Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Kiállítás nyílik Papp Janó jelmezeiből

A civil ruha lényege hogy dögös legyen. A színpadi jelmez esetén a szerep karaktere dominál – mondta Papp Janó, aki Gregor Bernadettnek, Udvaros Dorottyának ezt is, azt is tervez. Alkotásaiból kiállítás nyílik.
Kakastollak a kék minden árnyalatában – díszei egy nagyasszonyos pongyolának, melyet Béres Ilona viselt az Ifjúság édes madara című előadáson. Arrébb Gregor Bernadett Hókirálynő bundája és gazdag fejdísze. Találgatjuk: kényelmetlen-e. Próbáld fel – ad engedélyt Papp Janó, a jelmezek tervezője, miközben a közelmúltban készített kosztümöket rendezi a szegedi Fekete Házban. Kiállításra készül, mi pedig arról faggatjuk: a szerep vagy a színésznő személyisége dominál-e inkább, mikor alkot.

– Mindkettő. A szerep az erősebb, de az egyéniség is belejátszik. Beszélgetek a színésznőkkel, megnézem, civilben hogyan öltözködnek, megpróbálok számukra elfogadható léptékű öltözetet kitalálni. Tizenhét éve tervezek, maximálisan megbíznak bennem. Ezek itt nagy, „vonulós" ruhák, amiket nagyon szeretnek a művésznők. Gregor Berni például eleve sugároz, képvisel egyfajta dívaságot.

Száz évente egyszer

Papp Janó tízéves korától tervez jelmezeket, tizenhárom évesen már önálló tárlatot rendezett. Márk Tivadar Kossuth-díjas jelmeztervező ezt mondta róla: „százévente egyszer születik egy ilyen tehetség". Papp eddig közel négyszáz színdarab és film szereplői számára tervezett öltözetet. Többek között Milánó, Velence, München, Tokió és New York teátrumaiban is megfordult tervezőként. A tárlaton közel ötven ruhát, jelmezt, jelmezmakettet tekinthetnek majd meg az érdeklődők.

Janó nemcsak neki, de Udvaros Dorottyának, Marozsán Erikának, Für Anikónak, Hernádi Juditnak is szívesen tervez, akár civil öltözéket is. Bernadettnek eddig három estélyi ruhát álmodott meg, és az Operabálon is többen viselték már az ő kreációit.
– Jó tudni, hogy ott voltam. Még ha én magam nem is, de a ruhám igen – mosolyog, majd kérésünkre egy Vénusz öltözéket is bemutat.

– A színházban összmunkáról beszélünk. Az egyéniség megjelenik ugyan, de erős a figura, a szerep karaktere. A civil ruha lényege viszont, hogy jól álljon, dögös legyen, tátva maradjon a szája annak, aki meglátja. Vásárolnak Zoób Katitól is, de nincs köztünk rivalizálás. Mást képviselünk, és ezt jól felmérik a színésznők. Amíg van piac, válogathatnak.

Papp Janó elárulta: eljött az ideje, hogy saját kollekcióval álljon elő. Őszre talán kész lesz, de erről egyelőre nem árult el sokat. Munkáit addig is a Fekete Házban láthatjuk, keddtől. A kiállítás címe: Jelmezek, álmok, dívák. A tárlatot Zoób Kati nyitja meg.

A Hókirálynő-fejdísz egyébként kényelmes volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Szent István téri piacot

Hivatalosan is kinyitott a Szent István téri piac; hat üzlet bérelt pavilont, az őstermelők… Tovább olvasom