Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kibelezték a Trabantokat

Nem kímélték a versenyzők a Trabantokat szombaton a szegedi Napfény kempingben: minden létfontosságú alkatrésztől megfosztották a járgányokat.
Tűzoltódaruról, húsz méter magasból lezuhanó kétütemű, guruló kerekek, repülő alkatrészek: húsznál is több Trabantot beleztek ki és semmisítettek meg szombaton a Napfény kempingben megrendezett nemzetközi autóbontó versenyen. A megmérettetést az Exotic együttes ma már egyáltalán nem egzotikusnak számító Trabant-nótája vezette fel.

A háromfős csapatok szlalommal, a nézők sörrel és biztatással hangoltak a motorkiszerelő versenyre. – Nagyon szép! Ügyes! – hallottuk az elismerő szavakat a közönség soraiból, miután a csapat egyik tagja a Trabi kormánya mögé pattant, másik két társa pedig a felállított gumiabroncsok között tolta át szlalomban a pályán. A leghangosabb esemény a motorkiszerelés – a legszagosabb az egyik Trabantba beszerelt légzsák felrobbantása volt. A legaranyosabb pedig Anti, a szervező szegedi Roncs Autó Kft. formaruhájába bújtatott kis keverék kutyája: a motorkiszerelő verseny alatt végig saját csapata körül legyeskedett. Nem rajta múlt, hogy a Hudák–Berki–Hudák trió nem tudta időre kiszedni a kelet-német gyártmány lelkét.

Az egyetlen női versenyző, Hudák Angéla a Roncs Autó Kft. csapatát erősítette – igaz, a motorkiszerelést nem sikerült időre végrehajtaniuk. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)

– Az évek beleették az egyik csavart a motorba – magyarázta csapata bizonyítványát Hudák Tibor, akinek lánya, Angéla a verseny egyetlen női résztvevője volt. A fiatal hölgy autószerelőnek tanul, és meglepő módon a szakma minden mozzanatát érdekesnek tartja. Az oldalcsípőfogót a verseny alatt valóban magabiztosan kezelte.

A versenyszámok közti szünetekben mi másról is beszéltek volna az emberek, mint a zwickaui gyár magyar utakról hamarosan végleg eltűnő Trabantjairól. Volt, aki még első kétüteműjének rendszámára is pontosan emlékezett. A Rózsa Sándor című egykori tévésorozat főszereplője, Oszter Sándor ezúttal nem lóháton, hanem fekete terepjáróval jött Szegedre.

Pártok felett

Megállapítottuk, hogy a kelet-német kocsi pártok felett áll: a versenyre Csonka Gábor volt fideszes szegedi alpolgármester, Szondi Ildikó MSZP-s önkormányzati képviselő, valamint Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke is kilátogatott. Utóbbitól megtudtuk: az ő életéből kimaradt a Trabant. – A keleti blokk autói azonban nem. Édesapámnak Skodái voltak, azon is tanultam meg vezetni – mondta a versenyre már Nissannal érkező politikus.

– A környezetvédelmet nagyon fontosnak tartom, a Gépjárműbontók Országos Egyesületének is a tagja vagyok – mondta Oszter, aki trabantos élményeit is megosztotta velünk. Elmesélte, hogy kezdő színészként és lelkes vadászként ilyen kocsival járta az erdőket-mezőket. – Jól ment a sáros terepen, így tökéletesen megfelelt a vadászathoz – mondta a színész, aki a bemutatók közben vörösbort kortyolgatott, és autogramot is osztogatott. Ahogy láttuk: leginkább a tűzoltó-bemutató nyűgözte le: egy Trabantot egy daruval húsz méter magasra felemeltek, majd a versenynek helyt adó salakpályára ejtettek. A tűzoltók ezután csípővágó fogóval néhány perc alatt „cabriósították" a négykerekűt: azt mutatták meg, hogyan szabadítanának ki belőle egy embert.

A nap végén a Trabant-alkatrészek is szanaszét repültek: a versenyzők a roncsokat a motor után a váltótól és a szélvédőtől is megszabadították.

Olvasóink írták

  • 1. ZS 2008. május 29. 22:33
    „HÁT EZ IS ÉRDEKES!OSZTER SÁNDOR TEREPJÁROJÁVAL JÖTT ÉS VÖRÖSBORT KORTYOLGATOTT!NO KOMMENT!JA!VAN NEKI SOFÖRJE!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye nincs rajta a hoteltoplistán

Szeged - Ez elsőre akár csüggedést is kiválthat a lokálpatriótákból, a szakember szerint azonban… Tovább olvasom