Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kicsúszott a rendőrök kezéből a fenyegető?

Szeged - „Bomba fog robbanni a szegedi Nagyáruházban" – telefonált be egy ismeretlen nő tegnap délelőtt a rendőrség ügyeletére. Pár perccel később már a Centrumnál tartóztattak fel a rendőrök egy 8-as trolipótlót, amelyről azt hitték, hogy a fenyegetőt szállítja. De nem.
– Egy rendőrautó állt meg egy busz és egy 8-as előtt a Centrum Áruház előtti megállóban. A rendőrök fegyverrel a kezükben ugrottak fel az egyik járműre. Pár pillanattal később már ismét az autóikban ültek, és elhajtottak. Félelmetes volt – hívta szerkesztőségünket tegnap délelőtt fél 11-kor egy neve elhallgatását kérő olvasónk.

Kiderült, hogy néhány perccel azelőtt telefonált egy ismeretlen nő a Kálvin téri református templom előtti nyilvános fülkéből a rendőrség szegedi telefonügyeletére, hogy bomba fog robbanni a Nagyáruházban. Zélity László városi rendőrkapitány elmondta: a kérdéses időpontban valóban rendőrök állták útját a tömegközlekedési eszköznek.

– Miután bemérték a hívás helyét, kollégáim percek alatt a helyszínen voltak, és kikérdezték a környéken lévő embereket. Egyikük személyleírást adott egy nőről, akinek szerinte köze lehetett a telefonáláshoz. Úgy látta, hogy a 8-as trolipótlóra szállt fel. Ezért állítottuk meg a járművet, de a leírásnak senki sem felelt meg – tájékoztatta lapunkat Zélity László városi rendőrkapitány.

www.delmagyar.hu/admin
A rendőrök egy buszon akarták elkapni a fenyegetőzőt, aki a Kálvin téri fülkéből telefonált
Fotók: Karnok Csaba

A megállóval szemközti divatbolt dolgozói is szemtanúi voltak az elmondásuk szerint néhány másodpercig tartó akciónak. Klári és Ági úgy emlékezett, hogy két nem rendőrruhában levő férfi szállt ki egy rendőrautóból, amely a megállóban elsőként várakozó 8-as előtt állt meg keresztben a zebrán. A lányok elmondása szerint a rendőrök felugrottak a 8-asra, majd onnan le, és elhajtottak a környékről. Azt mondták, látszott, hogy az eset mennyire megdöbbentette a vezetőt.
A Nagyáruház emeleti részén 12, az alsó szinten 17 üzletet, a passzázssor összes boltját, éttermeit, valamint az itt álló emeletes lakóházat kellett a rendőröknek percek alatt kiüríteniük. Volt, aki fasírttal a kezében futott le a lépcsőkön, másokat karácsonyi vásárlásuk közben érte a hír: azonnal hagyják el az épületet. A kereskedők nem is az elmaradt haszon miatt átkozódtak, inkább azért: hűvös, szeles időben kellett ácsorogniuk. A legfeldúltabbnak mégis az áruházat biztosító egyenruhásokat láttuk. Arról beszélgettek, csak 3 percen múlt, hogy elkapják a fenyegetőt.
A rendőrök nem sokkal fél 11 után szalaggal zárták le a Nagyáruház Árpád tér, Jókai utca, Aradi vértanúk tere, valamint Tisza Lajos körút felőli bejáratait, majd nem sokkal dél előtt a Zrínyi utcából az Aradi vértanúk felé kanyarodó kocsiforgalomnak is megálljt parancsoltak. A 2000 négyzetméteres épületegyüttes átkutatását 16 órakor fejezték be, robbanószerkezetet az előző fenyegetésekhez hasonlóan nem találtak. Az ötórás kutatás újabb milliókat húzott ki az adófizetők zsebéből.
A Szegedi Rendőrkapitányság közveszéllyel fenyegetés miatt indított nyomozást.

