Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kicsinosítják nyáron a szegedi teátrumot

A Szegedi Nemzeti Színház egyes berendezései, technikai eszközei alaposan lestrapálódtak az 1986-os átadás óta. Az elmúlt húsz évben amortizálódott a színpad, a függöny – többek között ezeket is lecserélik a nyárra tervezett 60 millió forintos nagyszabású felújítás során.
A nagyszínház gyönyörű épülete...
Agonizál a színházi technika, tízmilliók kellenének a nagyszínházban a szükséges felújításokra – írtuk lapunkban az ezredfordulón, amikor az akkori műszaki vezető sorra elpanaszolta, mi minden strapálódott le a másfél évtizedes intenzív használat során. Bár azóta sok kisebb-nagyobb fejlesztés történt, a helyzet alapvetően nem változott: húsz évvel az átépített teátrum átadása után elengedhetetlen több dolog cseréje vagy felújítása. A gondokból a nézők nem sokat vettek eddig észre, de a színházban dolgozók pontosan tudják: halaszthatatlan a problémák orvoslása.

Hogy az épület felett sem múltak el nyom nélkül az évek, jelezte nemrégiben az is, hogy a Szindbád című mesejáték egyik zárt körű próbáján az előszínpad fölötti mennyezetről az egyik stukkó angyalka kézfeje a nézőtérre esett. Szerencsére senki sem sérült meg, de akár baj is történhetett volna, ha a 15 dekás gipszdarab 13-14 méter magasból valakinek épp a fejére pottyan. Valószínűleg a ragasztása fáradt el, remélhetőleg a többi angyal jobban bírja.

...és Krizsán István műszaki igazgató a forgószínpad alatt. Fotó: Frank Yvette
– Az elmúlt húsz évben is voltak kisebb-nagyobb karbantartások a nagyszínházban, de ezen a nyáron nagyobb szabású felújításra készülünk. Az évadzárás után, június 15-én kezdjük el a színpad padlózatának teljes cseréjét – mondja Krizsán István, a teátrum műszaki igazgatója. – Ezzel együtt a színpad alatti forgó elhasználódott kerekeit is kicseréljük. Évek óta nagy szükség lenne egy új előfüggönyre is, mert a mostani szakadozott, toldozott-foldozott, nem méltó a színházhoz. Bízom benne, hogy szeptemberre fölszerelhetjük az alul aranyrojtokkal díszített, a mostaninál sokkal elegánsabb, új bordó függönyt is, amely a speciális tűzvédelmi előírásoknak megfelelően lángmentesítve készül külföldön. A színpad két oldalán a portáltakarásokat, valamint a zenekari árok mellvédjének kikopott bársonyát is kicseréljük. A közbeszerzési eljárással zajló felújítási munkálatok mintegy 60 millió forintba kerülnek.

Székhelyi József, a színház főigazgatója fontosnak tartja, hogy a hosszú éveken át halogatott felújításokat megkezdjék, bár azt is hozzáteszi: forrásaik végesek, nem tudnak minden problémát egyszerre megoldani. Céltámogatásokból rendbe hozzák a vizesblokkokat és klubot is, kijavítják a nehezen nyíló nézőtéri főbejárati üvegajtók mechanikáját. Kicserélik a ponthúzó pultokat, felújítják a vasfüggöny tönkrement vezérlését, lecsiszolják és újralakkozzák a nézőtér megkopott parkettáját, javítják a tetőt.

A műszaki igazgató szerint a festéssel sem várhatnak, idén az előcsarnokokat, a lépcsőházakat és a szociális helyiségeket újítják fel. A nyáron gőzerővel kell majd dolgozniuk, hogy szeptemberre mindennel elkészüljenek, és a rekonstrukció utáni 20. születésnapját kicsinosítva ünnepelhesse a híres bécsi építészek, Fellner és Helmer tervei alapján 1883-ban felépült szegedi színházpalota.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom