Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kicserélik az elmozdult panelelemeket

Javában bontják a rakpart falának panelelemeit, ott, ahol az áradás elmozdította őket, mögéjük szivárgott a víz, és – mint emlékezetes – feltört a túloldalon, a járda tövében. Még a panel mögötti téglafalat is kikezdte az áradat. Arra, hogy a téglafal is ilyen mértékben károsodott, nem számítottak a szakemberek, de úgy néz ki, nem kell túllépni a rendelkezésre álló pénzkeretet.
Bontják a partfal beton panelelemeit a Stefánia előtti partszakaszon. Fotó: Schmidt Andrea
Szedik le a partfal Tisza felőli homlokzatát borító vasbeton panelelemeket a helyreállítást végző Szeviép Rt. dolgozói a múzeum környéki szakaszon. Erre azért van szükség, mert az árvízkor az elemek egy része elmozdult, és a víz elmosta a mögöttük lévő, a régi, 1879-es árvíz után épült téglafal közötti réteget. Így jöhetett létre néhol olyan erős szivárgás, hogy csak ellennyomó medencékkel lehetett megállítani a vizet – mondja Kozák Péter, a beruházás létesítményfelelőse, az Atikövizig osztályvezetője.

E szakaszokon – éppen a fokozott vízbeáramlás miatt – a téglafal is megrongálódott, azt is „visszavésik" tehát, és az eltávolított anyag helyére vízzáró réteg kerül, arra rakják rá az új panelelemeket. Ezek a munkák zajlanak most, összesen mintegy húsz méter hosszú szakaszon.
A rekonstrukció része annak az átfogó partfal-helyreállításnak, amelyre százmillió forintot biztosított a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A lebontott vasbeton panelelemek mögül kibukkan az 1897-es, nagy árvíz után készült téglafal. Fotó: Schmidt Andrea
Arra, hogy a téglafal is ilyen mértékben károsodott, nem számítottak a szakemberek, de úgy néz ki, nem kell túllépni a rendelkezésre álló pénzkeretet. Ha pedig túl kellene lépni, ez sem lehet akadálya a munkák elvégzésének, hiszen Szeged biztonságáról van szó. – A partfal panelcseréjének idejére félpályás útlezárás van érvényben, a halfesztivál idejére azonban már minden bizonnyal föl lehet oldani a korlátozást – mondja a létesítményfelelős.

Mint emlékezetes, egyéb meglepetések is érték a partfalfelújítókat a rekonstrukciós munkák kezdetén: a Roosevelt téren valóságos barlangrendszert vájt a lépcsősor alatt az áradat. Ott régi, talajban feledett csatornaszakaszok továbbították a városba a Tisza vizét, miután a víznyomás beszakította eltömítődött nyílásaikat, s a környékükön lévő talajt is magával ragadta a víz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontanak: eltűnt a Heavytex

Kereskedelmi központot építenek majd Újszegeden, a kenderfonó és szövőipari vállalat helyén. A több… Tovább olvasom