mindenki ért hozzá. Szegeden már így is számtalan szervezet vigyáz ránk, de lehet, hogy lesz még több is.
Települési őrség felállításáról ötletelnek a szocialisták – ezek járnának el a 20 ezer forintos értékhatár alatti szabálysértési ügyekben, és ellátnák a közterület-felügyeleti feladatokat is. A vidéki települések rendjére akar vigyázni a Magyar Gárda is, annak ellenére, hogy jogerős bírósági ítélet szüntette meg a szervezetet. Itt van aztán még a nyilvánosság előtt csupán egyszer, Szegeden bemutatkozó, önmagát önvédelmi mozgalomként jellemző Betyársereg is.

A közbiztonság hálás téma, olyan, mint a világbéke, mindenki vágyik rá. És már így sem kevesen vigyázzák: Szegeden például a rendőrségen kívül a 300 fős polgárőrség, a 367 fős városőrség, a közterület-felügyelők. Sőt a közgyűlésnek is van jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottsága, amely ugyan nem járőrözik, de szóhoz jut a közbiztonsággal kapcsolatos döntésekben. És szerephez jut maga az önkormányzat is, amelynek törvény szerint gondoskodnia kell a közbiztonság helyi feladatairól. A gondoskodás tulajdonképpen a rendőrség pénzbeli támogatását jelenti, az összeg Szegeden 2009-ben 15 millió forint (2008-ban 8 millió volt). A támogatást jórészt pályázati önerőre, felszerelésre költi a kapitányság, vagy túlórapénzként fizet belőle például az önkormányzati rendezvények biztosításában dolgozó munkatársainak.

A szegedi városőrség emberei gyakran járőröznek együtt a rendőrökkel. Fotó: Miskolczi Róbert
A szegedi városőrség emberei gyakran járőröznek együtt a rendőrökkel.
Fotó: Miskolczi Róbert

Önkormányzati feladat, a jegyzőhöz tartozik a 20 ezer forint értéket nem meghaladó tulajdon elleni szabálysértés – ezt venné át a tervek szerint a települési őrség. Mózes Ervin címzetes főjegyző tájékoztatása szerint Szegeden évente 1500 ilyen eset fordul elő, de az ügyek száma nő. Jellemzően bolti lopásokról van szó, vagy például az albérlő visz el valamit a főbérlő lakásából, a strandon felügyelet nélkül hagyott táska tűnik el, vagy egy mobiltelefonnal szalad el a tolvaj.

Pártvélemények

A Fidesz szerint sehogy nincs rá szükség, a párt közleményében az áll: a rendőrséget kell megerősíteni, a büntető jogszabályokat kell szigorítani. Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke úgy véli: az MSZP-nek elég ideje volt a közbiztonságért dolgozni, a települési őrség ötletével szerinte elkéstek.

A fenti szervezetek együttműködnek egymással, a teljeség igénye nélkül: a városőrség a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, a polgárőrséggel. A közterület-felügyelet a rendőrséggel, a polgárőrség a rendőrséggel. Tehát a közbiztonság felett gyakorlatilag több szervezetből álló háló őrködik.

Hogy jönne a képbe a települési őrség? Az általunk megkérdezett szakértők szerint úgynevezett önkormányzati rendőrségként lenne létjogosultsága, vagyis a rendőrségtől függetlenül működő, önkormányzathoz tartozó szervezetként – például a jelenlegi közterület-felügyeletre épülve plusz jogkörökkel. De semmiképp nem vadonatúj testületként. Elláthatná például a 20 ezres szabálysértési ügyeken túl a városi rendezvények biztosítását is, ezzel tehermentesítené a rendőrséget.

