Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kibékíthetők a gasztronómiai ellentétek

Tizennégy éve rendezik meg a bajai halászléfőző népünnepélyt – a hétvégén a Duna-parti fesztiválon jártunk.
A bajai főtér felett feketedik az ég a füsttől szombat este – halászlé illata lengi be a környező utcákat is. Mindenhol rotyog a piros lé, pontyderekak, törpeharcsák kandikálnak ki a bográcsokból. A Szentháromság teret járjuk körbe, hátha kapunk kóstolót. Híresek a bajaiak a vendégszeretetükről, bárhol szívesen adnak egy tányérnyi finomságot. Egy társaság szegedi halászlét főz: könnyen felismerhető, hogy Tisza-parti készül, a szakács ugyanis az alaplével van elfoglalva. Az örökös ellenségeskedés itt megszűnni látszik. Szegedi szakács megfér a bajai mellett, nincs vita, hogy melyiküké a jobb. Szomszédos asztaltársaságok adnak egymásnak tanácsot, előkerül vörösbor, a szóda, együtt fröccsözik a dunai a tiszaival. Letelepszünk a szegediek mellé.

– Óriási itt a hangulat, évek óta járunk Bajára is főzni. Természetesen mindig szegedit készítünk, de emiatt soha egy rossz szó sem ért bennünket – meséli Czirok József. – Az otthoni fesztiválon is mindig ott vagyunk, ahol bajaiakkal találkozunk rendszeresen – mondja mosolyogva.

A Fehértói Halászcsárda óriásbográcsát is felállították Baján. Fotók DM/DV
A Fehértói Halászcsárda óriásbográcsát is felállították Baján.
Fotók DM/DV

– Egyáltalán nem zavar, ha szegedi halászlét látunk rotyogni. Arra ugyan volt már példa, hogy nem sikerült befejezniük a hosszú műveletet, nekik körülbelül négy-öt óra kell. A bajai elkészül egy órán belül, mi tésztát is eszünk hozzá, a szegedi egész más – elemezgeti a különbséget a már erősen pityókás helybeli, Zalai Krisztián. Ilyen hangulatban mindenki képes felfedezni a másik specialitásában valami újat. A régóta tartó vita, ami a kétféle halászlét kedvelők között dúl, ilyenkor nem számít. Közben elkészül a bajaiak halászléje . Az első tányért áthozzák a szegedieknek, jól megtömve gyufatésztával az ibriket.

A szegedi séf ígéri, hogy ő is visz majd át egy tányérral, amint elkészülnek vele. A tér oldalán egy hatalmas, több ezer literes bogrács áll – a szegedi szemnek ismerős lehet: a Fehértói Halászcsárdáé. – Filézett vegyes halászlét főzünk, szándékosan nem szegediként árusítjuk, nem akarjuk ezzel irritálni a helyieket – mondja Frank Sándor, a csárda séfje és tulajdonosa. – Korábban voltak problémák emiatt, és tanultunk az esetből.

Frank Sándor szegedi mesterszakács sem irritálta főztjével a bajaiakat.
Frank Sándor szegedi mesterszakács sem irritálta főztjével a bajaiakat.

Hiába a szegedi székhely, bajai halászlét is ugyanannyit főznek. Az éjféli tűzijáték előtt visszatérünk a szegedi társasághoz. Épp akkor szedik ki a pirosan tündöklő levet – már nyomják is a kezünkbe a bajainál jóval sűrűbb szegedit. Más, mint a bajai, de nagyon ízletes.

Hivatalosan vasárnap hajnali háromkor ér véget a rendezvény, akkorra már mindenki önkívületi állapotban van. Folytatás: szeptemberben Szegeden.

Háromezer bogrács

Nemcsak Baja főterén, hanem a környező utcákon és a Duna holtágában, a Petőfi-szigeten is rengeteg a fesztiválozó. 1996-ban, az első alkalommal a város 300 éves fennállásának állítottak emléket a szervezők, 300 főzőhelyet alakítottak ki – ez a szám azóta megtízszereződött, hiszen mára körülbelül háromezer bográcsban rotyog a hallé.

Olvasóink írták

  • 2. allatbarat88 2009. július 13. 18:06
    „Fishkill,
    Ahány ház annyi szokás, ez így van. De hidd el egy igazi bajaitól nekem nincs jobb, mégsem fikázom a szegedit.
    Kóstoltam már több helyen is,de nekem nem jön be.
    Egyébként a nevében is benne van, " LÉ"- halászlé, nem sűrű,mint a szegedi.
    Kívánom,hogy egyszer egyél igazi bajait,majd megváltozik a véleményed.”
  • 1. Fishkill 2009. július 13. 13:13
    „A Szegedi Halászlé (így nagybetűvel) világhírű, míg a bajai csak azért van benne a köztudatban,mert furcsa,mert más... de ők annyira védik, hogy az már röhej. Canadában éltem és amikor egyszer összefutottam ott bajaiakkal, azonnal a halászléjükkel jöttek, hogy ´csináljunk egy versenyt´. komolyan, minden bajainak a halászléjük körül forog a mindennapjaik, életük??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 millió forintból szépülnek a szegedi paloták

Szeged - A szegedi ingatlankezelő a nyár végén 5 önkormányzati bérházat kezd renováltatni. 400… Tovább olvasom