Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Kicsiben is vásárolnak a dorozsmai nagybani piacon

Akadnak, akik néhány óra alatt megszabadulnak a portékájuktól, mások egész nap árulják, mégsem tudják eladni a zöldségüket és gyümölcsüket a dorozsmai nagybanin. A krumplit, a paprikát és az almát keresték, a káposzta és a dinnye nem akart fogyni tegnap.
Akadnak, akik néhány óra alatt megszabadulnak a portékájuktól, mások egész nap árulják, mégsem tudják eladni a zöldségüket és gyümölcsüket a dorozsmai nagybanin. A krumplit, a paprikát és az almát keresték, a káposzta és a dinnye nem akart fogyni tegnap. A nagybanin nemcsak a nagykereskedők, de az otthonra vásárolók is jól járnak.

Több tucat őstermelő már kora reggel kivitte a portékáját tegnap a dorozsmai nagybani piacra. A zákányszéki Kissné Krisztina, hároméves forma kislányával, Grétával káposztát árult a betonplaccon. Harminchat láda zöldséggel pakolták teli a mikrobuszukat, délre mégis csak két rekesszel fogyott. – Délután, amikorra megjelennek a komolyabb kereskedők, Pécsről, Miskolcról, Debrecenről és a Balaton környékéről, nagyobb forgalom szokott lenni – állította az anyuka. – Sokszor a kereskedők háztól viszik el az árut, és a románok is sok káposztát felvásárolnak. Egy kombi Daciába akár negyven-ötven ládányi káposztát is bezsúfolnak, és még hárman be is ülnek az autóba.

Kicsit arrébb a Csengődről érkezett Szakál Ferenc nyári almát kínált. A nyugdíjas őstermelőnek nagyobb szerencséje volt, a déli harangszóra már túladott a portékája kétharmadán. – Átkozott év az idei: a jég, a fagy és a szárazság is kibabrált a gyümölccsel. Ráadásul tavaly kétszer annyiért vették az almát. Most 60-70 forintért viszik az apróbbját, az elmúlt évben 150 forintot is kérhettünk kilójáért – panaszkodott a nyugdíjas férfi.

Parkoló a kereskedőknek

A kiskundorozsmai vásártéren 1993 óta működik az ország egyetlen vidéki, termelői nagybani piaca. A teljes területe az évek során 7,4 hektárra bővült. Tavaly télen kilenc darab, húsz méteres kandeláberből álló térvilágítást kapott. Egy hete egy újabb 3500 négyzetméteres aszfaltburkolatot adtak át a piac belső területén, amely a nagykereskedői kamionok parkoló- és rakodóhelyéül szolgál. Ezzel párhuzamosan a hátsó ipari út aszfaltozása is elkészült.

A zákányszéki Csúcs Csaba már fél ötkor a placcon volt. Tizenöt mázsa újkrumplit hozott. Korábban fölvásárlóhoz is járt, de egy ideje csak piacozik. Hetente két-három alkalommal is megfordul a nagybanin. – A burgonyának jobb az ára, mint tavaly ilyenkor. Múlt héten még száz forint fölött is keresték.

A hagyma ára is kedvezőbb, mint tavaly, de állítólag rosszabb rá a kereslet. Legalább is ezt állította egy Gyuláról érkezett viszonteladó, Vice Gábor. A Gyula környékén felvásárolt hagymát a fővárosba és a dorozsmai nagybanira viszik. – Hetente legalább háromszor itt vagyunk. Most húsz mázsa árut hoztunk, de eddig alig tíz zsák ment el – kesergett a férfi.

A nyomott áraknak a viszonteladók mellett leginkább az otthonra, a háztartásba vásárlók örülnek. Csizmadia Sándor és felesége, Mária telepakolt táskákkal a kezében alkudozott. – Uborkát, zöldpaprikát és sárgabarackot vásároltunk. Sok helyen adnak a portékájukból kisebb kiszerelésben is. Ha egy ládával tudunk venni, az sem baj, legfeljebb osztozunk rajta a szomszéddal – árulta el a Kardoskútról érkezett házaspár.

Paprikát, paradicsomot, hagymát, sőt akár görögdinnyét is vásárolhatunk kisebb kiszerelésben. Magony József huszonkét láda paprikájából alig néhány rekesz maradt. – Csak egy ággyal volt otthon, a többit már kihoztam. El is fogyott, már csak 6/10-es maradt. A kereskedők szerint ezek annyira hegyesek, hogy kiszúrják a lábos fenekét.

A makói Széll Ferenc gépkocsija csomagtartójából fokhagymával teli zsákok kandikáltak ki, míg a sándorfalvi Gyozsán Tiborné paradicsommal próbálkozott. – Két nagy fólia alatt termeltük a kertünkben. Tavasszal karalábé, nyáron paradicsom, ősszel pedig saláta kerül alá – mondta, aztán elnézést kért, és nekifogott mérlegelni, mert mint mondta, mindig a vevő az első.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Iván-éj keleti szépe

Szent Iván éjjelén a szegedi Móra Ferenc Múzeum szépségversenyt hirdetett a múzeumok éjszakáján… Tovább olvasom