Telefon a 20 ezres határon

A mobilszolgáltató a rendőrségnek kiad adatokat, a szabálysértési hatóságnak nem. Ha viszont a rendőrségnek már megvannak a szükséges adatok, de kiderül, hogy a telefon értéke 20 ezer alatt van, akkor ezeket az adatokat a rendőrség tovább adja a szabálysértési hatóságnak, amely dolgozhat a megszerzett információkkal.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. nyugdíjas 2009. november 17. 13:14
  „Én azt tartom a szomorúnak, hogy ´a sok bábaköszt elveszett a gyerek´...”
 • 31. bélás 2009. november 17. 12:54
  „Ha ilyen sok van 30 méterenként beléjük kéne futnom, de én nem látok senkit...Jaaa kocsival járnak az más akkor bocs. DE akkor ki vigyáz Szegedre, ha kocsikáznak az lcd-s rádiót nézik a másik meg vezet?
  Viccegylet”
 • 30. E! 2009. november 17. 12:45
  „Hümm.
  2009.07.08. 10:00 - hogy került ez most címlapra? 2009. 11. 17. van :)”
 • 29. tobikamama 2009. július 14. 18:41
  „bo igazad van minek ezek”
 • 28. egyszegedi 2009. július 09. 07:25
  „Bruhaha, nagyon szimpatikus, amit írsz, jórészt igazad is van. Azt a nyugdíjas témát gondold át még egyszer, mert nem teljesen úgy van, ahogy leírtad. Még egyszer mondom, igazad van. De ahogy leírod, ahogy kifejezed magad, az alpári. Ezt a stílust ha elhagyod, kiváló ember leszel.”
 • 27. h65535 2009. július 08. 21:34
  „- A sok bűnözőtől ki véd meg?
  - A cigányoktól ki véd meg? (Hozzáteszem, hogy bűnöző mocsadékokra gondolok!)
  - A sok szájkosár nélküli kutyától ki véd meg?
  - A bagósok füstjétől ki véd meg?
  - A rokiparkolót elfoglaló álrokiktól?
  - stb...

  Senki, magunk ha elkerüljük mindet. De ahogy sokasodnak, egyre kevesebb az esély arra, hogy ne fussunk a fentiekben az utcán, buszon, vonaton...

  Ha megvédeni próbáljuk magunkat...
  - Jönnek a köcsög jogászok, hogy a bűnözőknek is van lelke.
  - Jön az szdsz és az ombudsman, hogy nekik is vannak jogaik, hja igen meg kötelességeik is!
  - Jönnek a bunyek állatvédők, nem lehet bántani a büdös dögöt, hiába szedte le a fél karját az embernek.
  - Na és jön a sok okostóni...
  - Hja a szegény agyrokkantak...

  Szóval lehet választani. Azaz nincs választás.”
 • 26. varadipal 2009. július 08. 20:30
  „24. Comet Pont ide illik.Talált süllyed. 5-ös”
 • 25. bo 2009. július 08. 19:45
  „Sötét nadrág, fehér ing, mellény, sapka,.... bennem félelmek kelt! Feloszlatni őket!”
 • 24. comet 2009. július 08. 19:16
  „a cikkről egy hajdani partizán napló bejegyzései jutottak az eszembe:
  november 11. Kizavartuk a németeket az erdőből.
  november 12. A németek kizavartak minket az erdőből.
  november 13. Kizavartuk a németeket az erdőből.
  november 14. A németek kizavartak minket az erdőből.
  november 15. Jött a csősz és mindenkit kizavart az erdőből.

  A jelek szerint a magyar dzsungelben is több esélyes a fogócska ...
  Pedig talán elegendő lenne egy jó csősz, akarom mondani egy jó rendőrség.”
 • 23. varadipal 2009. július 08. 18:14
  „16,19.
  Tisztában vagyok vele, hogy a most aktívak munkabérét terhelő járulékaiból fizetik a nyugdíjamat.
  Nekem csak az a problémám, hogy a hozzászóló pejoratívan értelmezte, hogy a hajléktalant meg a nyugdíjast ő tartja el. Erre kívántam úgy reagálni, hogy munkaképes koráig én zabáltattam, miközben a nagyapját és nagyanyját is én tartottam el, és ezt soha nem vágtam a képibe. Most talán büdös neki, hogy ő tart el engem.Isten őrizzen meg attól, hogy a saját apja, anyja rá legyen szorulva. Nem vagyok arról sem meggyőződve, hogy az ilyen mentalitású ember egyáltalán dolgozott valaha, és fizetett utána adót. Majd a nyugdíján meglátja, ha lesz neki egyáltalán.”
 • 22. .suhym. 2009. július 08. 18:01
  „Fejlesszék a rendőrséget, azért van, hogy vigyázzon ránk.
  Nem?

