Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

''Kicsik'' közül a nagypolitikába

Most nagyobb eséllyel lesz-e sikeres politikus egy párt ifjúsági szervezetének tagja, mint fél évszázaddal ezelőtt? Utánpótlást nevelnek, vagy csak plakátragasztásra kellenek a fiatalok? H. Nagy László, Gyimesi László, Farkas László és Ujhelyi István megmondja.
A KISZ megalakulásának ötvenedik évfordulóján arra kerestük a választ, mire való egy mai párt ifjúsági szervezete?
– Fontos cél az utánpótlás-nevelés, az ennek megfelelő szocializációs környezet kialakítása – véli H. Nagy László. A szegedi fiatalember 2001-ben a Fiatal Baloldal (FIB) városi elnöke, egy évvel később megyei elnöke volt. 2003-ban az országos elnökség tagja, 2004-től 2006-ig a szervezet országos alelnöke. Az előző ciklusban a megyei közgyűlés képviselője volt, de 2006-ban nem sikerült mandátumot szereznie. – Eltöltöttem öt évet a politikában, rengeteg elmaradásom volt saját magammal szemben – indokolta a FIB-tag, miért ült vissza az iskolapadba, lett a Szegedi Tudományegyetem jog és szociológia szakos hallgatója. – Az ifjúsági szervezetbe sokan, és egyre többen jönnek a politikai szerepvállalás szándékával. Az itt eltöltött idő kulturális tőkét és kapcsolati hálót ad. Nemcsak képviselők, de politikai háttérmunkások, például politikai szakértők is kinevelődhetnek. De olyan is van, aki csak közösséget keres.

Jó iskola

A Fiatal Baloldal szegedi, majd országos elnöke volt Ujhelyi István államtitkár, az MSZP alelnöke. Szerinte a politikusság szakma, amelynek az iskoláját ki kell járni. Számára a FIB jó iskola volt, az ott kialakult kapcsolati hálót ma is használja. Szerinte az ifjúsági szervezetek tagjai megtanulnak közösségben élni és megismerik a politika játékszabályait.

Arra a kérdésre, hogy képviselői pozíciója mennyire volt köszönhető a FIB-tagságnak, H. Nagy közölte: az MSZP értékelte a munkát, amit a helyi szervezetben végzett. A fiatalember egyelőre nem tervezi, de nem is zárja ki, hogy visszatér a politikába.

Gyimesi László fordítva csinálta. Ő előbb volt a Fidesz városi elnöke, csak aztán az ifjúsági tagozat vezetője. A párt szegedi elnökének 2004-ben választották, a 2005-ös tisztújításon viszont már nem indult. Ekkor bízta rá Orbán Viktor pártelnök a Csongrád megyei ifjúsági tagozat megszervezését. A fiatalember indult a tavalyi önkormányzati választáson, listáról jutott be a szegedi közgyűlésbe. Szerinte az utánpótlás-nevelés nem lehet, legalábbis nem kellene, hogy célja legyen az ifjúsági szervezeteknek. A képviselő önmagában a politikai pályát sem tartja elfogadható célnak, csupán eszköznek. Önmagát így jellemezte: előbb ügyvédjelölt, ez után politikus. Gyimesi egyébként szeptemberben szakvizsgázhat, akkortól tehát már ügyvéd és politikus.

– Segítség lehet a politikusi pályán, ha valaki ifjúsági szervezetből indul. Az ottani munka rálátást ad a pártéletre, a fiatalok megtanulják, hogyan lehet egy szervezetben érvényesülni, megfelelően kommunikálni. Megtanulják, hogy a politikustól a határozott, higgadt magatartás az elvárás és gyakorlatot szerezhetnek a médiaszereplésben is – magyarázza Farkas László, a Fidelitas városi elnöke. Számára egyébként távlati cél a politikai szereplés, de nem országos, csak helyi szinten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizitdíj tovább csökkentette a vizsgálatok népszerűségét

A betegségek megelőzésének, korai felismerésének fontos feltétele egy-egy szűrővizsgálat – bár… Tovább olvasom