Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kiállítás a katyni mészárlásról a Fekete Házban

Szeged - A katyni tömegmészárlásról, a XX. század egyik legbrutálisabb politikai gyilkosság-sorozatáról nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete Házban április 3-án, pénteken 11 órakor.
A katyni gyilkosságoknak mintegy 22 ezer lengyel állampolgár esett áldozatául. A sok ezer katonatiszten kívül az oroszok megöltek 760 orvost, 1040 tanárt és több mint 100 jogászt is. A tárlatot Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének köszöntője után Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke nyitja meg.

A kiállítás segítségével megérthető a lengyel tragédia, mely máig ható fájdalmat jelent a lengyelek százezreinek. A tárlat rendezői számos fotó és dokumentum segítségével igyekeznek bemutatni, hogy miként történt, történhetett meg a gyilkos ösztönök tombolása.

1940-ben a Szovjetunió belügyi népbiztosa Berija, elkészítette Sztálinnak szánt indítványát, mely 14700 lengyel katonatiszt és 11000 állampolgár legyilkolásáról szólt. Március 5-én mindketten szignálták a dokumentumot. A lengyel állampolgárok legyilkolása 1940. április 3-án kezdődött és egész májusban tartott, a börtönökben 1940 őszéig gyilkoltak.

Gyalog, marhavagonokban vagy teherautókon vitték el az áldozatokat a gyilkosságok színhelyeire, ahol a fiatalabb, erősebb tiszteknek a fejükre húzták katonai kabátjukat, kezüket pedig szovjet gyártmányú, egyenlő hosszúságúra darabolt kötelekkel kötötték hátra. A foglyokat a gyilkosságok előtt még beoltották hastífusz és kolera ellen, egyes elképzelések szerint azért, hogy elhitessék velük, nyugatra mennek.

A kivégzések „halállisták" alapján történtek, a foglyokat egyenként végezték ki, maroklőfegyverrel tarkón lőtték őket.

A vérengzéseknek több magyar vonatkozása is volt. Korompay Emánuel tartalékos százados, a Varsói Egyetem magyar lektora is ott vesztette életét. Ő szerkesztette az első lengyel-magyar szótárt. A második világháború kitörésekor Korompayt tartalékos lengyel századosként mozgósították és a keleti határvidéken esett szovjet fogságba, s végül Harkovban lőtték tömegsírba.

A szintén magyar Orsós Ferenc patológus részt vett a tömegsírok vizsgálatában. A katyni jegyzőkönyv aláírásáért háborús bűnössé nyilvánították, és halálra ítélték, de végül nem végezték ki.

A szabad világ politikai okokból elhallgatta a szovjet csapatok cselekedeteit, azonban az amerikai és angol titkosszolgálat már 1943-ban tudta a valódi elkövetők személyét. A katyni bűntettet a Szovjetunió legfelsőbb állami és pártvezetőinek utasítására hajtották végre egy olyan ország polgárain, amely jogilag nem is állt háborús viszonyban a Szovjetunióval. A tömeggyilkosság ügye a nürnbergi per napirendjére is felkerült, de a szovjetek ott is a németeket vádolták a tömeggyilkosság elkövetésével.

A Csongrád Megyei Lengyel Év alkalmából létrejövő döbbenetes hangulatú kiállítás május 18-ig tekinthető meg a Fekete házban.

Olvasóink írták

 • 5. cumania 2009. április 01. 09:48
  „Somogyi és Kelemen utca sarok.A sörkerttel srégen szembe.Vigyázz,nem fekete!”
 • 4. varadipal 2009. április 01. 08:21
  „Nemrég költöztem Szegedre. Kérek egy kis segítséget: Hol van a Fekete Ház?
  Lsz . a címét írja meg aki tudja. Köszi.”
 • 3. Hmmm... 2009. április 01. 08:05
  „Kedves "Mil"
  Az onkritika gyakorlasa becsulendo dolog!
  Aztan meg, ne legyunk merevek es makacsak, az sosem vezet jora.”
 • 2. Mil 2009. március 31. 20:19
  „Hehe, az egykori munkásmozgalmi múzeumban mutogatják a szovjet rendszer bűneit.. :)”
 • 1. horvathi 2009. március 31. 15:18
  „Ezt a rendkívül érdekesnek ígérkező kiállítást mindenkinek látnia kell.

  Előtte érdemes megnézni Andrzej Wajda: Katyn c. filmjét, amelyet eddig csak a Duna TV tűzött műsorára.

  Az ezer évre visszatekintő lengyel-magyar barátság és közös európai sorsunk alaposabb megismerése kötelez minket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a devizahitelek károsultjai

A devizahitelek forinthitellé való átváltása nem oldható meg csak állami kötelezettségvállalással. Ez ugyanis komoly diszkriminációt jelentene a hitelüket forintban felvevők számára. Tovább olvasom