  Ezzel kapcsolatban Pesti Lászlónak volt egy eszmefuttatása a Civilkaszinóban. Érdemes megnézni, totál igazat adok neki, ja és a gárdával kapcsolatban is!”
 • 21. benq 2009. július 08. 17:52
  „A rendőröket fel eskették ,hogy mindenkori állam vezetést szolgálják és parancsra tesznek mindent, kivéve ha az a parancs törvényt sért (sok esetben ezeket vizsgálják a jogászok),persze hogy fél a rendőr, lefényképezik, le videózzák és felteszik a netre,még akkor is ha akcióban van aztán kezdődik a kivizsgálás ami nem hiányzik egyiknek sem, ha meg étteremben ebédel,lehet ott veszi ki az időközi pihenőjét,ezzel az erővel ne menjen senki sem menzára,vagy menüt enni étterembe.......”
 • 20. garbon 2009. július 08. 17:17
  „Ez azt mutatja, hogy a rendőrség nem úra a helyzetnek és csak kizárólag párt érdekekre cselekszik. Elmondható az, hogy az MSZP háttér rendőrsége a jelenlegi formájában többet foglalkozik politikával mint bünüldőzéssel.”
 • 19. Logaritmus 2009. július 08. 16:43
  „"A nyugdíjas/nagy része/ nem a Te adódból él."

  De igen. A felosztó-kirovó rendszerben az aktív járulékfizetők nem a saját nyugdíjukra raknak félre, hanem a mostaniak pénzét "dobják" össze. Ha nyugdíjas vagy, a te nyugdíjadat én fizetem ki. Amikor te dolgoztál, akkor az akkori nyugdíjasok nyugdíját fizetted ki.”
 • 18. flexsnake 2009. július 08. 16:31
  „16. sajnos a mostani nyugdíjasokat a dolgozók tartják el. Te rendesen fizethetted a járulékokat a rendszer deficites és ez a következménye. Nem a te hibád, és akár fel is háborodhatsz rajta hogy a nyugdíjas aki ledolgozott x évet most egy dolgozó tartja el a befizetett adójából. Így baszták el a rendszert. De inkább így el lehessen tartani nyugdíjast minthogy sehogyan se.”
 • 17. flexsnake 2009. július 08. 16:29
  „,,például a jelenlegi közterület-felügyeletre épülve plusz jogkörökkel. De semmiképp nem vadonatúj testületként. Elláthatná például a 20 ezres szabálysértési ügyeken túl a városi rendezvények biztosítását is, ezzel tehermentesítené a rendőrséget."
  HA kapnak olyan jogköröket mint például az igazoltatás és az előállítás akkor hajrá. Különben nincs semmi értelme mert lesz megint 40 városőr akik polgári személyként nem tudnak semmit se tenni.
  Külföldön külön tömegközlekedési rendszervezet van ami a metrókért,buszokért felel, minden ami azon történik vagy állomáson az hozzájuk tartozik. Bilincselnek, előállítanak igazoltatnak. Vagy így lehet vagy sehogyan se.
  Kapjanak normális jogköröket de akkor feddhetetlen , csak büntetlen állampolgár lásson el szolgálatot.”
 • 16. varadipal 2009. július 08. 16:27
  „Bruhaha 13.hsz.
  Minden szavaddal egyetértek egyet kivéve: A nyugdíjas/nagy része/ nem a Te adódból él. Én 42 évig güriztem, tartottalak el fizettem a sulidat,adtam a zsebpénzedet, és a járulékot is perkáltam ki, hogy nyugdíjam legyen.Ha a Te adódból élek, akkor én neveltelek fel. Ha arra gondoltál, hogy a 35 éves rokkantnyugdíjas aranyláncos nyaknélküli potrohost a héten lecsukták, akkor igaz, amit írtál. Kérlek akkor tegyél valamilyen különbséget nyugdíjas és nyugdíjas között.
  Üdv: az Egyik Fajta - nem Belőled jól élő- Nyugdíjas.”
 • 15. tsz 2009. július 08. 16:20
  „1. hozzászólás keletaru 2009.07.08. 11:19