Két hónap, nyolc fenyegetés - korábbi bombariadók

2008. október 28.: A rendőrségre telefonált egy nő, aki azzal fenyegetőzött, hogy bomba robban a Széchenyi téren a CIB Bank, a nagyposta és a városháza környékén. A hatóság beazonosította a hívás helyét, de nem akadtak a fenyegetőre.
November 17.: Egy ismeretlen férfi telefonált az Országos Rendőr-főkapitányságra: a szegedi Kiss Menyhért utca és a városháza között parkoló autókban robbanószerkezetet hoz működésbe.
November 20.: Egy ismeretlen férfi az APEH központi számán közölte: a Bocskai utcai székházban két C4-es robbanószerkezetet helyezett el. Egy Anna-kúthoz közeli nyilvános fülkéből telefonált.
November 22.: Telefonon jelentette be egy ismeretlen, hogy bombát helyezett el a Lidl Áruházban. A rendőrök mindkét szegedi áruházat kiürítették.
November 24.: Telefonon kapott riasztást a rendőrség: ismét a szegedi APEH-székház felrobbantásával fenyegetett az ismeretlen. A délutáni csúcsforgalomban lezárták a Kossuth Lajos sugárutat és a Bocskai utcát. Bombát nem találtak.
December 8.: Ismeretlen férfihang jelentette be a szegedi rendőrség telefonügyeletén, hogy bombát robbant a bíróság épületében. Robbanószer után négy órán át kutattak a rendőrök, de semmit sem találtak.
December 8.: Ismeretlen tettes bejelentette, hogy a Pentelei sori Tó presszóban bomba fog robbanni. Egy tízemeletes lakóházat ürítettek ki, bombát nem találtak.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. klj_54 2008. december 22. 14:29
  „Végre egyszer azt tette a rendőr amiért az adómból fizeti!
  Amíg szakszerű és jogszerű volt az intézkedés, addíg szó nem érheti őket.
  Akinek az intérkedés nem tetszik az nem rendpárti.”
 • 28. tüsök 2008. december 22. 11:47
  „zoltanz
  Nagy ívben leszarom za egóját.Vagyunk még jónéhányan,akiknek nem fenékik tejfel az élete.Ez senkit nem jogosít fel arra, hogy mások életét megkeserítse.Egyébként pedig lehet, hogy az elkövető egy milliomos apuka hülye gyereke, aki nem tud magával mit kezdeni.Én tudnék!”
 • 27. ClarkGriswald 2008. december 22. 11:35
  „Rendőrállam!! Már szabadon sem lehet bombával fenyegetőzni! Hová süllyedt ez az ország! Még szerencse, hogy nem érték utol azok a gonosz rendőrök. Na neeee....

  Nehogy már a fika egye meg az ovodást! Ha bemérték a telefont, alap, hogy a forro nyomon maradjanak. Semmi kivetnivaló nincsen abban, hogy felszálltak a buszra.

  Nekem volt egy ilyen esetem, és így lett meg egy nagyértékű műszaki cikkem. A tolvajt követve hívtam a rendőrséget, akik közben felszálltak egy buszra. A rendőrök közben beértek engem, a busz után mentünk, és akciófilmbe illő jelenetek után, leszedték a buszról a két barna kölköt! Az utasok és a sofőr akkor is csak pislogtak... Persze. Nem mindennap van ilyen. De legalább nyugodt lehetek abban, hogy a rendőrség végzi a dolgát!

  (és ebben az országban persze nem működik semmi... power)”
 • 26. zoltanz 2008. december 21. 15:11
  „Kedves kommentező társaim!
  A legkönnyebb otthonról, a gép előtt ülve beugatni a rendfenntartásnak, hogy mit is kellene csinálniuk. Siketnéma ne akarjon szolfézsórát tartani!
  Azoknak, akik az elmúlt hetekben fenyegetőztek, halálos biztos, hogy vélt vagy valós sérelmektől sérült az egojuk. Így vesznek revansot. Mert primitívek.
  Vajon, miért az Apeh-székház? Talán azért, mert az Apeh megcincogtatta. Miért a bankok? Talán azért, mert nem kapott hitelt, vagy belegebed a kamatokba. Miért a közhivatal? Talán azért, mert nem kapott segélyt, vagy a gázár-támogatását visszavonták. Miért a zsúfolt bevásárlóhelyek? Talán azért, mert nem vették vissza a selejtes árut, vagy, csak egyszerűen nincs pénze és dühíti a vásári nyüzsgés.
  Miért bombával fenyegetőzik? Talán azért, mert ez az egyetlen amit ebben az országban komolyan vesznek.
  Mindenesetre szánalmas figuráról van szó, lehet, hogy egy egyik napról a másikra tengődő család.
  Közel-távol nincs zsaru a családunkban, környezetünkben, de nem irigylem őket. Tűt a szénakazalban... merthogy sok a primitív ember, sok közöttük az agresszív, alattomos.
  Hetek óta rendre elhangzik a kérdés nálunk: Mi van, ha egyszer tényleg robban egy bomba? S a bölcsek válasza mindig ugyanaz: Azért keresi a rendőrség, hogy ez ne fordulhasson elő. Ez itt a valóság, ez nem a székely népmese a farkaskiáltó fiúról.”
 • 25. palimadar 2008. december 21. 11:47
  „Zsoltee0716

  Úgy tűnik, hogy nagyjaink olyan törvényeket hoznak/hoztak, hogy mégiscsak közölni kell az ellenőrzés célját. Mondhatják, hogy körözés alatt állót keresnek, azonban egy tízfős csoportból jó eséllyel csupán egy lehet az, aki megfelel a leírásnak. Ha ebben ellentmondás van, akkor meg megy ellenük a bejelentés, mert a jogaikat az ilyenek nagyon tudják... Akkor meg melyik rendőr vállalja fel?”
 • 24. Zsoltee0716 2008. december 21. 11:37
  „Palimadár
  Uristen ok milyen ok. Az az ok hogy megnézik nincse körözés alatt ill eltűntek listáján, vagy épp érvénytelen személyije stb. Ennyi lenne az indok.Ugyanugy attól mert vki szabályosan vezet ugyanugy meg kell/lehet állítani igazoltatás, netán a jármű átvizsgálűásáért(elsősegély doboz van-e stb)!
  De ha meg vkire rá hívják a rendőröket az utcán mert kicsit sokan vannak(főként fiatalok, lehet picit hagosak is), de akkor már egyből megy a csesztetés, meg ilyenek.”
 • 23. Keyra 2008. december 21. 10:59
  „Nem tudom, ki(k) és miért élvezik ezt a dolgot, de mostmár igazán leállhatnának...”
 • 22. palimadar 2008. december 21. 10:44
  „Egyesek egyetlen, azonos tettest feltételeznek: a fentebb olvasható összegzés alapján legalább ketten fenyegettek, hiszen férfi és női hangok is vannak.

  Akik a hanganyag nyilvánosságra hozását kérik, joggal teszik, hátha felismeri valaki. Ha fülre nem is lehet egyértelműen azonosítani, de műszeres vizsgálatot alkalmazva majdnem ujjlenyomatnak számít, tehát bizonyító erejű lehet. Persze ha elég nagy a minta.

  A gyakoribb igazoltatásról. Valamikor az ősszel egy műsorban beszéltek arról, hogy "csak úgy", nem igazoltathatnak. Azért mert roma valaki, mert rosszul öltözött, stb. nem lehet igazoltatni. Tehát már ehhez is alapos ok kell.”
 • 21. epityu 2008. december 21. 06:33
  „A kalodás dolog nekem is eszembe jutott . Valószínű mindenki arcon köpné .”
 • 20. Elendur 2008. december 21. 06:15
  „Nem tom ki telefonált, de ha valaki megtalálja, akkor a nevembe is verje pofán! Köszönöm előre is!”
 • 19. Zsoltee0716 2008. december 20. 23:03
  „Itt telefonált és elindult megnézni hogy valóban kimennek-e, akkor a helyszínen kellett volna keresni az illetőt kedves rendőrök. nem?
  Ennek is kérnénk a hanganyagát. Illetve összegezzük már hogy honnan telefonáltak és hová vonultak ki a rendőrök.

  Kicsit sűrűbben kellene kint járőrőzni nem? Nagyon ritkán látom hogy igazoltatnának bárkit is az utcán.”
 • 18. KolompárRómeó 2008. december 20. 21:26
  „Emberek! Ne egymást fikázzátok! Az elkövető(k) szarjon/szarjanak sünt!”
 • 17. KukoricaJancsi 2008. december 20. 21:02
  „Ha olvassa az elkövető ezeket a sorokat, akkor szívlelje meg, hogy rengeteg, bűncselekményt elkövető ember tette titokban maradt volna, ha nem ismételte volna meg tettét akár többször is.

  Gondolja át!
  Eddig sikeres volt!
  Tudjon megállni!
  Akik igazi sikereket érnek el, azokra is ugyanez a veszély leselkedik: hogy nem tudnak megállni, és az egészségüket, családjukat is feláldozzák.
  Goldolja át tehát! Most még rejtve maradhat, és soha senki nem tudja meg, hogy mit csinált!
  Ne kockáztasson többet!
  Mostmár maradjon mértékletes, és mondjon le róla végleg!
  Így tartsa meg a szubjektív sikerét, és ne kockztassa tovább azt!”
 • 16. atomboy 2008. december 20. 20:39
  „Pedig jo volna, ha elkapnanak a mindannyiunk eletet felborito szerencsetlent, es Szechenyi teren kalodara allitananak, legalabb 1 hetre, hogy mindenki lassa, ki volt az. Utana mehet bortonbe, es o fizeti az ellatasi koltseget.”
 • 15. vadlab 2008. december 20. 20:28
  „Még szerencse hogy az ikerfülkében nem egy idős néni telefonált a szeretteivel. A rendőrök kikapták volna csont nélkül. Szegény buszsofőr! Gondolom még most is remeg a lába! :-)
  Aljas dolog ilyennel fenyegetőzni!
  Az elkövető biztos értesül hogy ennyire lesben állnak a rendőrök. 2 lehetőség van, vagy csendben marad ezután vagy tovább packázik a rendőrökkel. Ekkor viszont le fog bukni! Remélem hamarosan elkapják!
  Ilyenkor lenne jó a rejtett térfigyelő rendszer. Egyből be lehetne azonosítani az elkövetőt!”
 • 14. Zuperman 2008. december 20. 19:49
  „A rendőrök kezében rádió volt!

  Az tévesztheti össze fegyverrel ezt a rádiót, aki sok Star Trek fimet nézett, amiben világítós űrfegyverek voltak!”
 • 13. tüsök 2008. december 20. 19:38
  „Mi a gond a fgyverrel.A rendőrnek a felszereléséhez tartozik mint a bilincs vagy az igazolványa.Akik mindent megtesznek annak érdekében,hogy a lakosságnak biztosítsák a nyugalmat /én még remélek/ azokat támogatni kell és nem kritizálni és a kákán is csomót keresni.Nem vagyok rendőr és a rokonaim között sincsenek.”
 • 12. turboman 2008. december 20. 19:27
  „miért boldog karácsonyt?
  hát mert mindjárt itt van!
  :-)”
 • 11. Piskóta 2008. december 20. 18:37
  „"Az ötórás kutatás újabb milliókat húzott ki az adófizetők zsebéből."
  Egy nyugdíjas rendőr termeli a hasznot a cégnek.”
 • 10. palimadar 2008. december 20. 18:27
  „A fenyegetéssel élőknek ugyanazt a büntetést adnám, mintha tényleg robbant volna. Ebben az esetben simán életfogytiglan lenne.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárult a szeretetsátor kapuja

Szeged - Két hét leforgása alatt több mint 600 rászorulót látott vendégül Szeged 10 nagy cége a… Tovább olvasom