Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kiállításrendezők nagy álma

Milliárdos festményeket foghatnak kezükben, mégsem ezt tartják a legkülönlegesebbnek munkájukban a Móra Ferenc Múzeum kiállításrendezői. A két fiatalember arra a legbüszkébb, hogy a Munkácsy-tárlat megvalósításában szabad kezet kaptak, így a látogatókat teljes egészében az a látvány fogadja, amit ők megálmodtak.
Szabó Róbert és Magyar András a 213 millió forintos Cigánytábort teszi a helyére. Fotó: Segesvári Csaba
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy milliárdos értékek forognak a kezük között, Magyar András és Szabó Róbert azonban közéjük tartozik. Egyikük sem gazdag, nem is ismernek olyanokat, akik kimagasló színvonalon élnének. Viszont ez a munkájuk. A szegedi Móra Ferenc Múzeum két kiállításrendezője a Munkácsy tárlat kapcsán például nem egy olyan alkotást fogott a kezében, melynek ára egy átlagos ember számára szinte felfoghatatlan. Tisztában vannak azzal, mekkora felelősség a munkájuk, de általában ebbe inkább nem is gondolnak bele.

– Remegő kézzel mégsem lehet dolgozni – viccelődtek. – Az pedig meg sem fordul a fejünkben, mi történne, ha mondjuk a mi hibánkból kár keletkezne egy olyan festményben, mely egyrészt pótolhatatlan, másrészt dollármilliókba kerül.

A két fiatalember egyébként azt mondja, a Munkácsy-képeket sem kezelték másként, mint a többi kiállítási tárgyat. – A 213 millió forintos Cigánytábor című festményt is ugyanúgy kell a falra akasztani, mint egy százezer forintosat – magyarázta Róbert.

A múzeum kiállítás-rendezői eddigi munkáik közül a mostani Munkácsy-tárlatra a legbüszkébbek, melynek megvalósítására mindössze két hét állt rendelkezésükre. Az, hogy a látogatókat ez hatás fogadja, a kurátor Nagy Imrével együtt az ő érdemük. Ők álmodták meg, melyik festmény hova kerüljön, milyen legyen a megvilágítás, és egyáltalán: hogyan oldják meg, hogy a nagy értékű műtárgyak egy állandó kiállítás helyére kerülhessenek.

Két hét, tízezer látogató

Napra pontosan két héttel a megnyitása után tegnap már a tízezredik látogatót köszönthették a Munkácsy-kiállításon. Kása Tímea és párja délután 2 órakor érkezett a Móra Ferenc Múzeumba, ahol legnagyobb meglepetésükre fotósok és operatőrök várták őket. És persze a múzeum vezetése, akik egy Munkácsy albummal kedveskedtek Tímeának, aki tízezredikként váltott jegyet a tárlatra. Azazhogy csak váltott volna, a 22 éves lány természetesen az intézmény vendége volt, vagyis a felbecsülhetetlen értékű festményeket ingyen tekinthette meg.

– Az első problémánk az árvízi festménnyel volt, melyet értelemszerűen a tárlat idejére el kellett tüntetnünk a díszteremből, méghozzá úgy, hogy az elé húzott paraván ne rontsa el az összképet – magyarázta András. – Gyakorlatilag mi szereltük össze a takaró leplet tartó állványzatot. Ez egyébként nem kirívó eset: gyakran a meglévő anyagok felhasználásával magunknak kell kiviteleznünk azt, amire szükségünk van.

A következő nagy kérdés a Honfoglalással kapcsolatban merült fel. A hét méter hosszú, két és fél méter magas festmény állandó helye eredetileg a díszterem jobb oldalán van, a Munkácsy-tárlat kapcsán azonban elgondolkoztak azon, hogy áthelyezzék-e, hiszen az egész falat elfoglaló alkotás túlságosan hangsúlyossá tette az egyik oldalt. A mellé helyezett Krisztus mellképével azonban végül ez a gond megoldódott, hiszen a két főalak – melyeknek ráadásul profilja is ugyanaz – összenéz, így létrejött az egyensúly.

A kiállítás-rendezők azt mondják, a Munkácsy-tárlattal könnyű dolguk volt. Bár már a képek megérkezése előtt, látatlanban ki kellett minden részletet találniuk, munkájukban szabad kezet kaptak. Ez pedig a legtöbb esetben nem így működik.

– Általában szoros pórázon tartanak bennünket, a legtöbben ragaszkodnak saját elképzelésükhöz. Volt már, hogy egy kész, berendezett tárlatot is leszedettek velünk, és más koncepció szerint kellett felakasztani a képeket – mesélték. – Pákh Imre műgyűjtő azonban mindent ránk bízott, és szerencsére a feltételek is adottak voltak ahhoz, hogy minden olyan legyen, mint amilyennek megálmodtuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Judit szerint a lelki sérülései mélyebbek

Jelentősen javult az állapota az Anna fürdőben vasárnap megkéselt szegedi nőnek, akit várhatóan a… Tovább olvasom