  "Ha ők szervezik, akkor az nem fogja majd az embereket félelemmel eltölteni ,vagy megbotránkoztatni"

  A különbség az, hogy van ugye az állam, melynek vezetői demokratikus választásokon nyerték felhatalmazásukat, meg van a Jobbik a gárdájával, akiket a f.szom se kért rá :)”
 • 14. bruhahaha 2009. július 08. 16:02
  „lOGARITMUSNAK:

  Teljesen igaza van!!!! Aki nem volt ott, nem is szedték össze és én pl. aki itthon voltam, meg gondolom log sem volt közöttük, és ott sem, nem is lett semmi bajunk az egészből és nem is fáj egyikünknek sem. Már megint ki magyaráz ez ellen, aki disznófülű volt és ott volt. Ennyi....”
 • 13. bruhahaha 2009. július 08. 15:57
  „Liptákjószág! Tudod ki van a Te adódból? A hajléktalan kisapám! Meg a nyugdíjas! Ne legyen nagy az arcod! Ebédre siet mi? Minek van a megkülönböztető Te jóeszű? Ha szabálysértést lát, úgy fog utánamenni, ha záróvonalon fordul és 5 mp.-ig tart akkor addig és megy tovább! Akkor mi van? Honnan tudod, hogy mit csinál? Agytröszt! Ha meg gerinctelen embernek születni kell, hát neked sikerült! Tedd ki a neved apám meg, hogy ki vagy azután osztogass! Minden nagyarcúnak ezt ajánkom, névvel címmel, úgyvállalja! Nem, nem a fenyegetés miatt! Csak akkor legyen nagypofájú!

  És ki ugat a rendőr ellen, hogy lefotózta, úgy van, aki kolbászért vette a jogsit és ott rohad a tilosban. Ennyi! És azt trafizzák le, aki nem fér a bőrébe! Én igenis törvénytisztelő vagyok, de letolnak, ha 50-eé megyke és levillognak ha a belvárosi hídon 30-al. Csak helyettem senki sem fogja kifizetni a 30 ezret, emylik köcsög, nem fér a bőrébe. Aki meg nem tud közlekedni, ne üljön autóba! És igenis, kocsikázznak csak a városban és büntessék meg az összes idiótát, azt is aki nincs bekötve. Nekem rendben van mindenem és betartok mindent ó, nem is fizetek egy büdös fillért sem büntetésre, pedig megállítottak nem egyszer!!! Az van beparázva, akinek van vaj a füle mögött. Annak fotozzák kövér rendőrök az autóját!!! HE HE HE!!!

  Gárdista, Te meg ne sünözz, mert annyit érsz, hogy beszűntettek... HE HE HE! Most meg itt tudsz csak arcoskodni!

  És Ti várjátok el ezek után a sok beugatás után, hogy rátok normális emberként nézzenek... Adjatok törvényt a kezükbe! Ne a megkötött rendőrkéznek magyarázzatok! A külföldiekkel szembeni intézkedés sem tetszik, hát rajta, alkottassátok meg! Oda rakjátok az arcotokat...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valamit visz a víz! – A tiszai szemét nyomában

Szeged - Műanyag palackok a Tiszában – mindennapos látvány. De vajon honnan érkezik, és mi… Tovább olvasom