Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kidobókkal nyugis és jó a buli

Szeged - Mindent látnak. Hűségesek a párjukhoz. A JATE-klub kidobóival beszélgettünk egy hétköznap éjszaka: mit tudnak a bulizókról?
– Pecsétet kérsz? – kérdezi egy határozott férfihang a fehér zoknis fiatalembertől. Persze, kér. Mutatja a csuklóját, rákerül a zöld embléma. A helyszín a JATE-klub, még alig múlt tíz.

– Nem barátkozunk a vendégekkel, mert nem az a dolgunk. Később sokan azt hiszik, ha ismernek minket, soron kívül bejöhetnek – kezdi a beszélgetést a 29 éves Rédai Géza, aki már kilenc éve áll az egyetemi klub ajtajában. A műszak fél tízkor kezdődött: az úgynevezett „portások" a bejövőket figyelik. Nézik a diákigazolványt, az öltözéket, a táskákat.

– Előfordult, hogy valaki a vasútállomásról egyenesen idejött: nála volt az utazótáska, a bőrönd. Gyakori, hogy vizsga után öltönyben, kosztümben érkeznek a hallgatók, pár napja pedig papucsban csoszogott le egy arab lány. Mi már nem lepődünk meg semmin – mosolygott a szintén 29 éves Kalmár István. Ő hat éve vigyáz a rendre ezen a szórakozóhelyen.

Elárulják: közülük a legtöbben birkózni járnak. Szegeden éjszakánként 5-15 ezer forintot keresnek a kidobók.

Még nincs éjfél, de a sor egyre nagyobb a klub előtt. Két fiú és két lány jön, mutatják a pecsétet: kicsit elmosódott, de érvényes. Utánuk eredünk. – Semmi bajom a kidobókkal. Csinálják a dolgukat és kész. Sokan szidják őket, de ha nem lennének, nem tudnánk nyugodtan bulizni – magyarázta Kenyeres Bea bölcsész, aki három éve jár ide.

„Portások
„Portások" pirosban. Szigorúak, nem haverkodnak. Tudják, melyik vendég magányos, melyik csalja a párját. Fotó: Segesvári Csaba

Egyre nagyobb a tömeg, egyre jobban kell figyelni a portán. Beesik két lány talpig „harci díszben". Géza megosztja velünk tudását: a csajok már hetek óta vadásznak a nagy ő-re, a barna nadrágos fiú három éve nem találja az igazit, van egy fiatalember, aki az egyik este három lányt vitt haza...

– A szappanoperákat szeretjük a legjobban. A szakítások a legizgalmasabbak. Egyszer akkora pofont kapott az egyik fiú, hogy még nekünk is fájt. Látjuk, hogy ki mikor csalja meg a párját – meséli Bagaméry László.

Egy nő van talpon

A pénztárnál egy fiatal lány, Komáromi Edina adja a belépőket. A srácok azt mondták, eleinte nem szerették, mert „kényes" volt, de rövid idő alatt megedződött. – Állítólag látszik rajtam, ha olyan vendég jön, aki tetszik. De nemigen kapok ajánlatokat, mert a vendégek tartanak a kidobófiúktól – nevetett Edina.

Hozzáteszi: ők is gyakran kapnak ajánlatokat, amik jólesnek nekik, de nem foglalkoznak velük. Kettejük kivételével mindenki megtalálta már a párját. Géza például munka közben ismerte meg a menyasszonyát: a hölgy azelőtt két évig figyelte a fiatalembert. – A barátnőink megszokták, hogy ez a munkánk. Néha féltékenykednek, de mi hűségesek vagyunk – vágott közbe a 23 éves Gulyás Csaba, akinek nemrég lett egyéves a kislánya.

Éjjel kettőkor van a csúcspont. Az alkohol erősebbé és hangosabbá tesz mindenkit. A srácok azt mesélik: egyesek „külföldire" isszák magukat, elkezdenek angolul beszélni. Elárulják: a legfelső lépcsőfok egy centivel magasabb, ezért némi ital után sokan megbotlanak. Számolni kezdtük a bukdácsolókat – tizenötnél abbahagytuk.

Nyugodt este volt: csak egy fiút kellett kirakni az utcára, mert nem tudott megállni a saját lábán. Géza elárulja a titkot: a karnál és az övnél kell megfogni. Másképp nem bírnának el egy teljesen elernyedt testet.

Olvasóink írták

 • 3. aaaahh 2008. december 04. 19:59
  „Ezt most jó olvasni, mert eddig a kidobóktól paráztam a legjobban a bulikban!”
 • 2. Iza3 2008. december 04. 11:00
  „Mindig útáltam a JATE-t.
  Folyton hányás és keraszag volt benn. A zene pedig 20 éve változatlan. (ami a nosztalgia részét illeti...)”
 • 1. Mil 2008. december 03. 16:19
  „NA ezek után megy még valaki a JATE-ba? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvünk vonattortája

Szeged – Mozdonyvezető! – feleli lelkesen nem egy kisfiú a felnőttek szokásos kérdésére:… Tovább olvasom